Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomus häviää Pirkanmaalla

Sdp:n Sanna Marin saattaa olla vaalipiirin ääniharava

Kotimaa
 
Kokoomus varautuu yhden paikan menettämiseen Pirkanmaalla
Kokoomus varautuu yhden paikan menettämiseen Pirkanmaalla
Kokoomuksen Kimmo Sasi uskoo, että kokemus tuo ääniä kevään vaaleissa. Vihreiden Satu Hassi päätti vielä yrittää paluuta eduskuntaan. toimittaja: Marko Junkkari , kuvaus & editointi: Reijo Hietanen
Helsingin Sanomat käy ennen eduskuntavaaleja kaikissa Suomen vaalipiireissä. Vaalit ovat 19. huhtikuuta. Osa 9/13

"Totta kai kruunulle kuuluu se, mikä kruunulle kuuluu, mutta. . .", alkaa kuulijakysymys, joka positiivisen aloituksen jälkeen kääntyy päivittelyksi julkisten varojen tehottomasta käytöstä.

Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok) nyökkäilee.

Tamperelaisen Astoria-ravintolan alakertaan on kokoontunut parikymmentä kuulijaa Sasin Veroklinikka-nimiseen varainkeruutilaisuuteen. Alustajina ovat veroprofessorit Seppo Penttilä ja Juha Lindgren sekä keskuskauppakamarin entinen varatoimitusjohtaja, dosentti Pauli K. Mattila. "He ovat täällä pro bono -pohjalta (ilman korvausta)", Sasi kertoo.

Sasi on itse eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja.

Osallistujat ovat ostaneet Sasin tilaisuuteen 250 euron lipun. Tarjolla on myös 500 euron Premium-lippuja, joilla saa myöhemmin keväällä Kimmo Sasin analyysin uuden hallituksen talous- ja veropoliittisista linjauksista – sekä mahdollisuuden lyhyeen konsultointiin.

Veroalustusten jälkeen tilaisuuden osallistujat saavat kysyä asiantuntijoilta verotuksesta. Kuulijoita askarruttaa muun muassa asuntolainojen verovähennysoikeus ja kotitalousvähennys. Kritiikkiä tulee hallituksen tempoilevalle veropolitiikalle. Sillekin Sasi nyökkäilee.

Veroklinikan päätteeksi osallistujille tarjotaan vielä kahvit ja känttyä. Kuulijat vaikuttavat tyytyväisiltä.

"Saisi olla vaalit joka vuosi, kun saa näin hyviä alustuksia", yksi tokaisee.

"Olen aina järjestänyt verotusta koskevan varainkeruutilaisuuden ennen vaaleja", Sasi kertoo. Sasi on istunut eduskunnassa vuodesta 1983, joten tilaisuuksia on ollut jo aika monta. Nämä ovat hänen yhdeksännet eduskuntavaalinsa.

Todennäköisesti Sasi menee läpi, mutta muuten kokoomuksella menee huonommin. Se todennäköisesti menettää yhden paikan ja jää neljään.

"Meillä on aika haastava tilanne", Sasi myöntää. Sasin lisäksi vahvoilla ovat kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen ja istuva kansanedustaja Sofia Vikman. Neljännestä paikasta kisaavat Harri Jaskari ja Pauli Kiuru. Myös Tampereen apulaispormestarilla Leena Kostiaisella on mahdollisuutensa.

Erikoista näissä vaaleissa onkin se, että kaikki neljä Tampereen apulaispormestaria ovat ehdolla. Mikko Aaltonen on vasemmistoliiton listoilla, Olli-Poika Parviainen vihreissä sekä Pekka Salmi Sdp:ssä.

Reijo Hietanen
Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok) on kokenut vaalitilaisuuksien järjestäjä. Hän on istunut eduskunnassa vuodesta 1983.
Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok) on kokenut vaalitilaisuuksien järjestäjä. Hän on istunut eduskunnassa vuodesta 1983.

Pirkanmaan vaalitilanne on yleisesti ottaen vähän tylsä. Puolueiden voimasuhteissa ei tapahdu isoja muutoksia. Suurin osa istuvista kansanedustajista mennee läpi.

Paikkoja on jaossa 19 eli yksi enemmän kuin viimeksi.

"Lähdemme siitä, että saamme vaalivoiton ja viisi paikkaa", Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin vakuuttaa. Tämä on ylioptimismia. Sdp todennäköisesti saa edelleen neljä paikkaa.

Istuvista edustajista Pia Viitanen ja Jukka Gustafsson säilyttänevät paikkansa.

Hanna Tainion äänimäärää on vaikea veikata – hän kannatti vastoin demareiden valtuustoryhmän kantaa Tampereen rantatunnelia, minkä takia hänet ja kolme muuta valtuutettua erotettiin valtuustoryhmästä. Sittemmin kapinalliset on otettu takaisin.

Demareiden ääniharavaksi nousseekin Tampereen valtuuston puheenjohtajana toimiva Marin. Suorasanainen Marin on puolueen nouseva tähti, joka on saanut valtavasti mediajulkisuutta. Marin edustaa Sdp:n vasenta laitaa tai heilahtaa itse asiassa laidan ylikin. Marin syö ääniä vasemmistoliitolta ja myös vihreiltä.

Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.

Vihreillä on Pirkanmaalla hankala tilanne, sillä kestotähti Oras Tynkkynen ei ole enää ehdolla. Vihreiden pelastus on kuitenkin Satu Hassi, joka pyörsi aiemman päätöksen ja lähtikin ehdolle. "Rupesin miettimään, että en ole vielä kypsä eläkkeelle. Vaikka luokkatoverit alkavat jo olla", Hassi sanoo.

Hassin myötä vihreillä on mahdollisuus kahteen paikkaan. Toinen läpimenijä voi olla esimerkiksi Anna-Kaisa Heinämäki, joka jäi viimeksi varasijalle.

Vasemmistoliiton Anna Kontula mennee kirkkaasti läpi. Myös vasemmistoliitolla on mahdollisuus toiseen paikkaan.

Keskustan osalta kiinnostavinta on nähdä, miten Leila Koskelan käy. Koskela nousi aikanaan julkisuuteen kantelemalla viranomaisille Koukkuniemen vanhainkodin henkilöstön aliresurssoinnista. Hän keräsikin 2011 vaaleissa perussuomalaisten listalla peräti 9 172 ääntä. Koskela loikkasi marraskuussa keskustan eduskuntaryhmään.

Keskusta saanee neljä paikkaa. Mikko Alatalo ja Arto Pirttilahti säilyttävät paikkansa.

Uudeksi kansanedustajaksi saattaa nousta esimerkiksi keskustan puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouni Ovaska Hämeenkyröstä tai Ari Lamminmäki Parkanosta

Perussuomalaisista valittaneen uudelleen Lea Mäkipää, joka viime vaaleissa keräsi kotikunnassaan Kihniössä yli puolet kaikista äänistä. Istuvista Martti Mölsä kampanjoi ahkerasti. Perussuomalaiset saavat todennäköisesti kolme paikkaa. Pertti "Veltto" Virtanen ei ole enää ehdolla.

Eduskuntaan saattaa nousta Tiina Elovaara, joka luonnehtii itseään "perussuomalaisten inkkarisieluksi".

Kristilliset saavat yhden paikan. Sen vienee istuva edustaja Leena Rauhala tai Sauli Ahvenjärvi.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat