Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KHO: Luottoyhtiö ei saa suoraa käyttöyhteyttä verottajan tietoihin

Kotimaa
 

Luottoyhtiöllä ei ole oikeutta saada asiakkaidensa julkisia verotustietoja verottajalta teknisen käyttöyhteyden välityksellä. Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) ennakkopäätöksen mukaan tietojen luovutus rikkoisi perustuslaissa säädettyä yksityiselämän suojaa, sillä luovutuksesta ei ole säädetty lailla.

Hakemuksen verottajalle oli tehnyt Suomen Asiakastieto, mutta sen taustalla oli Toyota Finance Finland. Yhtiö olisi halunnut päästä suoraan verottajan järjestelmään katsomaan luottoa hakevien henkilöasiakkaidensa tuloverotusta koskevat julkiset tiedot.

Lain mukaan tietyt verotustiedot ovat julkisia, joten jokaisella on oikeus saada tieto niistä. Kaikilla ei silti ole oikeutta saada tietoja sähköisessä muodossa.

Henkilötietolain mukaan esimerkiksi luottoyhtiöillä on kuitenkin oikeus saada asiakkaitaan koskevat tiedot myös sähköisessä muodossa, esimerkiksi levykkeellä tai suojattuna sähköpostina. Nyt kyse oli siitä, voiko luottoyhtiö päästä etäyhteydellä suoraan verottajan järjestelmään katsomaan tarvitsemiaan tietoja.

Verottaja hylkäsi pyynnön, sillä tällaisesta mahdollisuudesta ei ole säädetty laissa. Helsingin hallinto-oikeus ja KHO olivat asiasta samaa mieltä verottajan kanssa.

"Julkisuuslakiin, henkilötietolakiin tai verotietolakiin ei sisälly yleistä säännöstä, jonka nojalla viranomaisen henkilörekisteristä voitaisiin luovuttaa tietoja teknisen käyttöyhteyden avulla", hallinto-oikeus huomautti.

Suora yhteys avaisi tiedon kaikkien ihmisten verotustietoihin. Lain mukaan luottoyhtiöllä on kuitenkin oikeus saada sähköisesti vain omien asiakkaidensa tiedot.

"Teknisen käyttöyhteyden avaaminen Verohallinnon rekisteriin avaisi tosiasiallisesti saajalle pääsyn kaikkien verovelvollisten tuloverotuksen julkisiin tietoihin ja siten tietoihin, joiden käsittelyyn Toyota Finance Finland Oy:llä ei ole oikeutta", päätöksessä korostetaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat