Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomus kiilasi säästökisan johtoon

Puolue leikkaisi julkisia menoja kuudella miljardilla. Se pienentäisi Kela-korvauksia ja lyhentäisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Kotimaa
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Kokoomuksen aiemmat vaalilinjaukset on tiivistetty Strategiseen ohjelmaan sekä Työlistaan, jota Alexander Stubb esitteli puolueristeilyllä Tallink Baltic Queen -aluksella 8. maaliskuuta.
Kokoomuksen aiemmat vaalilinjaukset on tiivistetty Strategiseen ohjelmaan sekä Työlistaan, jota Alexander Stubb esitteli puolueristeilyllä Tallink Baltic Queen -aluksella 8. maaliskuuta. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Kokoomus esitti torstaina valtiontalouden tehostamis- ja säästöohjelman, joka on toistaiseksi puolueiden leikkauslistoista euromäärältään suurin.

Puolue esittää kuuden miljardin euron "sopeutusta", josta valtiontalouden osuus olisi neljä miljardia euroa ja kuntatalouden kaksi miljardia euroa.

Artikkeliin liittyvät

Kokoomus muun muassa leikkaisi yritystuista 250 miljoonaa euroa, kehitysmäärärahoista 300 miljoonaa euroa ja hyvätuloisten etuuksista 300 miljoonaa euroa.

Aikaisemmin puolue on puhunut pienemmistä säästöistä, mutta nyt kokoomuksen säästömiljardit ovat täsmälleen samat kuin mitkä valtiovarainministeriön virkamiehet esittivät viime viikolla.

Vielä viikko sitten virallisten ohjelmien säästökisaa johtivat sosiaalidemokraatit, jotka esittivät valtiontalouteen neljän miljardin muutosta. Siitä kolme miljardia oli säästöjä ja tehostamisia ja miljardi euroa verokorotuksia. Kokoomus ei esitä veroihin korotuksia, vaan verokevennyksiä kahdella miljardilla eurolla.

Kokoomus ei määritellyt, millä aikataululla säästöt tehdään. Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb ehdottaa, että seuraava hallitus kokoaa asiantuntijaryhmän miettimään parasta jaksotusta. Vastaava viisasten ryhmä ehdotti myös edelliselle hallitukselle jaksotusta.

Kokoomuksen listaus on myös varsin tarkka, vaikka kaikissa kohdissa ei yksityiskohtia esitelläkään.

Torstaina esitelty julkisen talouden tervehdyttämisohjelma on odotettu tarkennus puolueen aikaisempiin vaalilinjauksiin, jotka tiivistyvät Strategiseen hallitusohjelmaan. Siinä puolue haluaa maahan korjausliikkeen, joka tekee työnteon nykyistä kannustavammaksi. Koulutukseen ja terveydenhuoltoon pitäisi tulla enemmän valinnanvapautta. Verotus ei saisi kiristyä ja sen pitäisi olla vihreämpää. Strategiaansa kokoomus on jo aiemmin täsmentänyt erillisellä Työlistalla.

Suurin säästö valtiontalouteen tulisi siitä, että indeksiin sidottuja etuusmenoja vähennettäisiin miljardilla eurolla.

Puolue sanoo, että tarkoitus ei ole leikata etuuksien tasoa, vaan huolehtia, että etuudet eivät nouse vaalikauden aikana nopeammin kuin palkat. Sdp:lla oli pitkä lista etuuksista, jotka jäivät indeksikorotusten leikkausten ulkopuolelle. Kokoomuksella tämä lista on lyhyt.

"Toimeentulotukea korotetaan normaalin mukaisesti. Työeläkkeisiin tehdään normaalin mukaiset korotukset eli ne jätetään tämän kohdan tarkastelun ulkopuolelle", Stubb määrittelee etuudet, jotka säästyisivät leikkurilta.

Kokoomus on löytänyt 300 miljoonan euron säästöt etuuksista, jotka sen mukaan heikentävät intoa ottaa työtä vastaan.

Puolue lyhentäisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa niin, että turva olisi aluksi suurempi ja heikkenisi ajan myötä. Tämä lisäisi puolueen mielestä ihmisten haluja ottaa vastaan työtä, jossa palkka ei ole yhtä suuri kuin edellisessä työpaikassa.

Vuorotteluvapaata puolue muuttaisi niin, että vapaalle voisi jäädä vain perustellusta syystä kuten omaista hoitamaan tai opiskelemaan. Opintotukea muutettaisiin lainapainotteisemmaksi.

Näistä tulisi puolueen mukaan 300 miljoonan euron säästöt. Kokoomus ei kuitenkaan halua määritellä ehtoja tarkemmin, koska kyseessä ovat edut, joista on perinteisesti sovittu työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Puolue pidentäisi ansiosidonnaista vanhempainvapaata ja kannustaisi isiä pitämään vapaasta merkittävämmän osuuden. Kotihoidon tuen kestoa lyhennettäisiin. Työttömyysputki poistettaisiin vuoden 1965 jälkeen syntyneiltä. Tilalle tulisi malli, joka puolueen mukaan "vähentää ikäsyrjintää ja takaa pitkän työuran tehneille turvatun siirtymän eläkkeelle".

Näistä kokoomus ei vielä esitä juuri tätä tarkempaa mallia.

300 miljoonan euron tulonsiirtoleikkaukset kohdistuisivat lähinnä hyvätuloisten sairausvakuutuskorvauksiin. Kyseeseen tulisivat esimerkiksi Kelan maksamat lääkekorvaukset, matkakulut ja yksityislääkäreiden Kela-korvaukset. Tarkemmin puolue ei halua määritellä kohteita, vaan tekisi niin, että ensin määritellään säästö ja sen jälkeen sosiaali- ja terveysministeriö etsisi kohteet. Lapsilisiin puolue ei suunnittele leikkausta.

Tarkkaa esitystä tulonsiirtoleikkauksista puolueella ei ole, mutta se on valmis keskustelemaan hyvätuloisten etuuksista vain, jos tuloverotusta kevennetään kahdella miljardilla eurolla vaalikauden aikana.

Kehitysyhteistyön rahoista puolue ottaisi 300 miljoonaa euroa. Rahoja annettaisiin vain kaikkein köyhimmille maille.

Valtionhallinnosta kokoomus säästäisi 600 miljoonaa euroa. Säästöjä löytyisi esimerkiksi niin, että eläkkeelle jääneen tilalle ei välttämättä palkattaisi uutta työntekijää. Puolue ehdottaa säästöjä myös eduskunnan ja ministeriöiden toimintamenoihin. Kokoomus karsisi muun muassa valtiosihteereiden, avustajien ja ministereiden määrää.

Yritystukia puolue leikkaisi muualta kuin verotuista. Yhtenä esimerkkinä ovat energiatuet ja niistä etenkin tuulivoimatuet, joita nyt maksetaan noin sata miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat