Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättirekat levittäytyvät Suomeen

Poikkeuslupia on tulossa yhä useammalle ajoneuvolle ja tieosuudelle

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Kuljettaja Petri Rouvinen ja Speed Groupin jättirekka torstaina Vuosaaren satamassa Helsingissä.
Kuljettaja Petri Rouvinen ja Speed Groupin jättirekka torstaina Vuosaaren satamassa Helsingissä. Kuva: Rio Gandara HS

Yli 30-metriseen jättirekkaan mahtuu suuria, 12-metrisiä merikontteja kaksi kappaletta, selittää toimitusjohtaja Tuomo Vallas Speed Group -logistiikkayrityksestä.

"Normaaliin 25 metriä pitkään rekkaan ei saa kahta konttia, ja 1,6:tta konttia ei oikein pysty ottamaan."

Tästä on kyse

 HCT eli High Capacity Transportation on kansainvälisesti vakiintunut termi normaalia pidemmille tai raskaammille yhdistelmille tieliikenteessä.

 Poikkeusluvan HCT-rekoille myöntää Trafi.

 Poikkeusluvat liittyvät aina johonkin kokeiluun. Autoille on määritelty tarkat reitit, joita ne voivat käyttää.

 HCT-rekat on merkitty yhdistelmän perään kiinnitetylle pitkä kuljetus -kyltillä.

Vallaksen yritys on yksi neljästä, joille liikenteen turvallisuuskeskus Trafi on myöntänyt marraskuun 2013 jälkeen poikkeusluvan ajaa sallittua suuremmilla ajoneuvoilla. Trafin myöntämä viiden vuoden koeaika mahdollistaa merikonttien kuljettamisen sekä Helsingin että Kotkan satamista sisämaahan.

Jättirekkojen määrä voi moninkertaistua tulevina vuosina. Trafilla on tällä hetkellä käsiteltävänään 19 lupahakemusta suurille, yli 76 tonnia painaville tai yli 25,25 metriä pitkille ajoneuvoille. Toistaiseksi niitä kulkee Suomen teillä kuusi, ja seitsemäs jo luvan saanut aloittanee tieliikenteessä kesällä.

Lupien käsittely kestää neljästä kahteentoista kuukauteen, joten ensi vuonna liikenteessä voi olla laskennallisesti lähes parikymmentä jättirekkaa. Tähän mennessä hakemuksista on hylätty vajaa puolet.

"Hakemuksista kaikki eivät nytkään mene läpi. Moni hakija voi itse vetäytyä, kun ongelmia tulee. Tehdas lakkautetaan tai kuljetukset hoidetaankin eri satamien kautta", sanoo yksikönpäällikkö Otto Lahti Trafilta.

Raskaiden ja pitkien rekkojen on tarkoitus muun muassa lisätä kuljetustehokkuutta, parantaa vientiteollisuuden kilpailukykyä ja edistää raskaan liikenteen ekologisuutta.

Vallaksen yrityksen tapauksessa tämä tarkoittaa, että kahden merikontin siirtäminen vaatii kahden sijasta yhden auton.

"Näillä ekorekoilla syntyy 40 prosenttia vähemmän päästöjä", hän sanoo.

"Suomenkin kasvihuonepäästöistä 30 prosenttia tulee liikenteestä ja siitä 90 prosenttia tieliikenteestä. Jos raskaan liikenteen osalta päästöjä voi vähentää 40 prosenttia, on sillä vaikutusta."

Poikkeusluvalla ajavia autoja näkyy vastedes yhä useammalla päätiellä. Trafin Lahti vihjaa, että poikkeuslupia puuhataan esimerkiksi Helsingin ja Turun välille. Hakemuksia on vireillä myös Ivalon ja Rovaniemen ja Helsingin ja Oulun väleille.

Poikkeuslupia haetaan eri puolille Suomea etenkin raakapuun, merikonttien, nesteiden, kappaletavaran ja kaivostuotteiden kuljettamiseen.

"Kiinnostus on suurta, mutta luvan saaminen edellyttää harkintaa kolmessa asiassa: tarve, tiestö ja kalusto", Lahti selittää.

Jättirekkojen ilmestyminen teille on herättänyt huolta liikenneturvallisuudesta. Voiko sellaisen ohittaminen olla riski?

Pidemmän rekan ohittamiseen pätevät ihan tavalliset ohittamisvinkit, sanoo koulutusohjaaja Toni Vuoristo Liikenneturvasta: riittävästi aikaa ja tilaa sekä sen huomiointi, että kyseessä on pitkä ajoneuvo.

"Ohitukseen ei kannata lähteä jollei nopeusero ole vähintään 15–20 kilometriä tunnissa. Ohitusnäkymä pitäisi olla kolminkertainen siihen verrattuna, kuinka pitkään itse ohitukseen menee matkaa", Vuoristo sanoo.

Katso animaatiosta, kuinka paljon pidempään kestää ohittaa Keskon superrekka suhteessa tavalliseen rekkaan
Katso animaatiosta, kuinka paljon pidempään kestää ohittaa Keskon superrekka suhteessa tavalliseen rekkaan
Keskon 34-metrisen Ekorekan ja tavallisen 25,25-metrisen rekan ohitusaikojen ero on huomattava, muttei asiantuntijan mielestä välitön liikenneturvallisuusriski.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat