Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Suomessa ei ole havaittu hpv-rokotteen aiheuttavan isoja ongelmia

Tanskan tv:n dokumentti poiki pelkoja rokotteen sivuvaikutuksista

Kotimaa
 
Timo Heikkala Lehtikuva
Kohdunkaulan syöpää torjuva hpv-rokotus annetaan käsivarteen.
Kohdunkaulan syöpää torjuva hpv-rokotus annetaan käsivarteen. Kuva: Timo Heikkala Lehtikuva

Kohdunkaulan syöpää torjuvan hpv-rokotteen seurannassa ei ole Suomessa ilmennyt poikkeavuuksia. Näin sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri, rokoteasiantuntija Hanna Nohynek.

Hpv-rokotteesta on noussut Pohjoismaissa kohu, kun Tanskan televisio esitti torstaina aiheesta kriittisen dokumentin.

Dokumentin mukaan sadat rokotteen saaneet tytöt ovat kärsineet väsymyksestä, huimauksesta, päänsärystä ja lihasheikkoudesta. Osa on joutunut lopettamaan koulunkäynnin ja istuu pyörätuolissa.

Politiken-lehden mukaan dokumentti aiheutti kymmeniä yhteydenottoja tanskalaissairaalaan, joka vastaa haittavaikutusten seurannasta.

Nohynekin mukaan haittaepäilyjä oli helmikuun loppuun mennessä ilmoitettu Suomessa 158. Vakavaa haittaa epäiltiin niistä 26:ssa. Oireet ovat vaihdelleet väsymyksestä ja huimauksesta allergisiin reaktioihin.

"Kaikki on mennyt odotusarvon piikkiin", Nohynek luonnehtii.

Rokotus annetaan 84 000:lle iältään 11–15-vuotiaalle tytölle vuodessa. Sairastuvuus harvinaisiin tauteihin on ollut rokotetuilla sama kuin ilman rokotustakin.

Suomessa on käytössä eri rokote kuin Tanskassa ja Ruotsissa. Suomi käyttää Cervarix-rokotetta, joka tehoaa kahteen eri hpv-virukseen. Sama rokote on ollut käytössä myös Britanniassa, missä ei ole rekisteröity erityisiä haittavaikutuksia.

Nohynek ei kuitenkaan usko, että rokotteiden välillä olisi isoja eroja.

"Vuoden alussa valmistui laaja tanskalais-ruotsalainen tutkimus, jossa yhteyttä hpv-rokotteen ja erilaisten hermostollisten sairauksien, kuten MS-taudin, kanssa ei havaittu."

Suomessa hpv-rokotteen seurantatutkimusta on tehty sekä vuosien 2007 ja 2009 pilottirokotusten että puolitoista vuotta sitten alkaneen rokotusohjelman jälkeen. Mitään tavanomaisesta poikkeavaa ei ole tullut ilmi. Suomessa rokotus kattaa noin 70 prosenttia ikäluokasta.

Seurantaraporttia koostaa myös Tampereen yliopiston professori Matti Lehtinen. Tutkimus on tulossa julki tänä keväänä. Tilastollisessa ja tapauskohtaisessa kartoituksessa ei ole Lehtisen mukaan ilmennyt mitään merkittävää.

"Jos nyt tanskalaisdokumentin perusteella ihmiset jättävät rokotteen ottamatta, seurauksena on kuolemia", Lehtinen sanoo.

Kohdunkaulan syöpä on Lehtisen mukaan yhtä tappava kuin keuhkosyöpä. Tutkimuksissa on osoitettu, että papilloomaviruksen saaneilla on kymmenkertainen riski sairastua kohdunkaulan syöpään seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat