Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Demarilinnake uhkaa murtua kaakossa – uudessa vaalipiirissä keskusta kirinee ohi

Kotimaa
 
Johannes Wiehn
Sirpa Paatero (keskellä) ja Pia Viitanen (toinen vas.) olivat mukana Sdp:n vaalitilaisuudessa Kouvolan kävelykadulla Manskilla keskiviikkona.
Sirpa Paatero (keskellä) ja Pia Viitanen (toinen vas.) olivat mukana Sdp:n vaalitilaisuudessa Kouvolan kävelykadulla Manskilla keskiviikkona. Kuva: Johannes Wiehn
Helsingin Sanomat käy ennen eduskuntavaaleja kaikissa Suomen vaalipiireissä. Vaalit ovat 19. huhtikuuta. Osa 10/13

Sdp:n vaalikampanja on saanut väen liikkeelle Karhulan torilla Kotkassa: makkarajonoon riittää ihmisiä koko kaksituntisen tilaisuuden ajaksi.

Kuuman makkaran menekki johtunee kylmän viiman lisäksi lämpimistä tunteista puoluetta kohtaan, sillä seutu on perinteisesti ollut Sdp:n vahvaa kannatusaluetta. "Miekii oon demari", kertoo yksi rintanappi.

Kymijoen varsi ja Etelä-Karjalan tehdaspaikkakunnat ovat olleet vuosikymmenet demareiden linnake, jota ovat vartioineet työväentalot ja paperitehtaiden piiput.

Nyt linnake uhkaa kuitenkin murtua.

Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan muodostama Kymen vaalipiiri on ollut Sdp:n valtakuntaa yli puoli vuosisataa. Puolueen osuus piirin äänistä oli 1990-luvulla jopa lähellä 40:tä prosenttia, mutta kaksissa viime eduskuntavaaleissa kannatus on hiipunut kohti valtakunnallisia lukuja.

Sdp sai täksi kaudeksi Arkadianmäelle Kymestä ja Etelä-Savosta kuusi kansanedustajaa, mutta tulevissa vaaleissa paikkaluku uhkaa pudota neljään.

Yksi syy on Kymen ja Etelä-Savon vaalipiirien yhdistäminen, joka muuttaa vaalimatematiikkaa. Lisäksi uudesta Kaakkois-Suomen vaalipiiristä valitaan 18:n sijaan enää 17 kansanedustajaa.

"Realistinen tavoite on viisi paikkaa", sanoo Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman Savonlinnasta.

Kun lakkautettujen paperitehtaiden työväki on jäänyt työttömäksi, työväenpuolue on saanut tuntea sen nahoissaan. Työ ja työttömyys ovat vaalien ykkösteemat Kaakkois-Suomessa.

"Kotkassa on yli 19 prosentin työttömyys, Kouvolassa melkein saman verran. Kyllä se on ykkösjuttu", sanoo Sdp:n kotkalainen kehitysministeri Sirpa Paatero.

Osa demareiden kannattajista on siirtynyt äänestämään perussuomalaisia. Puolue nousi viime vaaleissa aivan Sdp:n kannoille, mutta tulevissa vaaleissa perussuomalaisten paikkamäärä voi pudota neljästä kolmeen.

"Itse uskon neljään", sanoo puolu een eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström Kouvolasta. "Kaakonkulmalla meidän kannatuksemme on ollut reilusti keskimäärästä korkeampi."

Lindström on Kaakkois-Suomessa puolueen vahvin nimi, kun ääniharava Reijo Tossavainen Savitaipaleelta ei ole enää ehdolla.

Keskustan voi sen sijaan odottaa nousevan piirin suurimmaksi puolueeksi ja saavan viisi tai jopa kuusi paikkaa. Keskustan nykyisistä neljästä kansanedustajasta ehdolla ovat eduskuntaryhmää vetävä Kimmo Tiilikainen, Ari Torniainen ja Jari Leppä.

Uusille keskustanimille on siis tilaa. Mainittavia ehdokkaita ovat muun muassa entinen kansanedustaja Markku Laukkanen Kouvolasta ja europarlamentaarikko Olli Rehnin puoliso Merja Rehn.

Isompi vaalipiiri madaltaa äänikynnystä ja tasapainottaa Kaakkois-Suomen tilannetta pienten puolueiden eli käytännössä kristillisten, vihreiden ja vasemmistoliiton eduksi.

Kaikki kolme puoluetta voivat yltää yhteen paikkaan. Vihreät eivät ole eduskuntavaaleissa kaakossa menestyneet, mutta tällä kertaa yksi paikka näyttää todennäköiseltä. Vahvin nimi lienee savonlinnalainen Heli Järvinen, joka istui toissa kaudella eduskunnassa.

Järvinen tuli tuolloin valituksi demareiden epäonnistuneen uhkapelin takia. Sdp havitteli piiristä kolmatta paikkaa vaaliliitolla vihreiden kanssa, mutta Järvinen kiilasi demareiden väliin. Sdp sai läpi vain yhden edustajan.

Kristillisten vahvin ehdokas on kouvolalainen kansanedustaja Sari Palm. Viime vaaleissa ilman edustajaa jääneen vasemmistoliiton mahdollisuuksia heikentää se, että pitkäaikainen kotkalainen kansanedustaja Pentti Tiusanen ei asettunut ehdolle.

Kokoomus saa nykyisen gallupkannatuksen perusteella tehdä tosissaan töitä, jotta puolue säilyttää kolme paikkaansa. Jyri Häkämiehen siirtyminen Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajaksi vei puolueelta Kymen ääniharavan.

Erityisesti nuorten ääniä kokoomuksen riveissä havittelee nettipoliisi Marko "Fobba" Forss. Hänen vetovoimaansa voi heikentää paikallisuuden puute: Forss on syntynyt Kotkassa, mutta hän työskentelee Helsingissä ja asuu Espoossa.

Paikallisuus on muutenkin iso kysymys vaalipiirissä, joka koostuu jo kolmesta maakunnasta.

"Uskon, että paikallisuus korostuu näissä vaaleissa enemmän kuin aikaisemmin", perussuomalaisten Lindström sanoo.

Vasemmistoliiton ehdokas Joona Mielonen ei pidä vaalipiirien yhdistämisestä, vaikka se parantaakin puolueen mahdollisuuksia.

"Ne ehdokkaat, joilla on varaa ilmoitella lehdissä tai rahaa ja aikaa matkustaa, ovat etulyöntiasemassa", Mielonen sanoo.

Myöskään Kouvolan keskustan kävelykadulla Manskilla, jonne demareiden kampanjatilaisuus on siirtynyt, uusi piiri ei saa kiitosta. Etelä-Savossa demareiden vaalityötä tekevä Jorma Vilhunen pelkää, että eteläsavolaisten ääni ei kanna eduskuntaan asti, jos ääniä vuotaa muiden maakuntien ehdokkaille.

"Etelä-Savo on ehkä haavoittuvin", Vilhunen sanoo.

Kouvolalainen Ritva Poutiainen harmittelee Manskilla, että Kouvolan kokoisesta kaupungista ei ole tällä kaudella eduskunnassa yhtään demaria. Hän pitää selvänä, että ääni menee paikalliselle ehdokkaalle.

"No totta mooses", hän sanoo.


Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat