Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jopa 1980-luvun rakennuksia suojellaan – "Kansalaiset eivät aina ymmärrä"

Jopa neljännesvuosisadan ikäisten rakennusten varjelusta alkaa herätä keskustelua

Kotimaa
 

Museovirasto joutuu nykyisin varjelemaan purkamiselta nuoria, jopa 1990-luvulla rakennettuja arkkitehtuurin helmiä.

Äskettäin virasto muistutti lausunnossaan esimerkiksi vuonna 1993 rakennetun ja purku-uhan alaiseksi joutuneen Savonia-oppilaitoksen arkkitehtonisesta arvosta Kuopiossa.

Museoviraston intendentti Juha Vuorinen sanoo, että suojeltavat rakennukset ovat yleensä vanhempia, 40–50 vuotta vanhoja. "1960-luvun rakennuksia on jo laajalti suojeltu kaavoilla, ja 1970-luvunkin kokonaisuuksia on otettu kaavasuojelun piiriin."

Rakennussuojelulain nojalla taas on suojeltu lähinnä Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia, jotka on rakennettu sotien jälkeen.

1980-luvun rakennuksista on suojeltu rakennussuojelupäätöksellä ainoastaan vuonna 1982 rakennettu Oulunsalon kunnantalo. Asemakaavoilla suojeltuja 1980-luvun kohteita saattaa olla joitain, mutta niistä ei ole valtakunnallista rekisteriä.

Kari Pullinen
Espoon kaupungintalo on tyhjillään sisäilmaongelmien vuoksi.
Espoon kaupungintalo on tyhjillään sisäilmaongelmien vuoksi.

1980- ja 1990-luvun rakennusten suojelu ei ole vielä herättänyt erityisesti keskustelua. Syynä on, että aikakauden rakennukset eivät ole vielä vaatineet suuria remontteja, saati purkamista, mikä olisi käynnistänyt pohdinnan suojelutarpeesta.

Vuorinen arvelee kuitenkin, että pian käynnistyy keskustelu esimerkiksi Helsingin keskustan liikerakennuksista.

Vuonna 2014 Helsingin kaupunginmuseo inventoi vuosina 1945–1990 rakennetut ydinkeskustan liikerakennukset. Joukossa oli myös nuoria suojelua kaipaavia kohteita: esimerkiksi 1980-luvun puolivälissä rakennettu kauppakeskus Forum, jonka pari vuotta sitten alkaneeseen asemakaavamuutokseen kaupunginmuseo yritti turhaan antaa evästystä materiaalien ja tilojen säilyttämiseksi.

"Forum on aika hyvin rakennettu ja kuvastaa Suomen nousukautta. Siellä oli käytetty korkealaatuisia materiaaleja, kuten marmoria lattiassa ja kuparia lasikaiteiden reunoissa. Valitettavasti korjausrakentaminen ei ole aina yhtä hyvää kuin alkuperäinen", harmittelee tutkija Johanna Björkman Helsingin kaupunginmuseosta.

Hieman vanhempien rakennusten suojelusta on herättänyt kiistaa esimerkiksi vuonna 1971 valmistunut, vuosia sisäilmaongelmien vuoksi tyhjillään ollut Espoon kaupungintalo.

Lappeenrannassa mielipiteet jakautuvat Mikko Heikkisen ja Markku Komosen suunnittelemasta seurakuntakeskuksesta, joka nousi ydinkeskustaan 1800-luvun raatihuoneen ja jugendpankkitalon väliin. Etelä-Saimaa-lehden mukaan seurakunta haluaisi eroon rumasta talosta.

Etelä-Karjalan museo taas pitää rakennusta hienosti ympäristöönsä sovitettuna ja Lappeenrannassa harvinaisena 1970-luvun arkkitehtuurina.

Vuorinen sanoo, että rakennusten suojelu on pioneerityötä.

"Kansalaiset eivät aina ymmärrä, että 1960- ja 1970-luvun silloin ympäristörikoksina pidetyillä rakennuksilla olisi jotain kummempaa arvoa. Samalla tavalla 1960-luvulla ihmeteltiin, mitä arvoa Museovirasto näki kaupunkikeskustojen huonokuntoisissa puutaloissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat