Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viipurin linnasta sortui pala muuria – Venäjän talousnäkymät syövät historiallisia kohteita

Kello tikittää Viipurin arvokohteille. Entisöintiohjelma saatiin käyntiin juuri, kun Venäjän talousnäkymät heikkenevät.

Kotimaa
 
Sergei Gratšov
Viipurin linnan sisäpihaa.
Viipurin linnan sisäpihaa. Kuva: Sergei Gratšov

Viipuri. Viipurin keskiaikaisen linnan etelämuurista romahti viime viikolla perjantain vastaisena yönä iso määrä kiveä ja laastia.

Nyt muurissa ammottaa 16 neliömetrin kokoinen kuoppa.

"Fysiikan lait toimivat. Muurin rakoihin pääsee vettä, joka jäätyy ja laajenee. Kun jää keväällä sulaa, kivet alkavat putoilla", Viipurin linnan museonjohtaja Svetlana Abdullina kertoo työhuoneessaan.

Viipurin linnan surkean kunnon huomaa jokainen kävijä. Pihan pengermuuria halkovista murtumista virtaa vesi, ja itse muuri on kallistunut.

Vuonna 2009 Linnasaarta reunustavasta suojavallista mureni 15 neliömetriä kiveä.

Sergei Gratšov
Viipurin linnan etelämuurista irtosi runsas viikko sitten 16 neliömetrin kokoinen pala kiveä ja laastia.
Viipurin linnan etelämuurista irtosi runsas viikko sitten 16 neliömetrin kokoinen pala kiveä ja laastia.

"Siitä asti olen anonut rahaa korjaukseen, mutta sitä ei myönnetä", Abdullina toteaa.

Linnan pääinsinöörin Nikolai Degtjevin mukaan murtumat uhkaavat edetä. Etelämuurissa sortumakohdan tasalla kivet ovat liikahdelleet monen metrin pituudelta.

"Koko muuri uhkaa sortua", Degtjev sanoo.

"Korjaustöihin pitäisi sijoittaa rahaa joka vuosi. Viime vuonna emme saaneet mitään, edellisenä vuonna 1,2 miljoonaa ruplaa (19 200 euroa) sähköverkkojen uusimiseen. Summa on linnan mittakaavassa mitätön", hän lisää.

Hätäapuna Leningradin hallintoalue lupasi 200 000 ruplaa (3 200 euroa) romahduksen jälkien korjaamiseen. Sortuma-alue on nyt eristetty lauta-aidalla.

Silti linnalla ja Viipurin muilla merkittävillä historiallisilla nähtävyyksillä on enemmän toivoa kuin aikoihin.

Artikkeliin liittyvät

Viipuri valittiin viime vuonna yhdeksi kohteeksi valtiolliseen tukiohjelmaan. Sen kautta rahoitetaan pieniä kaupunkeja, joissa on arvokasta kulttuuriperintöä.

Linnan ydin, Pyhän Olavin valkoisena kohoava torni, on pelastettavien listalla. Entisöintiä alkaa suunnitella huhtikuun lopussa valittava urakoitsija.

Rahaa on tulossa myös linnan sortuneen vallimuurin restaurointiin, Viipurin rappeutuneen tuomiokirkon kellotornin korjaamiseen sekä Raatitornin ja Pyhän Hyacinthuksen kirkon entisöintiin.

Valtava hanke toteutetaan yhteistyössä Kansainvälisen jälleenrakennus- ja kehityspankin kanssa. Viranomaisten mukaan linnan korjaukseen suunnattaisiin arviolta 23,5 miljoonaa dollaria eli vajaat 22 miljoonaa euroa.

Aika linnan pelastamiseksi alkaa kuitenkin käydä vähiin, kun Venäjän taloustilanne synkkenee. Toistaiseksi rahoitusohjelma on edennyt kaavaillusti.

Viipurin kaupunginhallinto, linnasta vastaava alueellinen museovirasto ja Leningradin alueen hallinto eivät halunneet kommentoida linnan tilannetta HS:lle. Niistä toimitettiin lehdistötiedote rahoitushankkeista.

"Toivotaan, että kansainvälisten toimijoiden mukanaolo auttaa rahoituksen kontrolloimisessa", johtaja Abdullina toteaa.

"Ettekö muka tiedä, kuinka meillä Venäjällä aina käy tällaisten hankkeiden kanssa?" Abdullina kysyy. Hän jättää sanomatta, että syy luvattujen varojen katoamiseen piilee usein laajalle ulottuvassa korruptiossa.

Loputtoman energinen Abdullina on ollut töissä linnassa yli 40 vuotta. Hän on tehnyt linnasta Viipurin kulttuurielämän muurahaiskeon, jossa tapahtuu koko ajan. Kesällä hän järjestää ritariturnajaisia ja jazzfestivaaleja. Nyt tiloissa on esillä tasokas näyttely kirjailija Mihail Lermontovista.

Päälinnassa esitellään linnan historiaa perinteisemmin keinoin. Vitriineissä on näytteillä arkeologisten kaivausten löydöksiä: sormuksia ja rannerenkaita.

Suomalaiskävijälle kohokohta on 54 eri suomalaistahon sponsoroima ja kokoama näyttely, jossa esitellään suomalaista Viipuria.

Viipurilaisten arjesta kertovat valokuvat, vaatteet ja esittelytekstit. Yksityiskohtana mainittakoon junanvaunussa ollut kieltotaulu, jossa lukee venäjäksi, suomeksi ja ruotsiksi: "Älä sylje lattialle."

Linnan muurin sortuminen uutisoitiin laajasti Venäjällä myös Viipurin ulkopuolella, mutta mitään kansanliikettä sen pelastamiseksi ei ole syntynyt.

Pyhän Olavin tornin kaikki 239 askelmaa kivunneet restauroija Marija Ustjužaninova ja koulusta kevätlomaa viettävä Katja Getmanova ihailevat edessään aukeavaa näkymää kaupunkiin ja Viipurinlahdelle.

"Linna on Viipurin tärkein nähtävyys. Se nousee ensimmäisenä kaikkialla esiin, kun etsii Viipurista tietoa internetistä", Moskovasta ensimmäistä kertaa Viipuriin kylään saapunut Getmanova kertoo.

"Huomasin kyllä, että muuri oli romahtanut. Entisöintiin ei vain ole rahaa", Ustjužaninova toteaa.

Sergei Gratšov
Viipurin linnassa sijaitsevan museon näyttelyt ovat suosittuja.
Viipurin linnassa sijaitsevan museon näyttelyt ovat suosittuja.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat