Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheet saavat aiempaa paremmin kotiapua – ”On ihan normaalia, että tulee uupumusta”

Lapsiperheiden oikeutta kotiapuun vahvistettiin vuodenvaihteessa. Kotiavun kysyntä on kasvanut, mutta kunnat lisäävät sitä hitaasti. Moni jää edelleen ilman tukea.

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS / HS
Kotipalvelun työntekijä Inge Priha lukee kolmevuotiaalle Joonas Aitavaaralle. Edessä köllöttää Niklas Aitavaara. Taustalla äiti Tiina Aitavaara touhuaa Ella (vas.) ja Jesse Aitavaaran kanssa.
Kotipalvelun työntekijä Inge Priha lukee kolmevuotiaalle Joonas Aitavaaralle. Edessä köllöttää Niklas Aitavaara. Taustalla äiti Tiina Aitavaara touhuaa Ella (vas.) ja Jesse Aitavaaran kanssa. Kuva: Sirpa Räihä HS / HS

"Karkkipäivä!" Ella, 2, ja Joonas Aitavaara, 3, iloitsevat, kun Vantaan kotipalvelun työntekijä Inge Priha vie heidät ulos.

Karkkipäivä ei tarkoita konkreettisesti karkkipäivää vaan sitä, että tapahtuu jotain hauskaa. Priha nappaa vielä puolivuotiaat kaksoset vaunuihin päiväunille, joten perheen äidillä Tiina Aitavaaralla on aikaa laittaa ruokaa.

Tästä on kyse

 Lapsiperheiden kotiavun palauttamista on vaadittu äänekkäästi. Asia nousi keskusteluun syksyllä tapahtuneiden perhesurmien jälkeen.

 Vuoden alussa voimaan tullut sosiaalihuoltolaki velvoittaa kunnat järjestämään perheille kotiapua esimerkiksi sairauden, synnytyksen tai uupumuksen takia.

 Aiemmin monet kunnat edellyttivät avun antamiseen lastensuojelun asiakkuutta.

Neuvola ehdotti perheelle kotiapua kaksosten syntymän jälkeen.

"Vastustin aluksi, sillä ajattelin, että pärjään hyvin. Mies huomasi kuitenkin, että alkoi olla rankkaa, kun lapset tarvitsisivat äitiä ympäri vuorokauden. Nyt kun apua on ollut, jaksan paremmin", Aitavaara kertoo.

Aiempaa useammat väsyneet vanhemmat saavat arjenpyöritykseen apua, kun lapsiperheiden oikeutta kotiapuun vahvistettiin vuodenvaihteessa.

Uusi sosiaalihuoltolaki velvoittaa kunnat järjestämään perheille kotiapua esimerkiksi lapsen syntymän yhteydessä, sairauden tai uupumuksen takia – myös ilman lastensuojelun asiakkuutta.

Kotiavun kysyntä on kasvanut alkuvuonna useissa kunnissa. Perheet ovat hakeneet sitä aiempaa enemmän ainakin Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Järvenpäässä.

Kunnat lisäävät kotiapua kuitenkin hitaasti, eikä sitä ole monessa kunnassa edelleenkään riittävästi tarjolla.

Kuntaliitto uskoo, että vain puolet tuen tarpeessa olevista perheistä saa kotiapua. Vielä toissa vuonna kolmasosa kunnista ei tarjonnut sitä lapsiperheille ollenkaan.

Fakta

Kotipalvelu auttaa perheitä ajoissa

 Kunnan järjestämän kotipalvelun tarkoituksena on tukea perheitä ajoissa, jolloin säästetään lastensuojelun kustannuksissa. Joissakin kunnissa tässä on jo onnistuttu.

 Apu voi olla arkista auttamista esimerkiksi lastenhoidossa tai kotitöissä.

 Vuonna 1990 kotiapua sai 52 000 perhettä, vuonna 2013 enää runsaat 9 000 perhettä. Sosiaali- ja terveysministeriössä uskotaan, että kotiapu saadaan nostettua 1990-luvun lamaa edeltävälle tasolle.

 Kunnat ovat panostaneet palveluun eri lailla. Esimerkiksi Helsingissä (622 000 asukasta) lapsiperheiden kotiavussa työskentelee 99 kenttätyöntekijää. Kuopiossa (111 000 asukasta) lapsiperheiden kotipalvelussa on neljä työntekijää.

 Kunnat tiedottavat kotiavusta eri lailla. Palvelusta voi kysyä esimerkiksi neuvolasta tai etsiä lapsiperheiden kotipalvelun yhteystietoja kunnan nettisivuilta.

"En usko, että [palveluiden tarjonnassa] on tapahtunut hirveän suuria muutoksia, vaan ne vievät aikaa", Kuntaliiton erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen sanoo.

Hänen mukaansa kotiavun tarjoamiseen ei ole riittävää rahoitusta. Valtio on myöntänyt kotipalveluiden järjestämiseen tänä vuonna 10 miljoonaa euroa ja kunnat panostavat asiaan samalla summalla.

Esimerkiksi Turku ei ole tarjonnut lapsiperheille vielä tarpeeksi tukea.

"Meillä on ollut lapsiperheiden kotipalvelua, mutta sitä ei ole ollut riittävästi. Monessa kaupungissa asia on ollut paremmalla tolalla", perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen myöntää.

Kurosen mukaan palvelua ollaan kuitenkin lisäämässä ja parantamassa kevään aikana, jolloin kysyntään pystytään vastaamaan "ainakin nykyistä paremmin". Hänen mukaansa on kuitenkin mahdollista, ettei kotiapuun lisätty määräraha riitä.

Espoossa kotiavun kysyntä on lähes kaksinkertaistunut alkuvuonna viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Toistaiseksi kaupunki on pystynyt vastaamaan tarpeeseen.

"Jos kysyntä lisääntyy tätä vauhtia, en tiedä mikä tilanne on loppuvuodesta", johtava perheohjaaja Ulla Anttila pohtii.

Kotiapuun on kuitenkin saatu lisää rahaa, ja parhaillaan pohditaan, miten se käytetään.

Eniten kotiapua pyytävät pikkulapsiperheet, joissa arjesta tulee vaativaa esimerkiksi uupumuksen, sairauden tai useamman lapsen takia.

"Perheet elävät paljolti omillaan, ja sosiaaliset verkostot ovat pienet. On ihan normaalia, että tulee uupumusta ja avuntarvetta on. On turvallisuuden tunteen kannalta tärkeää, että apua voi tarvittaessa saada", Puustinen-Korhonen sanoo.

Yhtenä ongelmana kotiavun saamisessa on se, etteivät kunnat saa palkattua työhön soveltuvaa henkilökuntaa. Tähän on törmätty jo Vantaalla.

"Nyt näyttää siltä, että kysyntä on kasvanut, mikä on hyvä asia. Huono asia on se, että meillä oli tarkoitus lisätä työntekijöitä, mutta emme ole saaneet rekrytoitua lähihoitajia", psykososiaalisten palvelujen päällikkö Anna Cantell-Forsbom kertoo.

Vantaalaisen Tiina Aitavaaran mielestä kotiapu on tärkeää, kun perheellä ei ole tukiverkkoa, joka voisi auttaa viikoittain.

Kotiavun ansiosta hän pystyy tekemään kotitöitä ja rästihommia niin, etteivät ne kasaudu illaksi lasten nukkumaanmenon jälkeen. Lapsille on saatu Inge Prihan avulla aiempaa parempi päivärytmi.

"Apukäsistä hyötyvät kaikki ja ennen kaikkea lapset. Pystyn olemaan paremmin läsnä, ja isommat lapset saavat enemmän virikkeitä", Aitavaara sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat