Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastasyntyneen katse voi kertoa ongelmista

Tuore suomalainen tutkimus vahvisti vanhan käsityksen

Kotimaa
 

Kokeneet lastenhoitajat ja lääkärit ovat pitkään tienneet, että vastasyntyneen lapsen poikkeava katsekontakti voi tietää ongelmia. Nyt havainto on vahvistettu myös tutkimuksen keinoin.

Se, miten vastasyntynyt vauva pystyy kohdistamaan katsettaan tai seuraamaan katseellaan, ennustaa hyvin myös hänen visuaalisen tiedonkäsittelykykynsä kehittymistä myöhemmin lapsuuden aikana, osoittaa tuore Helsingin yliopistossa ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) Lastenklinikalla tehty tutkimus.

Tutkijat havaitsivat, että vastasyntyneen kyvyllä kohdistaa katseensa on yhteys aivojen mikrorakenteiden kehitykseen. Poikkeava kyky kohdistaa katsetta voi kertoa laaja-alaisista muutoksista aivoratojen hermojen kypsymisessä.

Lapsilla, joilla kohdistuskyky on huonompi, hermoradat ovat kehittyneet heikommin.

Tutkimusta johtanut kliinisen neurofysiologian dosentti Sampsa Vanhatalo kertoo tulosten mullistavan käsityksen siitä, että kognitiiviset kyvyt kehittyisivät lapsilla vasta pikkuhiljaa imeväisiässä.

"Jo vastasyntyneellä lapsella on olemassa merkittäviä esikognitiivisia taitoja, joiden pohjalle myöhempi kognitiivinen kehitys rakentuu", Vanhatalo kertoo.

Tuoreet tutkimustulokset voivat siten auttaa tunnistamaan myöhempien ongelmien kehittymistä.

"Juuri visuaalisen kognition ongelmat muodostavat muun muassa pikkukeskosten tai happivajauksesta kärsineiden vauvojen keskeisimmän elinikäisen ongelmavyyhdin", Vanhatalo muistuttaa.

Lasten neurologisista tutkimuksista vastanneen lastenneurologin Aulikki Lanon mukaan tulokset osoittavat, että vastasyntyneen vauvan katsekontaktin arviointiin pitää kehittää objektiivinen ja kvantitatiivinen mittausmenetelmä.

"Sen avulla voimme jatkossa tunnistaa kehitysriskissä olevat lapset heti syntymän aikaan ja antaa mahdollisuuden luoda kognitiivista kehitystä tukevia hoito- ja kuntoutusmuotoja jo pikkuvauva-aikana eli vuosia ennen varsinaisten ongelmien näkymistä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat