Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisten omistamista rajavartioasemista tuli majataloja

Venäläiset omistajat ihmettelevät rajavartioasemien kiinteistökaupoista Suomessa syntynyttä keskustelua

Kotimaa
 
Juha Metso
Valeri Vargin toivoo, että turistit löytäisivät takaisin Varginin ja hänen perheensä omistamiin hotelleihin entisillä rajavartioasemilla.
Valeri Vargin toivoo, että turistit löytäisivät takaisin Varginin ja hänen perheensä omistamiin hotelleihin entisillä rajavartioasemilla. Kuva: Juha Metso

Pienen, mäkisen ja mutkaisen hiekkatien varrella järvimaisemassa Lappeenrannassa seisoo entinen Leinon rajavartioasema, nykyinen Leinon apartments -hotelli.

Hiljaista ja vaatimatonta majapaikkaa esittelevät 25-vuotias Viktorija Vargina ja hänen isänsä Valeri Vargin.

"Lokakuussa asiakkaat loppuivat kuin seinään, hyvä jos kerran viikossa on joku", he harmittelevat. Vähissä ovat myös suomalaiset komennusmiehet, paikan vakioasiakkaat.

Varginit ostivat Leinon kiinteistön 2014 imatralaisilta yrittäjiltä. Jo vuonna 2012 he olivat ostaneet noin 15 kilometrin päässä sijaitsevan Väkevälän entisen rajavartioaseman, joka on ollut hotellina 1990-luvulta lähtien.

Matkailualan yrittäjänä Pietarissa ollut Valeri Vargin muutti kuusi vuotta sitten Suomeen. "Pietarissakin oli hyvä olla, mutta täällä on hiljaista ja rauhallista", sanoo Valeri Vargin.

Hänen puolisollaan Olga Varginalla on vakituinen työ kaupassa, ja Viktorija Vargina opiskelee työn ohessa matkailualaa Imatralla. Toistaiseksi hotellitoiminta on vaatimatonta, ja isot ylläpitokulut uhkaavat niellä vähät tulot. Varginit toivovat, että tuleva kesä vilkastuttaa Leinoa ja Väkevälää.

Varginit ihmettelevät entisten rajavartioasemien kaupoista noussutta keskustelua. Joidenkin mielestä asemat ovat edelleen strategisia kohteita, joita venäläiset suunnitelmallisesti haalivat itselleen.

"Nämäkin asemat olivat monta vuotta myynnissä eivätkä kelvanneet kellekään. Eikö ole hyvä, että edes joku ostaa ne. Tämä tontti ei ole muuttunut venäläiseksi, eikä tätä voi siirtää Venäjälle", sanoo Valeri Vargin.

Imatralainen Jäppilänniemen entinen rajavartioasema siirtyi venäläisille 2008, minkä jälkeen venäläiset omistajat ovat vaihtuneet muutamaan kertaan. Hotellina kiinteistö on ollut vuodesta 2012.

Viime marraskuussa omistajaksi tuli pietarilainen Jevgenija Tatjan. Myös USA:ssa ja Englannissa asunut matkailualan yrittäjä muutti viime kesänä Imatralle kolmilapsisen perheensä kanssa.

Tatjan pitää Immalanjärven rannalla sijaitsevaa kaunista Jäppilänniemeä erinomaisena paikkana liiketoiminnalle ja Suomea hyvänä paikkana kasvattaa lapsia. "Olemme valmiita sijoittamaan tänne rahaa."

Hänkin ihmettelee keskustelua rajavartioasemakaupoista. "Investoinnithan kertovat siitä, että naapurit haluavat elää rauhassa ja kehittää liiketoimintaa. Ikävät puheet palvelevat niitä, jotka haluavat epäsopua kansojen välille."

Suomalaisyrittäjät perustivat Valkeavaaran entiselle rajavartioasemalle Kiteelle Riihivalkea-matkailukeskuksen vuonna 2001. Viime kesänä sen ostivat kaksi murmanskilaista yrittäjäpariskuntaa. Sergei Renžin muutti Kiteelle Natalija -vaimonsa kanssa. Hän kertoo perheen halunneen etelämmäksi Murmanskista, missä elinolosuhteet ovat raskaat.

Helppoa ei ole Suomessakaan, sillä asiakkaat ovat vähissä.

"On pakko hakea muita tulonlähteitä. Vaimoni on aloittanut hierojana ja minä teen autoremontteja", Sergei Renžin sanoo.

Hän kehuu paikallisten avuliaisuutta ja ystävällisyyttä, mutta sanoo pelästyneensä kiinteistökauppakeskustelua ja mahdollisuutta, että valtio lunastaisi kiinteistöt takaisin.

"Tämä kiinteistö oli myynnissä kaksi vuotta, ennen kuin ostimme sen. Eikö liiketoiminta ole liiketoimintaa, teki sitä suomalainen tai venäläinen?"

Outi Salovaara HS
Lappeenranta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat