Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenet rekat luistelleet ojaan valtatie 21:llä – ”määrä on hälyttävä”

Muoniosta Kilpisjärvelle ja Norjaan johtavalla tiellä on sattunut yli 50 ojaanajoa tai tieltä suistumista

Kotimaa
 
Kilpisjärvelle johtavalla valtatiellä on sattunut yli 50 rekan ojaanajoa
Kilpisjärvelle johtavalla valtatiellä on sattunut yli 50 rekan ojaanajoa
Katso hinausyrittäjä Kari Sadinmaan hinausautosta, miltä näyttää ajaa kapeaa ja mutkaista valtatietä. Muonion palopäällikkö Pekka Väliheikki on huolissaan tien turvallisuudesta. Toimittaja: Tapio Mainio HS, kuvaus ja leikkaus: Antti Leinonen.

Liettualainen rekkakuski Arvidas Bandza haukottelee. Hän seisoo Palojoensuun rekkaparkilla Enontekiöllä. Pakollinen tauko on pian ohi. Hän on matkalla Tromssaan hakemaan kalalastia ja ajaa Kilpisjärven kautta.

Tie on hänelle tuttu, sillä hän on ajanut reittiä vuoden verran.

Tausta

Rekka irtoaa 80 tonnin voimalla

 Syvällekin ojaan vajonnut rekka saadaan tielle, kun sen vedetään ylös hinausauton vaijerilla.

 Yhden hinausauton vinssin vetovoima on 80 tonnia, kun puoliperävaunu painaa kalakuorman kanssa noin 42 tonnia. Joskus apuun tarvitaan kaksi tai kolme ylimääräistä hinausautoa, jotta rekka saadaan pidettyä jyrkässä rinteessä pystyssä.

 Kilpisjärven tiellä käyvät vetämässä myös norjalaiset hinausyrittäjät. Suurin osa rekoista pääsee noston jälkeen jatkamaan matkaa, sillä lumi on ulosajossa hyvä pehmyke.

"Tästä ylöspäin tie on kapea, liukas ja huonokuntoinen", Bandza sanoo.

Parinsadan kilometrin pituisella osuudella Muoniosta Kilpisjärvelle on sattunut yli 50 rekan ojaanajoa tai tieltä suistumista kuluneena talvena.

"Määrä on hälyttävän suuri", sanoo ylikomisario Rauno Pätsi Lapin poliisilaitokselta.

Rekkaparkilla on useita Baltian maista ja Puolasta tulleita rekkoja, nuppeja ja irrotettuja puoliperävaunuja.

"Kaikki rekkakuskit eivät uskalla vetää perävaunua kaksiakselisella nupilla ja huonoilla renkailla Norjaan saakka. Puoliperävaunu irrotetaan pois joko Palojoensuun tai Karigasniemen rekkaparkissa", muoniolainen hinausyrittäjä Kari Sadinmaa kertoo.

Kokenut kuljettaja hakee rekkaparkista puoliperävaunun kolmiakselisella nupilla ja tuo sen kalalastissa Norjasta takaisin. Perävaunu vaihdetaan uudelleen ja se kytketään taas kaksiakseliseen nuppiin, jonka vetämänä tavara rahdataan Helsinkiin ja Baltian kautta Euroopan markkinoille.

Antti Leinonen
Arvidas Bandza oli matkalla Norjaan kalalastia hakemaan.
Arvidas Bandza oli matkalla Norjaan kalalastia hakemaan.

Norjaan keikkaa heittävässä nupissa on hyvät renkaat, sillä Norja kiristi rengasmääräyksiä tämän vuoden alussa: kaikissa vanteissa pitää olla talvirenkaat ja niissä on oltava kulutuspintaa vähintään viisi milliä. Suomessa rekoilla ei ole talvirengaspakkoa.

"Suomessa on haluttu vähentää holhousta. Moni suomalainen rekkayrittäjä käyttää vapaaehtoisesti talvirenkaita", kertoo liikenneneuvos Kari Saari liikenneministeriöstä. Norjan malli on Saaren mukaan silti harkinnassa. Myös Ruotsissa on Suomea tiukemmat säännöt.

Poliisi on huomannut ratsioissa, että balttirekoissa on ollut luokattoman huonoja renkaita. On kesärenkaita tai talvirenkaita, joiden kumiseos ei ole tarkoitettu pohjoisiin oloihin.

"Tänä talvena peräti 30 prosenttia hälytyksistä on ollut sellaisia, ettei sutiva rekka ole päässyt huonoilla renkailla liikkeelle P-paikalta. Syynä on ollut myös kuljettajan kokemattomuus. Rekan vetävät pyörät ovat kaivautuneet lähes akselia myöten, kun olen tullut paikalle", Sadinmaa ihmettelee.

Rekkakanta on Sadinmaan mukaan muuttunut oleellisesti parin viime vuoden aikana. Osa kuljettajista on ollut ensi kertaa tekemisissä jään ja lumen kanssa.

Muonion pohjoispuolella hangessa on tämän tästä rekan kokoisia painaumia, kun ajamme Sadinmaan hinausautolla kohti Kilpisjärveä.

"Tässä kohtaa nuori ensikertalainen suistui rekalla hankeen", Sadinmaa näyttää ohjaamosta.

Kapea tie vaatii ajotaitoa ja hyvät renkaat.

"Tilanne ei kohennu, ellei Suomeen saada Norjan kaltaisia tiukkoja rengasmääräyksiä", sanoo Lapin kuorma-autoilijoiden puheenjohtaja Kari Kähkönen.

Antti Leinonen
Kilpisjärvelle johtava tie on kapea ja talvella liukas.
Kilpisjärvelle johtava tie on kapea ja talvella liukas.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat