Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä: Sosiaaliturva kaipaa remonttia

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä haluaa yksinkertaistaa järjestelmää

Kotimaa
 
Mitä perussuomalaiset pelkäävät, varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä?
Mitä perussuomalaiset pelkäävät, varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä?
HSTV:n Studio Kulmapöydässä perataan perussuomalaisten vaaliohjelmaa. Kulmapöytä selvitti puolueen linjaa muun muassa sosiaalipolitiikassa, kehitysavussa ja maahanmuuton kustannuksissa. Ohjelmassa ihmetellään myös perussuomalaisten uutta vaalimainosta. Vieraana puolueen toinen varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä.

Perussuomalaisten varapuheenjohtajan ja kansanedustajan Hanna Mäntylän mielestä seuraavan hallituksen pitää uudistaa Suomen sosiaaliturvajärjestelmä.

Hänen mukaansa nykyinen järjestelmä on liian monimutkainen eikä kohdistu oikein.

"Minusta pitäisi aloittaa sosiaaliturvajärjestelmän kunnollinen reformi. Pitää käydä koko viidakko läpi pala palalta. Sieltä pitää ottaa pois kannustinloukut niin, että ihmisen kannattaa aina ottaa vastaan vaikka kuinka pientä työtä", Mäntylä sanoo.

"Siitä pitää rakentaa sellainen, että kun ihminen joutuu pulaan, hän ei joudu byrokratian rattaisiin pomputeltavaksi. Se pitää tehdä ihmistä eikä järjestelmää varten."

Mäntylä ei erittele tarkemmin, millainen järjestelmän pitäisi lopulta olla.

"Tärkeintä on, että se olisi yksinkertaisempi, joustavampi ja kannustavampi", hän arvioi.

Benjamin Suomela
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä haluaisi vähentää kuntien tehtäviä. "Täytyy tarkkaan käydä läpi, mitkä tehtävät kuuluvat kunnille, valtiolle, yksityisille, järjestöille tai yksilölle itselleen."
Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä haluaisi vähentää kuntien tehtäviä. "Täytyy tarkkaan käydä läpi, mitkä tehtävät kuuluvat kunnille, valtiolle, yksityisille, järjestöille tai yksilölle itselleen."

Lahdessa syntynyt mutta Torniossa asuva Mäntylä, 40, on perussuomalaisten johtavia sosiaalipoliitikoita. Hänen nimensä on mainittu myös ministerispekulaatioissa.

Mäntylä on noussut perussuomalaisten huipulle nopeasti. Hän liittyi puolueeseen vuonna 2009 ja pääsi eduskuntaan vuonna 2011. Mäntylä oli vuosina 2011–2013 perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja. Nyt hän on 2. varapuheenjohtaja.

Lisäksi Mäntylä on perussuomalaisen eduskuntaryhmän valiokuntavastaava sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Hän on siis puolueen sote-spesialisti.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että Mäntylä suostuisi kertomaan näkemyksensä siitä, miten eduskunnassa tällä vaalikaudella kaatunut sosiaali- ja terveysalan uudistus pitäisi hoitaa.

"Kaikissa malleissa on omat haittansa ja hyvät puolensa. Sosiaali- ja terveysministeriö käy niitä parhaillaan läpi. Haluan kuulla heidän näkemyksensä, ennen kuin sanon oman näkemykseni."

Mäntylä on vankka julkisten palvelujen kannattaja, mutta hän haluaisi vahvistaa pienten ja keskisuurten yritysten ja järjestöjen mahdollisuuksia osallistua sote-palveluiden tuottamiseen.

Artikkeliin liittyvät

Mäntylän mielestä palveluntuottajille pitäisi luoda kriteerit, joiden perusteella muutkin kuin suuret kansainväliset yritykset voivat tarjota palveluja. Hän ei lähtisi suosimaan pk-yrityksiä vaan nimenomaan tekemään niiden toiminnasta helpompaa suhteessa suuriin.

"En kannata sitä, että verorahoja kulkeutuu kansainvälisille terveysyrityksille, jotta ne voivat siirtää voittoja ulkomaille. Ei julkisia ja yksityisiä voi laittaa samalle viivalle, sillä julkisella puolella on lakisääteisiä velvoitteita, joita yksityisillä ei ole."

Kuntien tehtäviä Mäntylä olisi valmis vähentämään oikein kunnolla.

"Se on pakko. Nyt niitä taitaa olla 535. Se on aivan päätöntä. Täytyy tarkkaan käydä läpi, mitkä tehtävät kuuluvat kunnille, valtiolle, yksityisille, järjestöille tai yksilölle itselleen."

Mäntylä ei halua rustata karsintalistaa, koska "siitä tulisi niin pitkä". Hän säilyttäisi kuitenkin kunnilla edelleen esimerkiksi koulutuksen ja muut keskeiset nykytehtävät.

Mäntylä on ollut eduskunnassa usein äänessä perheasioissa. Nytkin hän suorastaan innostuu, kun aletaan puhua nuorisotakuusta ja syrjäytymisestä.

"Nuorisotakuu oli ajatuksena hyvä, mutta toteutus on epäonnistunut. Rahoituksen vähyys on keskeinen syy."

Mäntylän mielestä viranomaisten välistä tiedonkulkua pitäisi tehostaa ja vapauttaa merkittävästi, jotta lasten ja nuorten ongelmiin pystyttäisiin puuttumaan tarpeeksi ajoissa.

Hänen mukaansa ala-asteille tarvitaan lisää koulukuraattoreita ja psykologeja, jotta heillä olisi tarpeeksi aikaa puuttua ongelmiin ja ohjata vaikeassa tilanteessa eläviä pitkäjänteisesti.

"Ei riitä, että lapsi käy 45 minuuttia psykologin juttusilla. Ei tuossa ajassa synny luottamussuhdetta. Täytyisi olla aikaa seurata ja ohjata nuorta sekä löytää ne todelliset ongelmat. Siellä voi löytyä oppimis- tai käyttäytymisongelmia, masennusta, yksinäisyyttä tai vaikkapa perheongelmia", Mäntylä listaa.

"Julkisella puolella on aivan liikaa reviiritaistelua. Viranomaiset ovat tarkkoja siitä, että hoitavat vain omia tonttejaan, ja pitävät huolta, ettei kukaan tule minun reviirilleni. Tämä johtaa lasten pompotteluun paikasta toiseen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat