Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS selvitti, mitä puolueet haluavat tehdä veroille

Neljä puoluetta tyrmää veronkiristykset – suurista vain Sdp verottaisi lisää

Helsingin Sanomat selvitti puolueiden suhtautumista veroihin

Kotimaa
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Kiristyksiä vai kevennyksiä? HS selvitti puolueiden vaaliohjelmista, mitä ne aikovat tehdä tärkeimmille veroille.

Neljä puoluetta linjaa, että verotusta ei voi enää kiristää.

Tätä mieltä ovat keskusta, kokoomus, vihreät ja Rkp.

Suurista puolueista verotuksen kiristämistä esittää vain Sdp. Miljardin euron veronkiristyksen kohteita puolue hakee haittaveroista, omaisuuteen kohdistuvista veroista ja pääomatulojen verotuksesta.

Kokonaisveroaste on nyt hieman alle 45 prosenttia. Se on kansainvälisessä vertailussa paljon. Veroaste on noussut päättymässä olevalla vaalikaudella melkein kolme prosenttiyksikköä. Veroasteella tarkoitetaan julkisen sektorin keräämien verojen ja maksujen suhdetta bruttokansantuotteeseen.

Jos veroja ei ole varaa nostaa, vaihtoehdoiksi jäävät julkisen sektorin menoleikkaukset tai kiihtyvä velkaantuminen.

Suomi on pulassa, kun verotuotot vähenevät, mutta julkiset menot paisuvat. Yritykset maksavat aiempaa vähemmän veroa, koska ne eivät tee taantumassa voittoa. Lisäksi monet ovat siirtäneet toimintojaan ulkomaille tai niiden toiminta on kokonaan kuihtunut.

Myös työtä tekevien suomalaisten – veronmaksajien – joukko pienenee. Se johtuu työttömyyden kasvusta ja siitä, että työmarkkinoiden ulkopuolella on iso joukko muita ihmisiä, kuten eläkeläisiä, työkyvyttömyyseläkkeellä olevia ja kotivanhempia.

Mikään puolue ei esitä yritysten maksamaan yhteisöveroon laajaa lisäkevennystä. Rkp, kokoomus ja kristilliset kuitenkin vaativat, että vero pidetään "kilpailukykyisellä" tasolla. Se tarkoittaa, että jos naapurimaat alentavat veroa, niin pitää tehdä täälläkin.

Kokoomus esittää, että seuraavaksi aloitetaan "pitkä liukuma" kohti Viron mallia. Virossa yhteisöveroa maksetaan vasta, kun voitot otetaan ulos yrityksestä. Yhtiöön jätettyjä voittoja ei veroteta.

Keskusta puolestaan tiivistäisi yritysveropohjaa muun muassa kiristämällä konsernilainojen korkovähennysoikeutta.

Yhteisöveron nostamista esittää vasemmistoliitto, joka korottaisi veron 22 prosenttiin.

Kataisen hallitus alensi yritysten maksamaa yhteisöveroa viime vaalikaudella 26 prosentista 20 prosenttiin. Hallitus perusteli ratkaisua kansainvälisellä verokilpailulla.

Porvaripuolueet kokoomus, keskusta, Rkp ja kristilliset ovat yhtä mieltä myös työn verotuksesta. Sitä on kevennettävä.

Kokoomus kohdistaisi kahden miljardin euron kevennyksen kaikkiin tuloryhmiin, keskusta painottaisi erityisesti pieni- ja keskituloisia.

Keskusta keventäisi ansiotuloverotusta korottamalla palkansaajan saamaa työtulovähennystä.

Sdp haluaa alentaa alle 40 000 euroa vuodessa ansaitsevien verotusta. Sekä kokoomus että Sdp kytkevät veronkevennykset maltillisen palkkaratkaisun syntyyn. Vasemmistoliitto haluaa vapauttaa alle 10 000 euron vuositulot kokonaan veroista.

Puolueet ovat varovaisia esittämään muutoksia arvonlisäveroprosenttiin. Tulonlähteenä alv on yksittäisistä veroista tärkein. Keskustan mukaan kantaa nostetaan vain "erittäin perustellusta syystä".

Vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja vihreät ottaisivat varallisuusveron uudelleen käyttöön. Vihreät verottaisivat suuria, yli 325 000 euron omaisuuksia. Varallisuusvero lakkautettiin vuoden 2006 alussa.

Keskusta taas laskisi perintö- ja lahjaveroa. Myös kristilliset väläyttää perintöveroon alennusta.

"Kiristysinto on lopahtanut", sanoo Veronmaksajat ry:n toimitusjohtaja Teemu Lehtinen puolueiden linjauksista.

Verotus kiristyi viime vaalikaudella Veronmaksajien laskujen mukaan yhteensä viisi miljardia euroa, kun mukaan otetaan valtion ja kuntien verot sekä veroluonteisiin maksuihin tehdyt korotukset.

Lehtisen mukaan osa kiristyksistä tuli kuin varkain. Nykyhallituksen finanssipolitiikka on hänen mukaansa ollut luvattoman poukkoilevaa. Veroja on muutettu edestakaisin hallituskauden aikana.

Nyt puolueiden tekemät veroehdotukset ovat melko maltillisia. Vähintäänkin rivien välistä voi lukea, että veroja ei voi sen paremmin radikaalisti nostaa kuin laskeakaan – ainakaan, jos seuraava hallitus ei aio leikata peruspalveluita rajusti.

Verotulot jatkavat joka tapauksessa laskuaan ja menoja on leikattava. Hallituksen tehtävä on päättää, mistä leikataan ja milloin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat