Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikille sotevero tai pakollinen vakuutus?

Työryhmä löysi viisi mahdollista tapaa rahoittaa sosiaali- ja terveyspalvelut sekä yhden muunnelman

Kotimaa
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok) mukaan seuraavalla hallituksella on edessään suururakka varsinaisen sote-uudistuksen ja sen rahoitusmallin parissa.
Sosiaali- ja terveysministeri Laura Rädyn (kok) mukaan seuraavalla hallituksella on edessään suururakka varsinaisen sote-uudistuksen ja sen rahoitusmallin parissa. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Miten sosiaali- ja terveydenhuolto pitäisi rahoittaa, että ihmiset saisivat palvelunsa. Heitä ei pompoteltaisi paikasta toiseen ja vaikeita tapauksia ei yritettäisi työntää toisten niskoille niin, että kokonaismenot kasvavat? Ja vielä niin, että menot pysyvät kurissa.

On viisi vaihtoehtoa ja yksi muunnelma, ehdottaa rahoitusta miettinyt sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä. Se jätti selvityksensä torstaina.

Tästä on kyse

 Sosiaali- ja terveyspalvelujen rahat tulevat monista eri lähteistä.

 Tästä koituu pulmia, joita yritetään poistaa uudistamalla rahoitusmalli.

 Rahoitusta pohtinut työryhmä ei esitä yhtä mallia, vaan viittä eri mahdollisuutta. Se ei ota kantaa siihen, mikä malli pitäisi valita.

Ensimmäisessä mallissa alue järjestää palvelut ja kerää rahat, toisessa alue saa valtion ja kunnan rahat ja järjestää palvelut. Kolmas malli yhdistää valtion ja Kelan rahoituksen, neljännessä valtio alkaa kerätä kaikilta erillistä sosiaali- ja terveyspalveluveroa, jolla rahoitetaan palvelut. Viides loisi kansallisen soterahaston ja sen muunnelma vakuutuksiin perustuvan mallin.

Mikä näistä olisi paras tai helpoimmin toteutettava? Siihen ryhmä ei ota kantaa. Se sanoo vain pohtineensa alustavia vaihtoehtoja seuraavalle hallitukselle, joka tekee valinnat.

Paljon huolta herättäneet työterveyshuolto ja opiskelijoiden terveydenhuolto eivät jääneet pois, vaikka niitä ei mainita ehdotuksissa. "Ne voidaan sovittaa kaikkiin malleihin", vakuuttaa valmisteluryhmää johtanut ministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee.

Työryhmää johtaneet sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) ja peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) eivät ole valinneet suosikkimalliaan.

Räty sanoo kannattavansa mallia, joka vastaa kansalaisten tarpeisiin, ja niin, että kansalaiset saavat valita. Huovinen kertoo, että toinen malli on lähellä sdp:n näkemyksiä.

"Tavoitteista pitää sopia hallitusneuvotteluissa. Puolueet ovat sitoutuneet alueelliseen ratkaisuun", Räty sanoi tiedotustilaisuudessa.

Yhtä mieltä ministerit ovat siitä, että rahoitus on uudistettava vaalien jälkeen. Tehtävää vaikeuttaa se, että työlistalla on odottamassa kertaalleen kaatunut soteuudistus.

"Kaiken tekeminen kerralla on aika iso juttu", Huovinen arvioi.

"Yhteisten tavoitteiden on löydyttävä heti vaalikauden alussa. Muuten on iso vaara, että neljän vuoden kuluttua tilanne on sama kuin nyt", Räty sanoi.

"Tähän liittyy iso paine ja isoja riskejä."

Molemmat uudistukset lähtevät ministeriön jatkovalmisteluun.

Mikä rahoitusvaihtoehto lopulta valitaan? Se on sidoksissa siihen, millainen sote-uudistuksesta lopulta tulee.

"Perustuslakivaliokunnan kannan mukaan [sotesta] voisi olla kolme eri mallia, joiden rahoitus mietitään erikseen", kansliapäällikkö Sillanaukee sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat