Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Moni lapsi pitää perhettään köyhänä

Koululaiset uskovat köyhyyden näkyvän vaatteissa

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen HS
Nelle Pohja (vas.), Olga Kivelä, Katariina Markkula, Dan Helenius ja Robert Varpavaara uskovat köyhyyden näkyvän eniten vaatteissa.
Nelle Pohja (vas.), Olga Kivelä, Katariina Markkula, Dan Helenius ja Robert Varpavaara uskovat köyhyyden näkyvän eniten vaatteissa. Kuva: Heidi Piiroinen HS

Koululaisilla on vakaa käsitys siitä, mitä on köyhyys ja miten se näkyy. Taivallahden peruskoulun oppilaat tietävät, että monien harrastusten hinta rajoittaa niihin osallistumista. Ja sen, että köyhyys näkyy vaatteissa ja muissa varusteissa.

"Jossain seurassa esimerkiksi jalkapallon pelaaminen ja ne varusteet maksavat tosi paljon", Olga Kivelä sanoo.

"Köyhyyden huomaa siitä, että ne käyttävät samoja vaatteita koko ajan", Nelli Pohja arvioi.

Samaa tarinaa kertoo Pelastakaa Lapset ry:n tekemä kysely.

Köyhissä perheissä elävät lapset joutuvat luopumaan harrastuksistaan, eivätkä pysty osallistumaan kavereiden syntymäpäiväjuhliin. He eivät pääse matkustamaan ja tulevat joskus kiusatuksi perheen taloudellisen tilanteen vuoksi.

Lapsilta kysyttiin muun muassa, kokevatko he, että aikuisilla on heille riittävästi aikaa ja millaiseksi lapset kokevat perheensä taloudellisen tilanteen. Lasten suosimilla nettipalstoilla toteutettuun kyselyyn vastasi yhteensä 464 lasta.

Köyhäksi tai erittäin köyhäksi perheensä koki joka kymmenes lapsi, 11 prosenttia vastaajista. Nämä lapset kokivat, ettei heillä ole samanlaisia mahdollisuuksia kuin muilla lapsilla harrastaa, matkustella ja osallistua juhliin ja muihin tapahtumiin.

"Köyhyys syrjäyttää lapsen voimakkaasti, eikä lapsi itse voi tehdä asialle mitään", sanoo Pelastakaa Lapset ry:n kansalaistoiminnan päällikkö Riitta Kauppinen.

Luokkaretkiltä oli jäänyt rahatilanteen vuoksi pois usein tai joskus 38 prosenttia perheensä köyhäksi luokittelevista lapsista.

Vastanneista monella oli vaikeuksia osallistua ystävien juhliin tai muihin tapahtumiin ja noin puolet ilmoitti jääneensä kokonaan pois esimerkiksi syntymäpäiväjuhlista.

Köyhiksi tai erittäin köyhiksi perheensä arvioivista lapsista 80 prosenttia koki, että heidän mahdollisuutensa harrastaa ovat rajoittuneet. Jopa 71 prosenttia vastaajista ilmoitti jääneensä pois harrastuksista perheen taloudellisen tilanteen vuoksi.

"Harrastusten hinnat ovat karanneet pilviin, mikä tarkoittaa, ettei kaikilla ole niihin enää tasapuolista mahdollisuutta", Kauppinen sanoo.

Erityisen huolestuttavana hän pitää sitä, että kyselyn mukaan lasten perheiden heikolla taloustilanteella on vakavat vaikutukset lasten kaverisuhteisiin.

Noin puolet niistä lapsista, jotka kyselyssä kokivat perheidensä olevan köyhiä tai erittäin köyhiä, olivat joutuneet joskus tai usein kiusatuiksi rahatilanteen takia.

Kiusaaminen liittyi ulkonäöllisiin asioihin, kuten vaatteisiin: lapsia oli kiusattu esimerkiksi sen takia, ettei heillä ollut varaa ostaa uusimpia vaatteita ja reppuja.

Köyhän perheen lapset kokevat myös useammin, ettei aikuisilla ole heille tarpeeksi aikaa. Kyselyn perusteella vastaavat kokemukset parempiosaisilla lapsilla ovat harvinaisia.

Suurin osa kyselyyn vastaajista arvioi, että heistä huolehtivat aikuiset viettävät heidän kanssaan sopivasti aikaa. Suurin osa niistä lapsista, jotka haluaisivat viettää enemmän aikaa vanhempien kanssa, luokitteli perheensä köyhäksi tai erittäin köyhäksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat