Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laaja työehtoriita uhkaa Suomen vientiä

Työnantajat: Jo lakon uhka aiheuttaa yrityksille hankaluuksia

Kotimaa
 
Mika Ranta HS
Mikäli lakko toteutuu, jäävät rahtilaivat satamaan.
Mikäli lakko toteutuu, jäävät rahtilaivat satamaan. Kuva: Mika Ranta HS

Suomen ulkomaankauppa vaikeutuu olennaisesti, mikäli Suomen Merimies-Unionin ja Suomen Konepäällystöliiton tiistaina julkaisema lakkouhkaus toteutuu.

Tukilakon taustalla on kahdensadan jäänmurtajilla työskentelevän ihmisen työehtosopimusriita.

Suomen viennistä noin 90 prosenttia ja tuonnista noin 80 prosenttia kuljetetaan meritse.

Liitot ovat ilmoittaneet jäänmurtajalakon tukitoimista, jotka käytännössä lopettaisivat rahtiviennin Suomen lipun alla kulkevilla laivoilla. Lakon on määrä alkaa kiirastorstaina 2. huhtikuuta kello 14.

Merimies-Unionin ja Konepäällystöliiton jäsenet eivät enää seuraa tämän jälkeen satamaan saapuvien ja ulkomaanliikenteessä olevien lasti- ja rahtialusten mukana takaisin merelle. Ulkomaanliikenteessä kulkevat matkustaja-alukset kulkisivat, mutta vain sellaiset, jotka eivät kuljeta autokansillaan rahtia. Autokansilla kulkisi vain matkustajien henkilöautoja ja matkustajien kuljettamiseen tarkoitettuja linja-autoja.

"Tämä tarkoittaisi, että rahtilaivat jäisivät satamaan", sanoo Suomen Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting.
Hän sanoo, että tarkoitus on pian keskustella muiden kuljetusalan liittojen kanssa tukilakkojen laajentamisesta niin, että myös ulkomaanlipun alla kulkevat laivoilla kulkeva rahti pysähtyisi. Se tietäisi Suomen viennin varsin mittavaa pysähtymistä. Ulkomaanlipun alla kulkee suurin osa laivoilla kulkevasta viennistä.

Zittingin mukaan syy on työnantajassa, joka ei ole suostunut työntekijöiden vaatimuksiin pitkään jatkuneissa työehtoneuvotteluissa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitää Merimies-Unionin ja Suomen Konepäällystöliiton tänään ilmoittamaa tukilakkoa täysin kohtuuttomana.

EK:n johtaja Ilkka Oksala sanoo, että jo lakkouhka vaikeuttaa vientiyritysten toimintaa.

"On erittäin kohtuutonta, että noin kahdensadan työntekijän työehtojen takia uhataan tukilakolla, joka toteutuessaan vaarantaisi Suomen ulkomaankaupan", Oksala sanoo.

Hän sanoo, että on vielä ennenaikaista arvioida, mihin kaikkeen lakko toteutuessaan vaikuttaisi. "Olemme aloittaneet vaikutusten arvioinnin, mutta jo uhkaus aiheuttaa vaikeuksia yrityksille, koska toimintavarmuus on nyt vaarantunut. Tämä aiheuttaa luottamuspulaa suomalaiselle vientiteollisuudelle."

Oksala ei ota kantaa itse tukilakon taustalla olevaan työehtoriitaan, mutta pitää erittäin valitettavana, että työntekijäpuoli vaarantaa lukemattomien ihmisten työpaikat riidassa, joka koskee kahtasataa työntekijää.

"Ja vielä tilanteessa, jossa riitaa jo ratkotaan valtakunnansovittelijan luona."

Neuvotteluissa Suomen Erikoisalusten Työnantajaliittoa edustava David Lindströmillä ei ollut etukäteen tietoa lakkouhkauksesta. "Luin asian juuri Helsingin Sanomien verkkosivuilta. Onhan tämä aivan kohtuutonta, kun parinsadan ihmisen riidassa uhataan laittaa koko maa polvilleen", Lindström sanoo.

Tukilakon syynä ovat pitkään junnanneet neuvottelut jäänmurtajien työntekijöiden sopimuksista. Valtakunnansovittelija on sovitellut riitaa yli kuusi viikkoa.

Työntekijäpuoli on vaatinut Arctia Shippingin työehtosopimuksen soveltamisalan muuttamista koskemaan kaikkia Suomen Erikoisalusten Työnantajaliiton jäsenvarustamoja. Työntekijät haluavat jäänmurtoa koskevan työehtosopimuksen yleissitovaksi.

Arctia Shipping on vastustanut yleissitovuutta, koska sen mukaan se jäykistäisi entisestään työmarkkinoita. Sopimus koskee noin kahtasataa työntekijää.

Neuvottelut jatkuvat tänään torstaina kello kymmenen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat