Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Lobbareiden valta on tehtävä näkyväksi"

Ville Niinistö moittii teollisuuden etujärjestöjen vaikutusvaltaa hallituksessa

Kotimaa
 
Vesa-Matti väärä
Ville Niinistö osallistui viime lauantaina Turussa kauppakeskus Skanssissa pidettyyn eduskuntavaaliehdokkaiden keskusteluun.
Ville Niinistö osallistui viime lauantaina Turussa kauppakeskus Skanssissa pidettyyn eduskuntavaaliehdokkaiden keskusteluun. Kuva: Vesa-Matti väärä
Osa 3/8: Ville Niinistö, vihreät

Kataisen hallituksessa hääri iso vaikuttaja, joka ei ollut yksikään kuudesta hallituspuolueesta. Teollisuuden lobbaus pyrki vaikuttamaan moniin asioihin.

Näin väittää vihreiden puheenjohtaja, entinen ympäristöministeri Ville Niinistö ja kertoo esimerkin.

Kokoomusministerit Jyri Häkämies ja hänen seuraajakseen tullut Jan Vapaavuori kävivät Niinistön kanssa useita tiukkasanaisia keskusteluja esimerkiksi Talvivaarasta.

Artikkeliin liittyvät

Häkämies oli hallituksen elinkeinoministeri ennen kuin siirtyi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtajaksi.

Niinistön mukaan minkään puolueen ei pitäisi antaa etujärjestöjen tai muiden ulkopuolisten tahojen vaikuttaa politiikkaansa.

"Räikeimmät esimerkit ovat osinkoverouudistus ja periaatepäätös Fennovoiman ydinvoimalasta."

Niinistö kertoo, että osinkoverouudistuksessa kuunneltiin lobbareita sillä seurauksella, että koko uudistus piti perua ja muotoilla uudelleen. Kävi nimittäin ilmi, että se suosii listaamattomia yrityksiä kohtuuttomasti.

Hallitusyhteistyö kokoomuksen kanssa oli vihreille vaikeaa. Sdp ei ollut Niinistön mukaan samalla tavalla "vihreiden kimpussa".

Kesken pääministerikauden EU-komissaariksi lähtenyttä Jyrki Kataista (kok) Niinistö ei kuitenkaan moiti, päinvastoin. Katainen olisi hänen mukaansa ollut mainio hyvien aikojen pääministeri.

"Nyt tilanne vain oli poikkeuksellisen jännitteinen."

Niinistön mukaan teollisuuden – aivan erityisesti metsäteollisuuden – konservatiiviset etujärjestöt ovat usein kehityksen jarrumiehiä. Niillä on edelleen paljon valtaa. Myös maatalouden etujärjestö MTK on kunnostautunut omien etujensa ajamisessa.

"Eikä siinä mitään, mutta etujärjestöjen valta pitäisi tehdä näkyväksi."

Demokratian näkökulmasta ongelma on, että etujärjestöjen valta on usein ulospäin näkymätöntä ja siksi äänestäjien ulottumattomissa. Niinistö haluaa avointa valmistelua, jossa kuunnellaan tieteen tekijöitä, asiantuntijoita ja erilaisia kansalaisryhmiä.

"Suomessa on paljon teollisuutta ja yritysjohtajia, jotka ovat eri mieltä vanhan kaartin kanssa", Niinistö sanoo ja mainitsee nimeltä Outotecin toimitusjohtajan Pertti Korhosen. Niinistön mukaan tämä porukka näkee, että esimerkiksi puhtaan energian kehittämisestä on mahdollista tehdä liiketoimintaa.

Vallan keskittyminen hidastaa Niinistön mukaan talouden uusiutumista sellaiseksi kuin Ruotsissa, missä yhdistetään onnistuneesti digitaalista ja teollista osaamista.

"Suomesta pitää tehdä edelläkävijätalous, joka nojaa kiertotalouteen, hajautettuun uusiutuvaan energiaan ja digitaalisiin ratkaisuihin", Niinistö sanoo ja vaatii valtiolta rohkeutta tehdä päätöksiä.

Suomen poliittinen järjestelmä on jäänyt Niinistön mielestä jälkeen kehityksestä.

"Täällä ajatellaan helposti, että on jotenkin vaarallista kertoa kansalaisille valmisteilla olevista asioista."

Järjestelmä on edelleen kankea, sulkeutunut ja konservatiivinen, vaikka ihmiset haluaisivat jotain aivan muuta.

"Aina sanotaan, että tutkijat istuvat suljetuissa kammioissaan, mutta todellisuudessa siellä istuvat poliitikot."

Niinistön puheiden perusteella voisi luulla, että äänessä on jonkinlainen ulkopuolinen tarkkailija. Niinistö, 38, on kuitenkin tehnyt politiikkaa koko ikänsä eikä ole aikeissa lopettaa.

Vihreiden vaalitavoite on kuusitoista paikkaa uuteen eduskuntaan, mikä tarkoittaisi kuutta lisäpaikkaa vuoden 2011 vaaleihin verrattuna.

Vaaleissa mitataan ensi kertaa myös Niinistön puoluejohtajuus. Vihreät pitävät puoluekokouksen kesällä, mutta ainakaan toistaiseksi haastajaa ei ole ilmaantunut.

Rankka hallituskausi ja oma avioero opettivat Niinistölle, missä kulkevat jaksamisen rajat.

"Olin kaksi vuotta burnoutin partaalla. Oppositiossa on vähemmän rankkaa, ja ainakin lapset kiittävät."

Vihreiden Ville Niinistö: Kokoomus on lobbareiden vallassa
Vihreiden Ville Niinistö: Kokoomus on lobbareiden vallassa
Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö mukaan kokoomuksen politiikka on elinkeinoelämän etujärjestöjen sanelemaa. ”Kokoomus on pro bussiness-lobbarit ei pro markkinatalous”, Niinistö sanoo HSTV:n puheenjohtajatentissä. Haastattelijana politiikan toimittaja Katja Boxberg.
Ville Niinistö: Turha löpistä, että kaikki puolueet olisivat vihreitä
Ville Niinistö: Turha löpistä, että kaikki puolueet olisivat vihreitä
Ympäristöasiat ovat nykyään ehkä perussuomalaisia lukuun ottamatta vahvasti mukana kaikkien puolueiden ohjelmissa. HSTV:n puheenjohtajatentissä vierailleen Ville Niinistön mukaan kyseessä ovat lähinnä kauniit puheet, sillä teot todistavat muuta. Haastattelijana politiikan toimittaja Katja Boxberg.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat