Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virpojat kiertävät palmusunnuntaina – näillä ohjeilla virvot perinteitä kunnioittaen

Virpominen on satoja vuosia vanha perinne, jonka aika koittaa palmusunnuntaina. Miten virvotaan oikein?

Kotimaa
 
Virpomisvitsa
Virpomisvitsa

Tänään sunnuntaina koittaa jälleen virpomisen aika. Miksi suomalaiset virpovat? Miten kuuluu virpoa? HS kysyi pääsiäisperinteen tutkijalta Juha Nirkolta virpomisperinteestä ennen ja nyt.

Mitä virpojalle on
sopivaa antaa palkaksi?
Tämä on herkkä kysymys. Perinteisesti annetaan munia, ja kaupassa on valmiita karkkisettejäkin. Itse pidän suklaamunaa mukavampana kuin rahaa. Ja jos ovi on avattu ja loru kuunneltu, niin kyllä sitten pitää antaakin jotain.

Milloin yleensä virvotaan?
Oman kokemukseni mukaan iltapäivän aikana, kello 12–18. Tämä kuitenkin vaihtelee.

Miten virpomisesta
voi kieltäytyä?
Viisainta on katsella ovisilmästä eikä avata, jos on virpojia. Se olisi armeliaampaa kuin se, että avaa oven ja alkaa sen jälkeen estellä. Jos on oikein kiusaantunut asiasta, kannattaa lähteä kotoa pois virpomistuntien aikaan.

Ketkä voivat virpoa?
Ei mielestäni ole mitään pahaa siinä, vaikka kuka tahansa virpoisi! Mekin olemme vaimoni kanssa virponeet toisemme. En olisi aikuisia passittamassa kiertueelle, mutta kyllä voi oksalla virpoa tuttavansa. Alun perinhän kyseessä oli siunaaminen tai se, että toivotaan toiselle hyvää. Muut voi yllättää positiivisesti opettelemalla pitkän lorun.

Millainen on
ihanteellinen virpoja?
Reipas ja iloinen. Omana toiveenani olisi, että virpoja opettelee pidemmän lorun, sillä voisi saada parempaa palkkaakin.

Miten nykyään virvotaan?
Eroja vanhaan perinteeseen on paljon, vaikka päivä ja koristeltu oksa ovat säilyneet. Nykyään virvotaan sekä tutuille että tuntemattomille, ja palkkioksi saadaan karkkia tai rahaa. Virpojat pukeutuvat noidiksi. Palkka vaaditaan heti. Viimeisin loru lienee: "Virvon varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks, vitsa sulle, palkka mulle!"

Millainen oli alkuperäinen virpomiskaava?
Karjalassa virpoivat sekä lapset että aikuiset. Silloin ei virvottu tuntemattomille ja virpomaan mentiin varhain aamulla, jotta tavoitettiin virvottava sängystä. Päällä oli pyhävaatteet. Ajatus oli hakea palkka, esimerkiksi kananmuna, seuraavan viikon pääsiäisaterialle. Palkkio saatiin siis vasta viikon päästä virpomisesta. Loruja taas oli vaikka minkälaisia.

Mistä virpomisperinne
sai alkunsa?
Varmaan siitä kun Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin ja kansa heitteli eteen palmunoksia. Tätä oksien heiluttelua on ollut kristinuskossa siitä lähtien. Suomalais-ugrilaisten kansojen asuinsijoilla paju on ollut jännittävä, kaunis ja salaperäinen puu juuri pajunkissojen takia. Siitä tuli meidän palmumme. Virpominen sellaisena kuin me sen tunnemme, on omaksuttu Karjalan ortodokseilta.

 

Lisää loruja, sekä uusia että vanhoja, voi virpomiseen opetella Suomen Kirjallisuusseuran pääsiäisen tietopaketista: http://neba.finlit.fi/tietopalvelu/juhlat/paasiainen/virpomalukuja.htm

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat