Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuopiossa selvitetään 22-vuotiaan talon kohtaloa

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Savonian hallituksen puheenjohtajan, arkkitehti Riitta Korhosen mielestä oppilaitoksen rakennus on onnistunut oman aikansa tyylinnäyte, mutta hän kannattaa sen purkamista. "Uudisrakennus toteuttaa hyvin samaa modernismin henkeä kuin tämä."
Savonian hallituksen puheenjohtajan, arkkitehti Riitta Korhosen mielestä oppilaitoksen rakennus on onnistunut oman aikansa tyylinnäyte, mutta hän kannattaa sen purkamista. "Uudisrakennus toteuttaa hyvin samaa modernismin henkeä kuin tämä." Kuva: Pentti Vänskä

Kuopiossa punnitaan vuonna 1993 rakennetun oppilaitoskiinteistön kohtaloa. Savonia-ammattikorkeakoulun sairaanhoito-oppilaitoksen entinen päärakennus aiotaan purkaa uudisrakennuksen tieltä.

Nyt Museovirasto ehdottaa, että rakennuksen suojelua pohdittaisiin. Savon Sanomat kertoi asiasta keskiviikkona.

Arkkitehti Pekka Pitkäsen suunnittelema modernistinen rakennus sijaitsee erinomaisella paikalla keskustan reunalla, Valkeisenlammen rannalla kaupunginteatterin vieressä.

Museoviraston mukaan vanha lääninsairaalan alue on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Muut neljä yli satavuotiasta rakennusta ovat jo suojeltuja.

Museovirasto arvioi, että purettava rakennus täydentää historiallista kokonaisuutta.

Tontilla toiminut sairaanhoito-oppilaitos muutti toisaalle. Kaupunki tekee alueelle asemakaavaa arkkitehtikilpailun voittajasuunnitelman mukaisesti.

Alueelle tulee yli 400 asuntoa. Purettavan rakennuksen paikalle tulevassa talossa olisi 75–80 asuntoa ja kahvila-ravintola.

Aluetta suunniteltaessa selvitettiin myös talon säilyttämistä ja sen muuttamista esimerkiksi hotelliksi tai asunnoiksi.

"Ei löytynyt käyttötarkoitusta tai toimijaa, mikä olisi ollut liiketaloudellisesti kannattavaa. Opetuskäyttöön tehty rakennus ei taivu asunnoiksi", sanoo kiinteistön ostajan Lujatalo Oy:n aluejohtaja Heikki Jalkanen.

Savonian kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja, arkkitehti Riitta Korhonen kertoo, että rakennuksessa on ollut pitkään kosteusongelmia, joita on yritetty korjata.

Kaupungin kaavoitusarkkitehdin Jouni Pekosen mukaan "realismia on tullut vastaan monella tasolla".

Museoviraston intendentti Juha Vuorinen pitää selvitystä pintapuolisena, koska alueelle halutaan asuntoja. Korhosen mielestä Museoviraston pitäisi tehdä valtakunnallinen suunnitelma eri aikakauden suojelukohteista.

"Ja valtion pitäisi budjetoida niille rahat."

Minna Pölkki HS
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat