Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus vaikeutuu ja laajenee vaalien jälkeen

HS kysyi eduskuntapuolueilta uudistuksen jatkamisesta. Kokoomus ja Sdp ovat eri mieltä siitä, keiden pitäisi tuottaa palvelut.

Kotimaa
 

Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistus (sote) jatkuu eduskuntavaalien jälkeen, mutta samalla se laajenee ja muuttuu vaikeammaksi. Hallintomallin lisäksi ratkaistavaksi tulee koko sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus.

HS kysyi eduskuntapuolueilta, miten ne jatkaisivat uudistusta vaalien jälkeen.

Kaikki pitävät uudistusta välttämättömänä ja jatkaisivat sitä mieluiten parlamentaarisen yhteistyön pohjalta. Selvä näkemysero on tässä vaiheessa vain kokoomuksen ja Sdp:n välillä siitä, ketkä palveluja tuottavat vastaisuudessa.

Kaikki puolueet pitävät tärkeänä, että hallintomalli ratkaistaan nyt yhdessä koko sote-rahoituksen uudistuksen kanssa.

Mitä siis tehdään kuntien rahoittamien palvelujen lisäksi Kela-rahoille, työterveyshuollon rahoitukselle ja valtionosuusjärjestelmälle?

"Kyllä nyt joudutaan miettimään rakenteen kanssa yhdessä rahoitusta. Siitä ei tule helppo harjoitus, kun pelkän rakenteenkin uudistaminen on ollut näin vaikeaa", sanoo peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd).

Sosiaali- ja terveyspalvelujen monikanavaista rahoitusta pohtinut parlamentaarinen työryhmä julkistaa tänään torstaina viisi vaihtoehtoa nykyisen rahoituksen ongelmien purkamiseksi. Tavoitteena on, että rahoituksesta tulisi paremmin hallittava kokonaisuus.

"Kaikki rahat on varmaan laitettava samaan kirstuun, mutta missä aikataulussa se tehdään?" pohtii vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Sote-uudistus siirtää vastuun palvelujen järjestämisestä kuntia suuremmille alueille.

Perustuslakivaliokunta linjasi lausunnossaan maaliskuun alussa tähän kolme vaihtoehtoa: kuntayhtymä, maakuntahallinto tai valtio.

Yksikään puolue ei liputa vaalien alla yhden mallin puolesta, mutta valtiolle siirtoa kaikki pitävät liian radikaalina. Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilänkin mielestä vaihtoehtoja on tässä vaiheessa aidosti kaksi: kuntayhtymä tai maakuntahallinto. Jälkimmäiseen puolueella on myös oma kotikunta-maakuntamallinsa.

Sen sijaan päättyvän hallituskauden sosiaali- ja terveysministeriötä johtaneet kokoomus ja Sdp ovat selvästi eri mieltä siitä, miten palvelujen tuotanto hoidetaan tulevaisuudessa. Muut puolueet eivät tässä vaiheessa ota asiaan vahvasti kantaa.

"Käydyn sote-prosessin pohjalta olisi yhteisten ratkaisujen löytäminen todennäköisesti helpompaa keskustan ja perussuomalaisten kuin kokoomuksen kanssa", Huovinen linjaa.

Uudistuksen keskeinen tavoite on yhdistää eli integroida sosiaali- ja terveyspalvelut, mutta kokoomusministeri ei ulottaisi sitä palvelujen tuottamiseen.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok) mielestä on tärkeää, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjinä ovat riittävän suuret toimijat, mutta palvelujen tuotantoa ei pitäisi sementoida liian vahvasti isojen tuottajien käsiin.

Yksityisten ja julkisten tuottajien tulisi joissain palveluissa olla yhdenvertaisessa asemassa.

"Vain pieni osa väestöstä käyttää paljon sekä sosiaali- ja terveyspalveluja. Valtaosalle väestöstä ei ole mitään merkitystä sillä, onko terveyskeskuksessa myös sosiaalityöntekijä. Oleellista on, että palveluihin pääsee, kun niitä tarvitsee", Räty sanoo.

Paljon sosiaali- ja terveyspalveluja tarvitseville ihmisille voisi Rädyn mielestä olla tarjolla palveluohjaaja, joka auttaisi heitä löytämään juuri oikeat palvelut.

Runsaasti palveluja tarvitsevat esimerkiksi kroonisesti sairaat ikäihmiset, mielenterveyspotilaat ja kehitysvammaiset.

Huovinen näkee asian toisin. "Jos yhdistettyjä palveluja annetaan vain tietylle joukolle ihmisiä, kuka tietää, kenestä on tulossa palvelujen suurkuluttaja? Kuka huomaa esimerkiksi jonkun piilevän päihdeongelman tai synnyttäneen äidin masennuksen?"

Sdp: Susanna Huovinen, peruspalveluministeri."Julkisen palvelutuotannon on oltava keskeisessä roolissa. Vain siten kaikille kansalaisille voidaan turvata saumattomat hoitoketjut ja hillitä kustannuksia."
Sdp: Susanna Huovinen, peruspalveluministeri.
"Julkisen palvelutuotannon on oltava keskeisessä roolissa. Vain siten kaikille kansalaisille voidaan turvata saumattomat hoitoketjut ja hillitä kustannuksia."
Vihreät: Outi Alanko-Kahiluoto, eduskuntaryhmän puheenjohtaja."Kannattaa katsoa, mitä perustuslakivaliokunta sanoi. Kansalaisten eriarvoisuus ja pirstaleinen järjestelmä on korjattava."
Vihreät: Outi Alanko-Kahiluoto, eduskuntaryhmän puheenjohtaja.
"Kannattaa katsoa, mitä perustuslakivaliokunta sanoi. Kansalaisten eriarvoisuus ja pirstaleinen järjestelmä on korjattava."
Keskusta: Juha Sipilä, puoluejohtaja ja kansanedustaja."Vaihtoehtoja on ainakin kaksi: yksitasoinen kuntayhtymä tai keskustan aiemmin esittämä kotikunta-maakuntamalli."
Keskusta: Juha Sipilä, puoluejohtaja ja kansanedustaja.
"Vaihtoehtoja on ainakin kaksi: yksitasoinen kuntayhtymä tai keskustan aiemmin esittämä kotikunta-maakuntamalli."
Kokoomus: Laura Räty, sosiaali- ja terveysministeri."Olisi aika siirtyä järjestelmäkeskeisestä ajattelusta asiakaspalveluun. Eri ihmiset tarvitsevat erilaisia palveluja."
Kokoomus: Laura Räty, sosiaali- ja terveysministeri.
"Olisi aika siirtyä järjestelmäkeskeisestä ajattelusta asiakaspalveluun. Eri ihmiset tarvitsevat erilaisia palveluja."
Kristillisdemokraatit: Asmo Maanselkä, puoluesihteeri."Hallinto on ratkaistava perustuslakivaliokunnan viitoittamaa tietä. Yksityisten ja julkisten tuottajien välille reilu ja vapaa kilpailu."
Kristillisdemokraatit: Asmo Maanselkä, puoluesihteeri.
"Hallinto on ratkaistava perustuslakivaliokunnan viitoittamaa tietä. Yksityisten ja julkisten tuottajien välille reilu ja vapaa kilpailu."
Vasemmistoliitto, Aino-Kaisa Pekonen, 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja."Uudistusta on jatkettava aidosti eteenpäin. Kansalaisten eriarvoisuus palveluissa on suuri huoli."
Vasemmistoliitto, Aino-Kaisa Pekonen, 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja.
"Uudistusta on jatkettava aidosti eteenpäin. Kansalaisten eriarvoisuus palveluissa on suuri huoli."
Perussuomalaiset: Hanna Mäntylä, kansanedustaja."Lähipalvelut on määriteltävä tarkkaan. Alueelliset erityspiirteet pitää huomioida, eikä toimivia rakenteita pidä rikkoa."
Perussuomalaiset: Hanna Mäntylä, kansanedustaja.
"Lähipalvelut on määriteltävä tarkkaan. Alueelliset erityspiirteet pitää huomioida, eikä toimivia rakenteita pidä rikkoa."
Rkp: Johan Johansson, puoluesihteeri."Hallinnon kansanvaltaisuuden pitää toteutua. Riittävästi kilpailua palveluntuottajien välille ja potilaille vapaus valita."
Rkp: Johan Johansson, puoluesihteeri.
"Hallinnon kansanvaltaisuuden pitää toteutua. Riittävästi kilpailua palveluntuottajien välille ja potilaille vapaus valita."
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat