Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkejätti teki sopimuksen Hyksin kanssa – Syöpäpotilaille tutkimuslääkkeitä jo varhaisissa tutkimusvaiheissa

Sopimus voi lisätä syöpäpotilaiden pääsyä osaksi lääketutkimusta jo varhain

Kotimaa
 

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) Syöpäkeskus ja lääketeollisuusyritys Orion ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka parantaa mahdollisuuksia tutkia, keksiä ja kehittää uusia syöpälääkkeitä. Uudella sopimuksella parannetaan erityisesti syöpälääkkeiden varhaisen vaiheen tutkimusta.

Yhteistyön uskotaan lisäävän syöpäpotilaiden pääsyä lääkkeiden varhaisiin tutkimusvaiheisiin. Lääkeyritys taas pääsee hyödyntämään Syöpäkeskuksen asiantuntijoiden tietämystä.

"Myös tutkijavaihto on mahdollista", kertoo tutkimus- ja kehitysjohtaja Reijo Salonen Orionista.

"Yliopistokampuksen visiona on, että tutkimuslaboratorioista kulkee suora tie klinikalle", sanoo toimialajohtaja Petri Bono Syöpäkeskuksesta.

Lisäksi suomalaisten asema syöpälääketutkimuksen kilpailussa paranee. Biolääketieteessä menestymisen edellytyksiä ovat muun muassa verkostoituminen ja varhaisiin lääketutkimusvaiheisiin panostaminen.

"Mikäli lääkärit ovat mukana tutkimustyössä hyvin varhaisessa vaiheessa, heillä on paras mahdollinen asiantuntemus uudesta lääkkeestä, kun siirrytään isompiin tutkimuksiin", Salonen sanoo.

Syöpäkeskuksessa ja Orionissa uskotaan, että yhteistyö kasvattaa kansainvälisten syöpätutkijoiden mielenkiintoa Suomeen.

Kun tutkimustyössä on kumppanina lääkeyritys, myös tutkimusrahoitus on vakaampaa kuin pelkällä apurahapohjalla. Salosen mukaan Orion ei hyödy taloudellisesti sopimuksesta mitenkään.

Potilaana Syöpäkeskuksessa oleva Riitta pääsi runsas viikko sitten mukaan lääketutkimukseen, jossa tutkitaan ensimmäisessä kliinisessä tutkimusvaiheessa olevaa ODM-203-lääkettä. Riitta sairastaa sappitiehytsyöpää, joka on lähettänyt etäpesäkkeitä keuhkoihin.

"Kaltaiselleni potilaalle hoitokeinoja on vähän, joten olen iloinen, että pääsin mukaan tähän lääketutkimukseen. Se auttaa myös henkisesti, kun on jokin hoitosuunnitelma."

Riitan tauti todettiin kymmenen vuotta sitten. Sairautta on hoidettu useilla erilaisilla sytostaateilla ja sädehoidolla, sillä leikkauksesta ei olisi ollut apua. Voimia ovat antaneet perhe, ystävät, liikuntaharrastus ja työnteko.

"Ennusteeni ei ollut alun perinkään hyvä, mutta olen saanut hirvittävästi voimaa siitä, että lääkärit ovat koko ajan miettineet, miten minua seuraavaksi hoidetaan."

Vielä ei tiedetä sitä, kuinka tutkimuslääke vaikuttaa Riitan sairauteen. Sitäkään ei tiedetä, tuleeko hänelle lääkkeestä hankalia sivuvaikutuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat