Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäaikaan siirtyminen haittaa terveyttä ja yöunia

Kelloja siirretään tunti eteenpäin ensi yönä

Kotimaa
 
Kesäaikaan siirrytään sunnuntaina kolmelta yöllä.
Kesäaikaan siirrytään sunnuntaina kolmelta yöllä.

Euroopassa siirrytään kesäaikaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kolmelta yöllä kelloa siirretään tunti eteenpäin.

Kesäaika on ollut Suomessa käytössä jo vuodesta 1981. Kyseessä on Euroopan laajuinen käytäntö, joka on vahvistettu myös direktiivillä.

Kelloja alettiin siirtää kesäaikaan Euroopassa erityisesti 1970-luvulla, öljykriisin aikaan. Siirron piti säästää energiaa vähentämällä valaistuksen tarvetta.

Kesäaikaan siirtymisen haitat kuitenkin ylittävät mahdolliset hyödyt, kertoo unitutkija Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

"Tiedämme monista yhteyksistä, että ulkoiset aikataulujen siirrot rasittavat sydäntä ja verisuonia. Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan sydänsairailla ihmisillä ilmenee tavallista enemmän sydänkohtauksia kesäaikaan siirryttäessä."

Partosen mukaan tunninkin kellonsiirto on iso muutos ihmisen sisäiselle kellolle, joka ei saa uudesta aikataulusta heti kiinni. Tämä rasittaa erityisesti sairaita ja vanhuksia.

"Nuoremmat sietävät tätä paremmin. Mutta täysin terveilläkin ihmisillä nukkuminen kärsii. Yöunesta tulee kevyempää ja katkonaisempaa."

Yhtä vakavia terveyshaittoja ei aiheuta takaisin normaaliaikaan siirtyminen syksyllä.

Kesäajasta herää keskustelua vuosittain. Viimeksi europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok) tiedotti EU-parlamentissa olevan halua käytännön poistamiseen. Hänen mukaansa osa parlamentaarikoista aikoo selvittää, voisiko direktiivistä luopua.

Pikaista muutosta on tuskin luvassa. Suomalaisten on siis sopeuduttava ajanmuutokseen vielä jonkin aikaa. Paras selviytymiskeino kesäaikaan siirtymisessä on riittävä yöuni, Partonen sanoo.

"Pyrin menemään ajoissa nukkumaan edeltävänä iltana, jotta saan kunnon yöunet nukuttua. Toinen keino on alkaa siirtää nukkumaanmenoa hieman aikaisemmaksi jo edeltävän viikon aikana."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat