Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psyykkisesti sairastunut tarvitsee tuekseen kokonaisen verkoston

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo HS
"Monilla sairastuneilla on kokemus, että he eivät ole 'riittävän' sairaita saadakseen apua", Henna Jokinen uskoo.
"Monilla sairastuneilla on kokemus, että he eivät ole 'riittävän' sairaita saadakseen apua", Henna Jokinen uskoo. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Mikä puheääni. Sanat tulevat Henna Jokisen suusta kauniisti, levollisesti. Hänen kerrontansa on suorastaan rauhoittavaa.

Jokinen, 34, vaihtaa vaippaa puolitoistavuotiaalle tyttärelleen kotonaan Espoossa ja kertoo samalla elämästään.

Nuoren naisen tarina ei ole kaunis eikä vakaa. Onnellinen loppu siinä onneksi on.

Jokinen sairastui vakavasti syömishäiriöihin 17-vuotiaana. Taustalla oli kiusatuksi tulemista koulussa, eroperheen riitoja, seksuaalista hyväksikäyttöä. Jokinen peitteli ja kielsi sairautensa ja sinnitteli yli puolet elämästään aliravittuna. Lopulta hän tunsi, ettei muita vaihtoehtoja ollut kuin itsemurha tai hoito.

Jokisen elämäntarinan ongelmat kuuluu niihin, joita mielenterveysalan järjestöt haluavat ehkäistä. Järjestöt julkistivat tiistaina ehdotuksensa siitä, että Suomessa aloitettaisiin kansallinen psyykkisen hyvinvoinnin ohjelma. Tavoitteena on, että mielenterveyden ongelmiin puututaan mahdollisimman varhain.

"Emme halua lisää rakenteita vaan sitä, että mielenterveystaitojen opettelu ja opettaminen tulisi osaksi neuvoloiden, päiväkotien, koulujen ja nuorisotyön tekemää kasvatus- ja opetustyötä", ehdotuksen laatijoihin kuuluvan Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaalakka sanoo.

Mielenterveyden häiriöistä on tullut niin huomattava sairastamisen muoto, että alan järjestöt puhuvat terveystilanteen painopisteen muutoksesta fyysisistä sairauksista psyykkisiin.

Jokinen kuntoutui päästyään HUS:n syömishäiriöpoliklinikalle. Mitä olisi pitänyt tapahtua, että sairastaminen olisi katkennut aiemmin?

Kun Jokinen lukioiässä meni psykologin puheille, tämä tarjosi kallista terapiaa tai vaihtoehtona lääkkeitä. Sydänmaalakka näkee tapauksessa Suomessa tyypillistä vähättelyä. "Monilla sairastuneilla on kokemus, että he eivät ole 'riittävän' sairaita saadakseen apua."

Sydänmaalakan mukaan olisi pitänyt valjastaa koko verkosto: ohjata sairastunut nuori esimerkiksi syömishäiriöistä kärsivien auttamisjärjestöihin ja nuorisotyöntekijän hoteisiin.

"Ei tarvita yksittäisten toimien tehostamista. Pitää tehostaa yhdessä toimimista", Sydänmaalakka sanoo.

Jokinen toimii nyt vertaisohjaajana sairastuneille. Hän antaa kaikille vanhemmille neuvon: "Anna lapsen näyttää omat tunteensa ja kertoa niistä. Se on tie siihen, että tulee rakastetuksi ja hyväksytyksi täysin omana itsenään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat