Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA haluaa öljyntorjuntakalustoa Suomesta

Kemin edustalla esiteltiin torjuntamenetelmiä jäisellä avomerellä

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Merivoimien Louhi esitteli perään asennettuja harjakeräimiä ja öljyntorjuntakauhaa Kemin edustalla.
Merivoimien Louhi esitteli perään asennettuja harjakeräimiä ja öljyntorjuntakauhaa Kemin edustalla. Kuva: Vesa Ranta

Yhdysvallat kaavailee modernin öljyntorjuntakaluston hankkimista Suomesta arktisen öljynporauksen varmistamiseksi Alaskan merialueilla.

Aluksen perässä olevien harjakeräimien toimivuutta vaikeissa jääoloissa testattiin Kemin edustalla Arctic 2015 -öljyntorjuntaharjoituksessa keskiviikkona.

Suuret harjat heittivät jäänsekaista vettä Merivoimien Louhen perästä aluksen sisään öljynkeruujärjestelmään.

"Harjoituksella haluttiin esitellä erityisesti avomeriolosuhteisiin suunniteltuja järjestelmiä", kertoo harjoitusta johtava kehittämispäällikkö Jorma Rytkönen Suomen ympäristökeskuksesta.

Amerikkalaisiin ja muihin kansainvälisiin vieraisiin teki vaikutuksen Kemin uuden satamajäänmurtajan Ahdon perään asennettu 7,5 metriä pitkä ja kaksi metriä leveä, järeä siiviläkaukalo, jolla öljy saadaan kerättyä jäiden seasta.

"Siivilällä painetaan jäätä alas, jolloin öljyinen vesi saadaan jäiden seasta pumpattua aluksen keruutankkiin niin, ettei sekaan pääse jäitä. Kaksi kertaa Ahtoa suurempi keruulaitteisto on jo asennettu murmanskilaiseen jäänmurtajaan", kertoo laitteen patentoineen porvoolaisen Lamor Corporation Oy:n operatiivinen johtaja Rune Högström.

"Haverissa öljy pitäisi saada mahdollisimman pian talteen. Talvella keruuta vaikeuttaa jään ja sohjon tulo keruukaukaloihin. Suomi on panostanut aluksen sisään rakennettuihin keruujärjestelmiin, jotka ovat osoittautuneet tehokkaiksi", sanoo ympäristöministeriön erityisasiantuntija Magnus Nyström.

Esimerkiksi Shell on aloittanut poraukset Alaskan vesillä, mutta ne keskeytettiin kaksi vuotta sitten ympäristöuhkien vuoksi.

"Meillä ei ole nykyaikaisia jäänmurtajia tai jäissä kulkevia aluksia, joissa on öljynkeruulaitteisto. Sellainen tulisi saada varmistamaan öljynetsinnän turvallisuus, sillä poraukset ovat Alaskan arktisilla vesialueilla, jotka ovat myös luonnonsuojelualueita", kertoo ympäristöturvallisuusjohtaja Mary Landry Yhdysvaltain sisäministeriöstä.

Maalla on yksi jäänmurtaja, joka on rakennettu 1970-luvulla. Se ei sovellu öljyntorjuntaan. Yhdysvallat ei voi Landryn mukaan hankkia nykyisen lainsäädännön vallitessa Suomen telakalta jäänmurtajaa.

"Yksi mahdollisuus on, että jäänmurtaja vuokrataan Suomesta", Landry sanoo.

Jäänmurrosta vastaavan Arctia Shipping Oy:n johtajan Markku Karjalaisen mukaan jäänmurtaja Kontion perässä on jo öljyn harjakeräyslaitteisto.

Alaskan vesillä ei etsitä öljyä talvella, jolloin jään paksuus voi olla jopa kolme metriä.

"Kaavailemme alueelle jäävahvisteisia keruualuksia puhdistuslaitteineen", kertoo turvallisuusvastaava Geoffrey T. Merrell Shellin Alaskan-yksiköstä.

Tapio Mainio HS
Kemi

Erityisasiantuntija kertoo, mikä on öljyntorjunnan tila Itämerellä
Erityisasiantuntija kertoo, mikä on öljyntorjunnan tila Itämerellä
Torjunta-aluksen perässä olevien harjakeräimien toimivuutta vaikeissa jääolosuhteissa testattiin Kemin edustalla Arctic 2015 -öljyntorjuntaharjoituksessa. Toimittaja: Tapio Mainio, kuvaus: Vesa Ranta, leikkaus: Janne Elkki
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat