Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merimies-Unioni on tunnettu hanakkana lakkoilijana

Kotimaa
 

Noin 10 000 palkansaajaa edustava Suomen Merimies-Unioni on ollut 2000-luvulla herkkä uhkaamaan lakolla. Syy on usein ollut katkolla ollut työehtosopimus, tukilakko kotimaiselle liitolle tai ulkomaisille merimiehille. Liiton jäsenet työskentelevät muun muassa matkustaja-aluksissa, rahtialuksissa ja jäänmurtajilla.

Vuonna 2012 kesäkuussa Finnairin mekaanikkoja koskevassa kiistassa kuljetusketjua edustavat SAK:n ammattiliitot muiden muassa Merimies-Unioni uhkasivat painostustoimilla.

Vuonna 2010 helmikuussa Merimies-Unioni uhkasi jäänmurtajien ja saariston yhteysaluksien lakolla. Kiista koski uutta työehtosopimusta. Silloinkin kiistan toisena osapuolena oli Arctia-konserni.

Vuonna 2009 syyskuussa Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n työseisaus pysäytti neljä lentoasemaa ja noin 40 lossia ja lauttaa kuudeksi tunniksi.

Merimies-Unionin jäsenet osallistuivat myös lakkoon.

Mielenilmaus kohdistui valtion omistajapolitiikkaan.

Vuonna 2008 maaliskuussa Merimies-Unioni jätti jään- ja monitoimimurtajia, saariston yhteysaluksia ja merialueiden lossinkuljettajia koskevan lakkovaroituksen.

Vuonna 2005 helmi–maaliskuussa Merimies-Unioni uhkasi Kemin ja Oulun satamissa toimivien jäänmurtajien lakolla. Kiista koski sitä, sovelletaanko kunnallisiin jäänmurtajiin ulkomaanliikenteessä käytettyjä sopimusehtoja.

Vuonna 2004 marraskuussa tuloneuvottelujen aikaan ollut bussilakko keskeytti jopa Helsingin satamien ja teollisuuden kemikaalikuljetukset. Merimies-Unioni ilmoitti olevansa pyydettäessä valmis tukilakkoon.

Vuonna 2003 marraskuussa Merimies-Unioni uhkasi Viking Linen Rosella-alusta lakolla. Syynä oli uusi miehityssopimus, josta ei ollut tuolloin syntynyt sopua. Myös aiemmin samana vuonna Merimies-Unioni oli uhannut meriliikennettä lakolla, koska merimiesten työehdoista ei ollut päästy sopuun.

Lisäksi Merimies-Unioni osallistui tammikuussa ahtaajien työnseisaukseen, kun unionin jäsenet eivät osallistuneet alusten purkuun tai lastaukseen.

Vuonna 2001 joulukuussa Merimies-Unioni järjesti alle viikon työtaistelun Bore-varustamon laivoilla työskennelleen ulkomaalaismiehityksen takia. Varustamo aikoi palkata 30 irtisanotun suomalaisen merimiehen tilalle filippiiniläisiä.

Unioni pysäytti Boren. Varustamo ja Merimies-Unioni myös haastoivat toisensa työtuomioistuimeen.

Vuonna 2000 helmi–maaliskuussa Merimies-Unioni uhkasi lakolla mutta perui sen, kun valtio lupasi lisätukea alalle.

Maalis–huhtikuussa Merimies-Unioni järjesti tukilakon Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n lakolle. Tukilakko kesti alle viikon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat