Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi hallitus saattaa lopettaa koulusäästöt

Palkansaajien keskusjärjestöjen vaalitentti työelämästä ja osaamisesta oli sopuisa

Kotimaa
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Sdp:n Antti Rinne, kokoomuksen Alexander Stubb ja keskustan Juha Sipilä kohtasivat keskiviikkona palkansaajakeskusjärjestöjen vaalitentissä Ostrobotniassa Helsingissä.
Sdp:n Antti Rinne, kokoomuksen Alexander Stubb ja keskustan Juha Sipilä kohtasivat keskiviikkona palkansaajakeskusjärjestöjen vaalitentissä Ostrobotniassa Helsingissä. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Seuraava hallitus ei enää leikkaa koulutuksesta – ehkä. Lieventävä sana on tarpeen, sillä kaikki panelistit nostivat kätensä vain puoliväliin, kun heiltä tivattiin keskiviikkona puoluejohtajien vaalitentissä Helsingin Ostrobotniassa lupausta olla jatkamatta koulusäästöjä.

Tuoreimmat luvut talouden tilasta saivat kädet jäämään historiasta tuttuun kolkkoon tervehdykseen, kun palkansaajakeskusjärjestöjen paneelissa oli vuorossa Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin kysymys koulusäästöistä.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n, korkeasti koulutettujen Akavan ja toimihenkilöiden STTK:n järjestämä keskustelu työelämästä ja osaamisesta sujui hillitysti, jopa vaisusti.

Koulutuksen tärkeydestä oltiin yhtä mieltä ja siitä säästämistä pidettiin pahana.

"Sitä ei voi jatkaa. Maa näivettyy", sanoi Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund.

Silti Haglund korosti, että esimerkiksi jo sovittu ja sittemmin peruttu toisen asteen koulutuksen eli lukioiden ja ammattikoulujen rakenteellinen säästöpaketti tulee viedä loppuun, mutta kyseessä eivät ole leikkaukset vaan rakenteelliset uudistukset.

Alkuun syntyi pientä kiistelyä ylipäänsä leikkauksista ja velaksi elämisestä sekä niiden seurauksista.

Kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin mukaan velkataakka on käymässä kestämättömäksi, mutta vasemmistoliiton Kari Uotila varoitti myös leikkausten tuhoisista seurauksista. Uotila tuurasi puheenjohtaja Paavo Arhinmäkeä.

Puoluejohtajista paikalla olivat Stubbin ja Haglundin lisäksi Sdp:n Antti Rinne ja keskustan Juha Sipilä. Vihreiden Ville Niinistön tilalla oli eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto, ja kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen korvasi varapuheenjohtaja Sauli Ahvenjärvi.

Rinne huomautti, että esimerkiksi turhia ict-menoja voidaan hyvin leikata noin 300 miljoonaa euroa ilman ihmisten kärsimistä.

Työmarkkinoiden ja ylipäänsä työelämän uudistamisen marssijärjestyksestä Stubb ja Rinne tuntuivat olevan eri linjoilla.

Stubbin mukaan seuraavaan hallitusohjelmaan tulisi kirjata raamit, miten työn tekemisestä ja teettämisestä tehdään kannustavaa. Sitten työmarkkinajärjestöille annettaisiin tietty aikaraja tulosten aikaansaamiseksi, ja jos niitä ei syntyisi, hallitus ja eduskunta ottaisivat vastuun. Mallina Stubbilla oli eläkeratkaisu.

Rinne tulkitsi Stubbin esityksen kokoomusjohtoiseksi saneluksi ja vaati tilalle neuvotteluja.

"Kilpailukykyä ei saa tavoitella heikentämällä työehtoja", Rinne tähdensi.

"Työpaikoilla pitää olla riittävästi resursseja ja työntekijöitä, ja heidän osaamistaan pitää kehittää", Rinne vaati ja peräsi myös johtajia, jotka osaavat todella johtaa porukoita.

Stubb kiisti kannattavansa sanelua: "Ilman muuta on selvää, että tarvitaan dialogia."

Vasemmistoliiton Uotila piti höpötyksenä ja myyttinä puheita työelämän joustamattomuudesta ja jäykkyydestä.

Sipilä puhui maltillisen palkkaratkaisun ja yhteiskuntasopimuksen puolesta, joilla keskeisen vientiteollisuuden kilpailukyky kohentuisi.

Lisäksi hänen listallaan oli työaikapankki, koeajat ja työeläkemaksun määräaikainen alentaminen.

"Selvää on, ettei tässä yhteiskunnassa samassa veneessä olla, kun yritysjohtajien bonusjärjestelmä jyllää ja työntekijöiltä vaaditaan hirvittäviä joustoja", arvioi perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia sijaistamaan päässyt kansanedustajaehdokas Markku Saarikangas.

Saarikankaan tietojen mukaan esimerkiksi Lapin matkailussa teetetään jo kaksitoistatuntisia työpäiviä ja kuusipäiväisiä työviikkoja kolmen kuukauden jaksoissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat