Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti ehdottaa vanhuuteen varautumista varten lisävakuutusta

Hoivamenoihin voisi varautua hankkimalla kaskon kaltaisen lisävakuutuksen

Kotimaa
 
Markku Ulander Lehtikuva
Vain harva aikuinen varautuu vanhuusikään kunnolla.
Vain harva aikuinen varautuu vanhuusikään kunnolla. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Vanhuuteensa voisi varautua kaskon kaltaisella lisävakuutuksella, ehdottavat professori Olli Kangas ja tohtori Laura Kalliomaa-Puha. He laativat Kalevi Sorsa -säätiön ja Finanssialan keskusliiton kustantaman raportin vanhusten hoivan tulevaisuudesta.

Kangas on Uppsalan yliopiston Olof Palme -professori ja virkavapaalla Kelan tutkimusjohtajuudesta. Kalliomaa-Puha työskentelee Kelassa ryhmäpäällikkönä. Raportissa he pohtivat, miten yhteiskunta ja tulevat vanhukset itse voisivat varautua hoivaa tarvitsevien vanhusten määrän kasvuun.

Suomessa vanhuksia koko ajan enemmän

 Vanhusten määrä kasvaa Suomessa jyrkimmin Euroopassa.

 Heidän hoivaansa voisi heti varautua kahdella lakimuutoksella, tutkijat ehdottavat.

 Toinen muutos olisi, että hoivatulle annetaan mahdollisuus hyvittää hoitajaa perinnönjaossa.

 Toinen taas olisi mahdollisuus muuttaa kotitalousvähennystä niin, että ostetusta hoivapalvelusta saisi heti vähennyksen kuten Ruotsissa. Nyt vähennyksen saa verotuksessa eikä siitä ole hyötyä pienituloisille, jotka maksavat vähän veroja.

Esillä on ollut monia ajatuksia, mutta useissa katsotaan vain yhtä asiaa eikä seurauksia, tutkijat huomauttavat.

Jos esimerkiksi perheille sälytetään enemmän vastuuta, se voi onnistua taloudellisesti muttei lisää hoitavien käsien määrää. Pikemminkin voisi käydä niin, että työelämässä olevien määrä vähenisi, kun naisia joutuisi jäämään kotiin huolehtimaan iäkkäistä omaisistaan.

Ihmiset ovat varakkaimmillaan eläkeiän kynnyksellä. Pitäisikö heidät velvoittaa käyttämään omaisuuttaan hoivaansa?

"Lähes miljoona asuntoa Suomessa on arvottomia ja vaikeita myydä. Tällainen sääntö aiheuttaisi eriarvoisuutta", Kangas huomauttaa.

Entä jos kaikki hankkisivat itse itselleen lisää palveluja? Moni iäkäs toimii niin jo nyt, mutta siihen pystyy vain hyväkuntoinen. Eniten apua tarvitseva taas ei pysty hankkimaan sitä itse.

Tarvitaan palvelunohjausta, Kalliomaa-Puha ja Kangas sanovat. Lisäksi tarvitaan valvontaa ja edunvalvontaa, joista syntyy lisämenoja.

Perheet kantavat jo nyt vastuuta iäkkäiden hoidosta, mutta jonkun pitää valvoa myös yksinäisten etuja.

Jokainenaikuinen tietää vanhenevansa ja heikkenevänsä joskus, mutta vain harva varautuu siihen. Varautuminen ei olekaan helppoa, koska nyt ei voi tietää, millaista hoitoa on saatavilla kolmenkymmenen vuoden päästä.

Jos hankin lisäturvaa, vähentääkö se sitä, mitä muuten saisin? Tällaisia ajatuksia esitetään, mutta Kalliomaa-Puhan ja Kankaan mukaan ne eivät sovi pohjoismaiseen sosiaaliturvamalliin.

"Järjestelmän uskottavuuden takia on tärkeää, että ihmisten maksamat maksut ja saamat edut ovat tasapainossa", Kangas korostaa.

"Jos taas vain hyväosaiset maksavat ja huono-osaiset saavat, seurauksena on kapina."

Ratkaisu voisi olla sellainen, että kaikki saavat perustason. Sen oheen voisi halutessaan hankkia lisää vapaaehtoisella vakuutuksella.

"Kasko vanhustenhoivaan", Kalliomaa-Puha ja Kangas arvioivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat