Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rehtori Kola: Suomeen kuusi korkeakoulualuetta

Helsingin yliopiston vaalitavoite toteutui, kun valtio luopui yliopistokiinteistöjen osakkeista

Kotimaa
 
Kaisa Rautaheimo HS
Rehtori Jukka Kola kaipaa selvitystä siitä, miten yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kokonaisuus järjestettäisiin.
Rehtori Jukka Kola kaipaa selvitystä siitä, miten yliopistojen, ammattikorkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kokonaisuus järjestettäisiin. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

Helsingin yliopiston yhdelle eduskuntavaalitavoitteelle kävi kuten opiskelijoiden opintotuen rajausta vastustaneelle mielenosoitukselle: tulosta tuli heti.

Valtio kertoi tiistaina, että se myy osakkeensa yliopistokiinteistöyhtiöistä. Helsingin yliopistokiinteistöt ostaa Suomen valtion Senaatti-kiinteistöjen kautta omistamat osakkeet. Tosin kauppa vaatii vielä uuden eduskunnan hyväksynnän.

Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola ei kerro kauppasummaa, mutta mistään pilkkahinnasta ei ole kyse.

Kola arvostaa ratkaisua, joka pitemmän päälle parantaa yliopiston vakavaraisuutta, vaikka markkinahintainen kauppasumma rahoitetaankin pitkäaikaisella lainalla.

Osakekaupan jälkeen yhtiön omistavat Helsingin yliopisto, Hanken ja Taideyliopisto.

"On hieno homma, että voimme vastedes linjata tilojen käyttöä omien tarpeittemme mukaan", Kola iloitsee. Tosin jo entuudestaan yliopisto omistaa itse esimerkiksi päärakennuksen ja Kansalliskirjaston.

Muiden Helsingin yliopiston vaalitavoitteiden toteuttamisessa riittää vielä puuhaa. Yliopisto asetti eduskuntavaaleja varten tavoitteita nyt ensimmäistä kertaa. Yhteensä niitä on yhdeksän.

Ykköspäämäärä on saada perusrahoitus kestävälle tasolle. Fantastiseksi kehutun yliopistouudistuksen valttia eli rahoituksen turvaavaa indeksiä ei enää saisi käyttää säästöjen välineenä. "Se on ihan periaatteellinen juttu", Kola muistuttaa.

Torstaina 375 vuotta täyttävän yliopiston rehtori on myös realisti: "Lisää julkista rahaa on yliopistojen turha lähteä huutamaan, kunhan nykyinen taso säilyisi."

Niinpä Kola kannattaa paljon puhuttua korkeakoulujen rakenteellista kehittämistä eli työnjakoa, profilointia ja jopa yksikköjen karsintaa, jotta laatu paranisi.

Pieniä lisätuloja toisivat myös EU- ja Eta-maiden ulkopuolisilta perittävät lukukausimaksut, jotka ovat yksi osa yliopiston kansainvälistymistavoitetta.

Viime päivinä on kuultu varsin vaihtelevia esityksiä korkeakouluremontiksi. Eva-analyysi ehdotti yliopistojen laitosten määrän puolittamista, kansainvälinen arvioinryhmä suositti korkeakouluille yhteistyötä ja yhdistymisiä.

Kola moittii kansainvälisen paneelin ehdotuksia konservatiivisiksi: pidetään kaikki ennallaan ja toivotaan, että laatu nousee.

Helsingin yliopiston yksi vaalitavoite kuuluu, että rakenteellisiin ratkaisuihin mentäisiin niin, että kaikki korkeakoulut osallistuisivat ensin valtakunnallisiin laatuarviointeihin.

Myös alueellinen tarkastelu on välttämätöntä. Kolan mukaan maa voitaisiin jakaa vaikka kuuteen "suuralueeseen", joista kussakin olisi ainakin yksi monipuolinen yliopisto ja pari ammattikorkeakoulua.

"Kyllä Suomesta tulisi olla maailman sadan parhaan tutkimusyliopiston joukossa muutama muukin kuin Helsingin yliopisto", Kola sanoo.

Kola kuuluu koulukuntaan, joka puhuu niin sanotun kriittisen massan puolesta: liian pienet yksiköt eivät yllä huipulle.

Rehtori panisi asialle selvityshenkilön, jolle annettaisiin vapaat kädet katsoa kokonaisuutta eli yliopistojen lisäksi ammattikorkeakouluja ja tutkimuslaitoksia.

"Ei missään nimessä", Kola ei kuitenkaan kaipaa uutta yliopistouudistusta eikä ainakaan mitään yhteistä lakia ammattikorkeakouluille ja yliopistoille.

Sen sijaan sujuvia opintopolkuja korkeakoulusta toiseen Kola kannattaa ja on ollut niitä itsekin maatalous- ja metsätieteellisen tiedekunnan johtajana eli dekaanina luomassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat