Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varusmiesten älykkyystesteistä nousi kiista – armeija tuhoaisi, kansallisarkisto säilyttäisi

Kiistana on, voiko varusmiesten arkaluontoisia tuloksia säilyttää ikuisesti

Kotimaa
 
Matti Virtanen HS
Puolustusvoimat on testannut varusmiesten älykkyyttä 60 vuotta. Kuvassa on varusmiehiä Vekarajärven varuskunnassa 1974.
Puolustusvoimat on testannut varusmiesten älykkyyttä 60 vuotta. Kuvassa on varusmiehiä Vekarajärven varuskunnassa 1974. Kuva: Matti Virtanen HS

Pääesikunnan ja Kansallisarkiston välille on puhjennut harvinainen kiista varusmiesten älykkyys- ja soveltuvuustestien säilyttämisestä. Periaatteellisella tasolla vastakkain näyttäisi olevan asevelvollisten yksityisyyden suoja ja tutkijoiden etu.

Arkistolaitosta johtava Kansallisarkisto määräsi tammikuun lopulla, että Pääesikunnan tulee säilyttää kaikki asevelvollisten Peruskoe 1- ja Peruskoe 2 -testien (P1 ja P2) tulokset pysyvästi.

Artikkeliin liittyvät

Pääesikunta ihmettelee arkistolain perusteella tehtyä päätöstä. Pääesikunnan mukaan Puolustusvoimien velvollisuus on tuhota vanhojen P1- ja P2-testien tulokset, koska ne ovat arkaluotoisia henkilötietoja.

Pääesikunta valitti helmikuun lopussa Arkistolaitoksen päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Pääesikunta vaatii, että Arkistolaitoksen P-testejä koskeva päätös on kumottava lainvastaisena. Pääesikunnan valituksessa epäillään, ettei Kansallisarkisto ole päätöstä tehdessään kuullut tietosuojavaltuutettua.

Varusmiehet tuntevat P-testit "palikkatesteinä". Kaikki varusmiehet joutuvat suorittamaan ne palveluksensa alkuvaiheessa. Testien tuloksia käytetään, kun Puolustusvoimat tekee valintoja johtaja- ja erikoiskoulutukseen.

"Tämä on meille ensimmäinen kerta, kun tällaiseen päätökseen on haettu muutosta", kertoo hallintojohtaja Anitta Hämäläinen Kansallisarkistosta.

"Puolustusvoimat on päätynyt siihen ratkaisuun, että he haluavat hävittää tiedot. Se on vastoin meidän intressiä, koska meidän pitää lain mukaan huolehtia kansallisesta kulttuuriperinnöstä ja tutkimuksen eduista."

Hämäläisen mukaan huoli P-tietojen hävittämisestä on tullut heille nimenomaan tutkijoilta.

"Tieteellisen tutkimuksen tarpeet on otettava huomioon."

Puolustusvoimat aloitti P1-testien tekemisen vuonna 1955. Tämä Puolustusvoimien psykologien kehittämä testi uudistettiin vuonna 1981. Samana vuonna otettiin käyttöön myös toinen eli P2-testi, joka vuorostaan uudistettiin vuonna 2001.

Kansallisarkiston määräyksen mukaan P1-testien tulokset on säilytettävä mikrofilmeillä vuosilta 1955–1981. Vuodesta 1982 alkaen molempien kokeiden tulokset pitää säilyttää sähköisessä muodossa.

Puolustusvoimat on antanut aiemmin P-testien tuloksia tutkijoiden käyttöön. Tietojen antamisessa on oltu hyvin tarkkoja.

"Testien tuloksia ei anneta henkilötietoina", sanoo kehittämispäällikkö Kari Laitinen Pääesikunnasta.

"Lupapäätöksessä luovutamme tiedot Tilastokeskukselle, jossa tiedot anonymisoidaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat