Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS selvitti: Miksi kiista muutaman kymmenen ihmisen työehdoista uhkaa Suomen vientiä?

Kaksi liittoa uhkaa pysäyttää keskeisen osan viennistä, mikäli muutaman kymmenen ihmisen työehdot eivät muutu

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Kemiin pyrkivät laivat saivat torstaina jäänmurtoapua ruotsalaiselta Freijalta, kertoi Kemin sataman toimitusjohtaja Reijo Viitala. Suomen omat murtajat seisoivat lakon takia satamassa.
Kemiin pyrkivät laivat saivat torstaina jäänmurtoapua ruotsalaiselta Freijalta, kertoi Kemin sataman toimitusjohtaja Reijo Viitala. Suomen omat murtajat seisoivat lakon takia satamassa. Kuva: Vesa Ranta

Suomi on jälleen kerran tilanteessa, jossa pienen joukon työehtoriita uhkaa pysäyttää keskeisen osan viennistä.

Näin käy, mikäli Merimies- Unioni ja Konepäällystöliitto toteuttavat tukilakon, jolla ne tiistaina uhkasivat. Lakolla tuettaisiin jäänmurtajien henkilöstön käynnissä olevaa työtaistelua.

Tukilakko on tarkoitus aloittaa 2. huhtikuuta kello 14. Lakon pituutta ei ole määritelty.

Jäänmurtajalakon taustalla on riita noin kahdensadan ihmisen työehtosopimuksesta.

Tukilakko estäisi tuonnin ja viennin Suomen lipun alla kulkevilla laivoilla. Matkustajaliikenteeseen se ei vaikuta, elleivät laivat kuljeta rahtia.

Liitoilla on aikomus keskustella vielä tällä viikolla muiden kuljetusalan liittojen kanssa tukilakon laajentamisesta niin, että myös ulkomaanlipun alla kulkeva rahti pysähtyisi. Viennin tonnimääristä noin 90 prosenttia ja arvosta noin 75 prosenttia kulkee meritse.

Kiistaa on soviteltu valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla yli kuusi viikkoa. Neuvottelut jatkuivat keskiviikkona.

Työnantajapuoli on kutsunut lakkouhkausta vastuuttomaksi. Palkansaajapuolen mielestä lakkouhka johtuu työnantajan jääräpäisyydestä.

Kuinka on mahdollista, että näin pieni joukko voi vaikka pysäyttää Suomen viennin?
Kyse on laillisesta tukilakosta. Suomessa ei säädellä tukilakkojen laajuutta. Logistiikka-alalla toimivilla liitoilla on käytössään yksi tehokkaimmista lakkoaseista, koska ne saavat pienellä joukolla koko Suomen polvilleen. Liitoilla on myös pitkät perinteet ainakin uhkailla tällä aseella. Lakkosääntöjä on yritetty muuttaa useaan kertaan ilman tulosta.

Mistä osapuolet riitelevät?
Palkansaajapuoli haluaa Arctia Shippingin kanssa tehdyn sopimuksen niin sanotusti yleissitovaksi eli koskemaan kaikkia muitakin jäämurtaja-alalla toimivia. Työnantaja on vastustanut yleissitovuutta.

Kuinka useaa ihmistä yleissitovuus koskisi?
Nyt neuvoteltava sopimus koskee hiukan alle pariasataa Arctian työntekijää. Sen lisäksi jäänmurtaja-alalla toimii yrityksiä, joissa on muutamia kymmeniä työntekijöitä.

Kuinka paljon yleissitovuus maksaisi työnantajalle?
Arctialle vaikutus olisi nykytilanteessa pieni, mutta muiden yrittäjien kustannuksia yleissitovuus todennäköisesti jonkin verran nostaisi. Palkansaajapuoli on korostanut, että yleissitovuus parantaisi Arctian kilpailutilannetta, koska kaikki Suomessa toimivat jäänmurtajayrittäjät toimisivat samoilla työehdoilla. Työnantaja puolestaan on korostanut, että yleissitovuus sementoisi työehdot, kilpailu vähenisi ja kilpailukyky ulkomaisia vastaan heikkenisi.

Miksi palkansaajat haluavat yleissitovan sopimuksen?
Ne haluavat, etteivät suomalaiset yrittäjät kilpaile työehdoilla. Liitot myös pelkäävät, että valtio siirtää osan murtajista muun kuin Arctian hoitoon, jolloin ehdot saattaisivat heiketä.

Mitä yleissitovuus tarkoittaa?
Jos työehtosopimus kattaa olennaisen osan alan työntekijöistä, voi sopimusta pyytää yleissitovaksi. Yleissitovuudesta päättää sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva yleissitovuuden vahvistamislautakunta.

Yleissitova sopimus koskee myös samalla alalla toimivia, jotka eivät ole olleet sopimassa sopimusta. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa ei ole yleissitovuutta. Suomessa suurin osa sopimuksista on yleissitovia.

Miksi sovun löytyminen on niin vaikeaa?
Kyseessä on periaatteellinen kaikki tai ei mitään -neuvottelu, jossa on vaikea esittää kompromissiehdotuksia. Yleissitovuus joko on tai ei ole. Ratkaisun päävaihtoehto on, että jompikumpi luovuttaa.

Kuinka kalliiksi riita voi tulla Suomelle?
Hinta riippuu mahdollisen lakon laajuudesta. Laivoilla kulkee päivässä noin 240 miljoonan euron arvosta tuonti- ja vientitavaraa. Tuonti ja vienti ovat lähes yhtä suuria. Kuljetuksista noin kolmasosa kulkee Suomen lipun alla kulkevilla laivoilla, joita lakkouhka nyt koskee.

Näin päivittäin jäisi toimittamatta yhteensä 80 miljoonan arvosta vienti- ja tuontituotteita. Menetykset eivät kuitenkaan olisi näin suuria, sillä toimittamatta jääneistä tavaroista merkittävä osa kuljetettaisiin myöhemmin.

STTK:n ekonomisti Ralf Sund arvelee, että vain kymmenen prosenttia saattaisi jäädä lopulta toimittamatta.

Työnantajat korostavat, että pelkkä uhka vaikeuttaa yhtiöiden toimintaa. Myös yhtiöiden toimitusvarmuus saisi kolauksen ja osa kaupasta saattaisi siirtyä ajan kanssa kilpailijamaihin.

Lisäksi osa laivoista voisi lipua ulkomaisen lipun alle. Pitkittyessään lakko tyhjentäisi kauppojen hyllyjä ja vaikeuttaisi tuotantoa, koska raaka-aineiden saanti vaikeutuisi.

Kannattaako ihmisten alkaa jo hamstrata tavaraa ja perua laivamatkojaan?
Tuskin vielä. Aikaa sovun etsimiseen on viikko. Kyseessä on niin merkittävästä kansallisesta uhasta, että paine ratkaisun löytymiseen on erittäin suuri.

Korjaus 26.3. kello 10.06: Uutisessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että lakonuhka koskisi myös matkustajaliikennettä, vaikka se uhkaa sitä vain, jos laivat kuljettava rahtia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat