Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murtajalakon sovittelu jatkuu maanantaina

Valtakunnansovittelija Minna Helle pitää tilannetta "vaikeana muttei toivottomana"

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Jäänmurtajat Otso ja Kontio olivat keskiviikkona vierekkäin Kemin satamassa.
Jäänmurtajat Otso ja Kontio olivat keskiviikkona vierekkäin Kemin satamassa. Kuva: Vesa Ranta

Jäänmurtajalakon kohtalo ei selvinnyt vielä perjantaina, vaikka osapuolet neuvottelivat valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingin Bulevardilla seitsemän tuntia.

Valtakunnansovittelija Minna Helle kertoi Helsingin Sanomille, että neuvotteluissa ei päästy eteenpäin perjantain aikana.

Tästä on kyse

 Jäänmurtajalakon taustalla on riita noin 200 ihmisen työehtosopimuksesta.

 Merimies-Unioni ja Konepäällystöliitto uhkaavat laajentaa lakon ulkomaanliikenteen rahti- ja lastialuksiin.

 Jos osapuolet eivät hyväksy sovintoehdotusta, tukilakko on tarkoitus aloittaa ensi viikon torstaina.

"Tilanne on vaikea muttei toivoton", Helle luonnehti.

Hänen mukaansa neuvotteluissa pidetään viikonlopun mittainen tauko ja ratkaisua haetaan jälleen maanantaina iltapäivällä.

Aikaa sovun löytämiseen on vajaa viikko. Sitten alkaa Suomen vientiä ja tuontia merkittävästi hankaloittava tukilakko.

HS:n tietojen mukaan sovinto kiikasti yhä siitä, ettei uusikaan sovintoehdotus sisällä työntekijäpuolen vaatimaa yleissitovuutta. Niinpä ehdotus ei kelvannut työntekijäpuolelle.

Yleissitovuus tarkoittaa sitä, että myös liittoihin kuulumattomat työntekijät saavat vähintään ne edut, joiden piirissä ovat liittoihin kuuluvat työntekijät.

Työnantajapuoli Arctia Shipping ilmoitti jo iltapäivällä tiedotteessaan, että Suomen erikoisalusten työnantajaliitto on hyväksynyt valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen jäänmurtajien uudesta työehtosopimuksesta. Sen mukaan esitys on valtakunnallisen työ- ja kasvusopimuksen mukainen.

Arctia Shipping on valtion omistama jäänmurtajayhtiö.

Merimies-Unioni ja Konepäällystöliitto olivat koolla jo torstai-iltana päättämässä vastauksestaan kiistaan, jossa vastapuolena on Arctia Shipping. Työnantajapuolen liitto on Suomen erikoisalusten työnantajaliitto.

Helteen ensimmäisen sovintoehdotuksen työntekijäliitot hylkäsivät jo pari viikkoa sitten, koska se ei sisältänyt sopimuksen yleissitovuutta. Neuvotteluja vauhditti torstaina se, että työntekijäliitot uhkasivat laajentaa lakon ulkomaanliikenteen rahti- ja lastialuksiin.

Mahdollinen tukilakko alkaisi ensi torstaina. Se koskisi Suomen lipun alla kulkevia rahtilaivoja, jotka hoitavat noin kolmasosan merikuljetuksista. Koko Suomen viennistä taas kolme neljäsosaa kulkee meritse.

Lakko ei kuitenkaan vaikuttaisi esimeriksi Siljan ja Vikingin matkustajalaivaliikenteeseen.

Sopimus koskee pariasataa työntekijää ja vaadittu yleissitovuus muutamaa kymmentä.

Käytännössä kaksi liittoa siis uhkaa pysäyttää keskeisen osan viennistä, jos muutaman kymmenen ihmisen työehdot eivät muutu.

Kyse on kuitenkin laillisesta tukilakosta. Suomessa ei säädellä tukilakkojen laajuutta, joten logistiikka-alalla toimivilla liitoilla on käytössään yksi tehokkaimmista lakkoaseista.

Palkansaajat haluavat yleissitovan sopimuksen, jotta suomalaiset yrittäjät eivät kilpailisi työehdoilla. Yleissitovuuden hinta työnantajalle Arctialle olisi nykytilanteessa pieni, mutta muiden yrittäjien kustannuksia se todennäköisesti kasvattaisi.

Palkansaajapuoli on korostanut neuvotteluissa, että yleissitovuus parantaisi Arctian kilpailutilannetta, koska kaikki Suomessa toimivat jäänmurtajayrittäjät toimisivat samoilla työehdoilla.

Työnantaja on puolestaan korostanut, että yleissitovuus sementoisi työehdot, kilpailu vähenisi ja kilpailukyky ulkomaisia vastaan heikkenisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat