Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Useista kaupoista saa takuukuitin sähköpostiin

K- ja S-ketjuissa digitaalista takuukuittia on turha pyytää, ellei omista kanta-asiakaskorttia

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta HS
Mustan Pörssin kuitit eivät tallennu Keskon Plussa-järjestelmään, vaan asiakkaan pitää huolehtia paperikuitista itse.
Mustan Pörssin kuitit eivät tallennu Keskon Plussa-järjestelmään, vaan asiakkaan pitää huolehtia paperikuitista itse. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Asiakkaan sähköpostiin lähetettävä digitaalinen takuukuitti on yleistynyt kaupoissa.

Tämä vähentää haalistuvien takuukuittien kanssa kamppailua. Takuukuitit tulostetaan yleensä tavalliselle kuittipaperille, josta teksti voi hävitä ennen takuuajan päättymistä.

Fakta

Varmimmin kuitti kuluu lompakossa

 Kuittipaperina käytetyn lämpöpaperin teksti voi hävitä kuukausissa, jos kuittia käsittelee väärin.

 Haitallisia ovat auringonvalo, kuumuus ja kosteus. Yleinen virhe on taittaa tekstipuolet vastakkain ja pitää kuitti lompakossa.

 Hämärässä ja viileässä säilytettynä teksti säilyy vuosia, eli yleisimpien takuuaikojen verran.

 Kuitista kannattaa kuitenkin varoiksi ottaa kopio tulostimella tai kuvata kuitti puhelimella tai kameralla.

Haalistuminen on aiheuttanut kysymyksiä takuun voimassaolosta ja kaupan vastuusta.

HS:n soittokierros kertoo, että valtaosa suurimmista ketjuliikkeistä tarjoaa myös sähköpostikuittia.

Palvelua tarjoavat isoimmat kodinkoneketjut Expert ja Gigantti sekä suurin osa S-ryhmän ja Keskon liikkeistä. Tämä kattaa esimerkiksi Citymarketit, Prismat ja Sokos-tavaratalot.

Sen sijaan Stockmann ei tarjoa mahdollisuutta saada tavaratalossa tehdyistä ostoksista kuittia sähköpostitse. Tositteena toimii vain paperinen takuukuitti.

Digikuitteja tarjoavista liikkeistä ei ole koottua tietoa, kerrotaan Kaupan liitosta. Asiakkaan pitää selvittää asia etenkin pienempien liikkeiden kohdalla yrityskohtaisesti itse.

S- ja K-ryhmissä asiakkaat ovat kuitenkin kahden kerroksen väkeä. Digikuittipalvelu ei ole avoinna kaikille, sillä ryhmät ovat sitoneet palvelun kanta-asiakasjärjestelmään.

Kuitit tallentuvat oston yhteydessä S-ryhmän asiakasomistajatileille ja Keskon Plussa-ohjelmaan. Ellei omista Plussa-korttia tai S-etukorttia, ei kuittiakaan saa sähköpostiinsa.

"Tarkoituksenamme on tietysti tuottaa etuja asiakasomistajille. Muille asiakkaille tarkoitettu palvelu, jossa osoitteet syötettäisiin johonkin ja lähetettäisiin sieltä, vaatisi oman järjestelmänsä. Ja meillä on jo yksi valmis järjestelmä rakennettuna", sanoo S-ryhmän konseptipäällikkö Minna Ojala.

Palvelu ei myöskään kata kaikkia ketjun liiketoimintoja. Keskon ketjuista Mustan Pörssin ja S-ryhmän liikkeistä S-Raudan ja verkkokaupan ostosten takuukuitit eivät toistaiseksi tallennu kanta-asiakasjärjestelmään.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Jukka Kaakkola muistuttaa, että kuitin säilyvyys on ensisijaisesti myyjän vastuulla. Ostajalla on oikeus saada kirjallinen tieto takuuajasta muutenkin kuin vain lämpöpaperikuitilla. Yksi tapa tähän on Kaakkolan mukaan sähköpostikuitti.

"Takuutekstin säilyvyys on myyjän vastuulla. Epäselvissä tapauksissa, esimerkiksi lämpöpaperikuittien haalistuttua, näyttövelvollisuus on elinkeinonharjoittajalla", Kaakkola sanoo.

Sami Kero HS
Lämpöpaperille tulostettu kuitti säilyy hyvin pimeässä ja viileässä.
Lämpöpaperille tulostettu kuitti säilyy hyvin pimeässä ja viileässä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat