Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläismatkailijoiden määrä kääntyi kasvuun

Ruplan vahvistuminen on tuonut osan kadonneista ostosmatkailijoista takaisin

Kotimaa
 
Lauri Heino Lehtikuva
Ostosmatkailijoiden linja-autot täyttivät tiistaina Lappeenrannan Prisman pysäköintialueen.
Ostosmatkailijoiden linja-autot täyttivät tiistaina Lappeenrannan Prisman pysäköintialueen. Kuva: Lauri Heino Lehtikuva

Venäläisten ostosmatkailijoiden määrä on maaliskuussa hienoisesti kasvanut Kaakkois-Suomessa.

"Pientä elpymistä on havaittavissa, mutta tuuletukseen ei vielä ole syytä", arvioi Etelä-Karjalan osuuskaupan käyttötavarakaupan johtaja Risto Punkkinen Lappeenrannasta.

Ostosmatkailijat katosivat käytännössä kokonaan vuodenvaihteessa ruplan romahdettua. Seuraukset ovat näkyneet esimerkiksi Lappeenrannassa kauppakuolemina.

Rajaliikenne vaikuttaa vilkastuneen myös Rajavartiolaitoksen tilastojen mukaan. Nuijamaan rajanylityspaikalla Lappeenrannassa tehtiin lauantaina 21. maaliskuuta kuluvan vuoden ennätys, kun rajan ylitti lähes 10 700 ihmistä.

Sitä ennen tämän vuoden vilkkain päivä oli 9. tammikuuta venäläisten joululomasesongin aikaan, jolloin rajan ylitti 10 570 ihmistä.

Ruplan kurssi on viime viikkoina hieman vahvistunut, ja nyt eurolla saa enää keskimäärin 64 ruplaa. Valuutan vahvistuminen on lisännyt venäläisten ostosmatkailuhalua.

Takaisin tulleet ostosmatkailijat ovat Punkkisen mukaan kuitenkin lähinnä linja-automatkailijoita, joiden keskimääräinen ostos on pieni.

"Maastoautolla ajavat asiakkaat puuttuvat edelleen. Heillä on enemmän käytettävissä olevia varoja, ja heidän keskiostoksensa on useita satoja euroja", Punkkinen sanoo.

Hänen mukaansa ruplan romahdus ei ollut Etelä-Karjalan osuuskaupalle katastrofi, koska se ei ole rakentanut liiketiloja tai liiketoimintaansa venäläisten varaan.

Pääkaupunkiseudulla venäläisten ostosmatkailijoiden määrän kasvua ei ole havaittu, koska heidän suhteellinen määränsä Helsingin seudun myymälöiden asiakkaista on pienempi Kaakkois-Suomeen verrattuna.

"Venäläisten osuus liikevaihdosta on enimmilläänkin ollut vain kaksi prosenttia. Viime aikoina se on ollut 0,5–1 prosenttia. En voi todentaa mahdollista venäläisten kävijöiden kasvua maaliskuun aikana", sanoo Kampin kauppakeskuksen johtaja Heli Vainio.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat