Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romaniyhteisö järkyttyi Pirkanmaan ihmiskauppa­tapauksesta

Romanijärjestöjen mukaan rikoksella ei ole mitään tekemistä kulttuurin kanssa

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Romano Mission Tuula Blomerus (vas.), Jeppe Isberg ja Tuula Åkerlund ovat huolissaan siitä, että yksittäiset rikolliset teot pilaavat kaikkien romanien maineen.
Romano Mission Tuula Blomerus (vas.), Jeppe Isberg ja Tuula Åkerlund ovat huolissaan siitä, että yksittäiset rikolliset teot pilaavat kaikkien romanien maineen. Kuva: Kari Pullinen

Pirkanmaan poikkeuksellinen ihmiskauppatapaus on järkyttänyt myös romaniyhteisöä, ja romanijärjestöt tuomitsevat tapauksen. Järjestöjen mukaan teko ei liittynyt millään tavoin romanikulttuuriin.

"Todettakoon yksiselitteisesti, että tapaus täyttää varmasti rikoksen tunnusmerkit, mutta ei yhtään romanikulttuurin erityispiirrettä", järjestöjen kannanotossa todetaan.

Tästä on kyse

 Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi viime viikolla keski-ikäisen miehen ja hänen tyttärensä törkeästä ihmiskaupasta. Tuomion mukaan kaksikko oli pitänyt nuorta naista vankinaan yli neljä vuotta.

 Tuomitun miehen mukaan kyse oli ollut romaniavioliitosta, joka alkaa "naisen ryöstöllä".

 Romanijärjestöjen mukaan miehen rikoksilla ei ole mitään tekemistä kulttuurin kanssa.

Lastensuojelu- ja sosiaalityötä tekevän Romano Mission toiminnanjohtaja Tuula Åkerlund sanoo, että ihmiskaupasta tuomittu mies yrittää perustella rikollista toimintaansa romanikulttuurilla, vaikka teolla ei ole sen kanssa mitään tekemistä.

"Ei meillä ole mitään naisen ryöstöjä tai naiseksi ottamista. Parisuhde on kummankin osapuolen sopimus. Normaaleissa perheissä naisen asema on vahva", hän sanoo.

"Sanoudumme irti tällaisesta. Tällaisia romaneja tämä yhteiskunta ei kaipaa yhtään. Meidän romanien pitää mennä eteenpäin tässä yhteiskunnassa", sanoo yhdistyksen hallituksen jäsen, yrittäjä Jeppe Isberg.

Isberg itse pyrkii vaikuttamaan asioihin myös pyrkimällä eduskuntaan.

Åkerlundin mukaan romaneja huolettaa se, että rikolliset pilaavat kaikkien romanien maineen. Tasapainoiset romaniperheet eivät nouse otsikoihin.

Samalla lailla kuin osa valtaväestöstä myös osa romaneista on syrjäytynyt yhteiskunnasta. Osa on syrjäytynyt myös romaniyhteisöstä.

"Kyseessä ollut perhe on elänyt myös romaniyhteisön ulkopuolella. Jos yhteisössä olisi tiedetty asiasta, en usko, että tilanne olisi mennyt näin pitkälle", Åkerlund sanoo.

Åkerlundin mukaan joskus myös viranomaiset arastelevat puuttua romanien asioihin.

"Etenkin jos on aiempia huonoja kokemuksia romanien kanssa työskentelystä, voi tuntua vaikealta puuttua. Mutta joissain tapauksissa on ihan välinpitämättömyyttäkin", lisää Romano Mission projektityöntekijä Tuula Blomerus.

Romanijärjestöt pohtivatkin kannanotossaan, vaikuttiko uhrin romanitausta siihen, että tilanteeseen puututtiin niin myöhään.

Åkerlundin mielestä on tärkeää muistaa, että on myös paljon kunnollisia ja menestyviä romaneja. Mutta osalla on ongelmia, ja ongelmat myös kasaantuvat.

"Meillä on käynyt vuosien varrella samalla lailla kuin muussa yhteiskunnassa. Hyväosaiset seurustelevat keskenään, ja moniongelmaiset ovat joko yksin tai keskenään", Blomerus sanoo.

Åkerlundin mielestään romanit eivät saisi jämähtää syrjityn uhrin asemaan.

"Meidän pitää miettiä, miten voimme vaikuttaa omaan ryhmäämme ja saada siellä tervettä asennemuutosta aikaan. Vaikka rasismiakin on, Suomi on monella tapaa kuitenkin myös edelläkävijämaa vähemmistöjen suhteen. Suomen romaneilla on asiat paremmin kuin monissa muissa maissa", Åkerlund sanoo.

"Ja myös romaneilla on ennakkoluuloja valtaväestöä kohtaan. Se on molemminpuolinen juttu", Blomerus lisää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat