Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etlan Vihriälä puolustaa leikkauspolitiikkaa

Ekonomistin mukaan velkaantumisen suhteen on parasta pelata varman päälle

Kotimaa
 
Vesa Vihriälä
Vesa Vihriälä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) toimitusjohtaja Vesa Vihriälä suosittelee seuraavalle hallituskaudelle neljän miljardin euron leikkauksia julkistalouteen. Jos sopeutusta jatketaan samalla vauhdilla vielä vaalikauden jälkeen, saavutetaan valtiovarainministeriön (VM) asettama kuuden miljardin euron leikkaustavoite Vihriälän mukaan vuonna 2021.

"Neljän miljardin leikkauksilla saisimme julkistaloutemme uralle, joka sopeutuksia jatkettaessa toisi meidät lähemmäs vaadittuja tavoitteita."

Tästä on kyse

 Aalto-yliopiston taloustieteen professori Pertti Haaparanta arvosteli HS:ssa (22.3.) suomalaista talouspoliittista keskustelua epä-älylliseksi.

 Hänen mielestään Suomessa pitäisi lisätä julkisia menoja ja leikata veroja. Finanssipolitiikan kiristäminen johtaa Haaparannan mukaan velkaantumisen kiihtymiseen.

 Haaparannan kommentit ovat kirvoittaneet laajaa keskustelua suomalaisten ekonomistien välillä.

Vihriälä tarkentaa, että velkaantumiskehitys riippuu tietysti myös euroalueesta ja maailmantaloudesta.

"Mutta on selvää, että meidän täytyy aloittaa sopeutus välittömästi."

Vihriälä arvioi, että bruttokansantuotteen tasoa olisi varaa nostaa elvytyksellä 2–3 prosenttia ennen kuin työttömyysaste laskee tasolle, jolla hinnoissa ja palkoissa alkaa näkyä nousupaineita.

Taloustieteen mukaan tämä elvytysvara tulisi teoriassa aina käyttää. Sote-uudistuksella, väestön ikääntymisellä ja muilla rakenteellisilla tekijöillä ei sinänsä ole asian suhteen merkitystä.

"Periaatteessa se on juuri näin. Jokainen makrotalouden oppikirjaa lukenut on varmasti sitä mieltä, että suhdannemonttua kannattaa ilman muuta tasoittaa", Vihriälä sanoo.

Hän kuitenkin katsoo Suomen harjoittaneen juuri tällaista politiikkaa. Vuosina 2009 ja 2010 Suomen finanssipolitiikka oli euroalueen elvyttävintä.

Sen jälkeen finanssipolitiikka on Vihriälän mukaan ollut marginaalisesti kiristävää, mutta edelleen löysimmästä päästä.

"Ideaalisesti minusta olisi hyvä voida elvyttää nyt. Mutta jossain vaiheessa tulee pää vetävän käteen, eli kestävä suhdanteidentasauspolitiikka edellyttää, että velkaantuminen ei sinä aikana tule kestämättömäksi tai riskialttiiksi. Nyt alamme olla sellaisella uralla."

Monet ekonomistit varoittavat leikkausten haitallisista vaikutuksista. Vihriälä ei välttämättä ole eri mieltä.

"Lyhyellä aikavälillä velkasuhde voi noustakin. Talouskasvu hidastuu lähivuosina leikkausten takia. Mutta kun tämä vaikutus katoaa ja leikkaukset jäävät pysyviksi, on aivan ilmeistä, että velkasuhde laskee."

Etlassa ajateltiin vielä vuonna 2013, että kiristystoimien suhteen "ei ole mitään paniikkia", kunhan rakenneuudistuksia tehdään. Kyvyttömyys tehdä uudistuksia on johtanut Vihriälän mukaan tilanteeseen, jossa julkisia menoja on leikattava jo nyt aiempia odotuksia enemmän.

VM arvioi, että julkinen velkasuhde nousee lähes 70 prosenttiin seuraavan vaalikauden loppuun mennessä. Vihriälän mielestä tähän kehitykseen liittyy iso määrä riskitekijöitä.

"Emme tarkkaan ottaen tiedä, mikä talouden potentiaalinen tuotantotaso on. Emme tiedä, minkälaisia ikääntymisen aiheuttamat kustannukset loppujen lopuksi ovat. Emme tiedä, paljonko eläkerahastomme itse asiassa pystyvät hankkimaan tuottoja", hän pohtii.

Vihriälän mukaan tällaisen epävarmuuden keskellä tulee kysyä, mihin suuntaan erehtyminen on vaarallisinta.

"Minusta looginen vastaus on, että vaarallisinta on arvioida tilanne liian positiiviseksi. Voi käydä niin, että yhtäkkiä huomaamme velkaantumistason ja velanhoitokustannusten nousseen ennakoitua suuremmiksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat