Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset ovat terveyspalvelujen käyttäjinä erilaisia – tutkijat ehdottavat tarkempaa kohdentamista

Kansainvälinen tutkijaryhmä löysi Suomesta viisi erilaista tapaa suhtautua terveyspalveluihin. Jos ne otettaisiin huomioon, rahaa säästyisi ja tyytyväisyys lisääntyisi.

Kotimaa
 
Janne Harju
1. Elagiltaristi: On itse aktiivinen ja kokee, että yhteisölliset ja luonnoläheiset ympäristöt lisäävät hyvinvointia. 2. Hierarkisti: Suosii julkisia sosiaali- ja terveyspalveluita. Luottaa auktoriteetteihin terveytensä ja hyvinvointinsa hoidossa ja elämässä yleensäkin. 3. Individualisti: Pitää yksityisistä palveluista. Hankkii terveyspalvelutkin kuin kuluttaja, joka haluaa valita itse. 4. Fatalisti: Ei ole kiinnostunut pitämään hyvinvointiaan yllä, mutta odottaa tulevansa hoidetuksi, kun sairastuu. 5. Autonominen: Huolehtii itsestään ja ympäristöstään. Käyttää sähköisiä palveluja ja hakee apua usein vasta hätätilanteessa.
1. Elagiltaristi: On itse aktiivinen ja kokee, että yhteisölliset ja luonnoläheiset ympäristöt lisäävät hyvinvointia. 2. Hierarkisti: Suosii julkisia sosiaali- ja terveyspalveluita. Luottaa auktoriteetteihin terveytensä ja hyvinvointinsa hoidossa ja elämässä yleensäkin. 3. Individualisti: Pitää yksityisistä palveluista. Hankkii terveyspalvelutkin kuin kuluttaja, joka haluaa valita itse. 4. Fatalisti: Ei ole kiinnostunut pitämään hyvinvointiaan yllä, mutta odottaa tulevansa hoidetuksi, kun sairastuu. 5. Autonominen: Huolehtii itsestään ja ympäristöstään. Käyttää sähköisiä palveluja ja hakee apua usein vasta hätätilanteessa. Kuva: Janne Harju

Ihmisten erilaiset elämäntavat pitäisi ottaa huomioon sosiaali- ja terveyspalveluja järjestettäessä, sanovat asiaa tutkineet Itä-Suomen yliopiston professori Jari Vuori ja Tampereen yliopiston tutkija Marika Kylänen.

Kaatunut sote-uudistus pyrki tarjoamaan samaa kaikille. Ihmisille taas olisi tärkeää, että he saisivat palveluja tarpeidensa mukaan, tutkijat huomauttavat.

Näkemys on peräisin kansainvälisestä PubPri-tutkimusryhmästä, joka vertailee julkisten, yksityisten ja muiden terveyspalvelujen tuottajia eri maissa.

Vuori johtaa projektia ja Kylänen koordinoi sitä.

Ryhmä keräsi Suomen Akatemian rahoituksella noin 5 000 suomalaisen ja 24 000 englantilaisen väestöotokset vuonna 2013 ja kysyi, millaisia palveluja ihmiset käyttävät ja toivovat.

Esiin nousi selviä eroja. Ihmisten arvot ja asenteet näkyvät elämäntavoissa. Niiden perusteella Kylänen löysi viisi erilaista tapaa suhtautua palveluihin: fatalistin, egalitaristin, hierarkistin, individualistin ja autonomisen.

Profiilin mukaisia ihmisiä on joka maassa, mutta eri määriä. Esimerkiksi hierarkisteja on Britanniassa enemmän kuin Suomessa.

Jos yksilölliset profiilit otettaisiin huomioon, hoidettaisiin hyvinvointia eikä vain sairauksia, Vuori ja Kylänen korostavat.

Fakta

Kansainvälinen PubPri-tutkijaryhmä

 PubPri (Public Private) -ryhmä tutkii sitä, miten ihmisten elämäntavat luovat kestävän perustan julkisille ja yksityisille palveluille.

 Elämäntapojen vaikutusta tutkitaan myös hallinnon ja talouden alalla.

 Ryhmässä on tutkijoita seitsemästä maasta, Suomen lisäksi Ruotsista, Tanskasta, Britanniasta, Saksasta, Yhdysvalloista ja Japanista.

 Tutkimuksen suurin rahoittaja on ollut Suomen akatemia.

Sote-uudistuksessa kiisteltiin siitä, kuka palvelut järjestää, maakunta vai sotepiiri. Kansalaiset eivät ajattele niin.

Yli 40 prosentille suomalaisista ja briteistä kelpaisivat myös yhteisölliset, itse tuotetut palvelut. "Joka neljäs kertoi suosivansa tulevaisuudessa yhteisöllisiä palveluja", Vuori kertoo.

Joka kuudes taas halusi muuta kuin mitä on nyt tarjolla.

Käyttäjät pitäisi ottaa mukaan suunnittelemaan ja tuottamaan palveluja, tutkijat suosittelevat. Tämä lisäisi koettua hyvinvointia ja vauhdittaisi yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin välillä.

"Palvelujen kehittäminen nykyisellään ei palvele ihmisen hyvinvointia, vaan markkinoiden määritelmää siitä", Kylänen heittää.

Myös rahaa säästyisi, jos yksilölliset tarpeet tunnistettaisiin, Vuori sanoo. "Palveluja voisi kohdentaa tarkemmin."

Jos taas niin ei tehdä, kustannukset kasvavat.

Suurimmat säästöt voisi saada tukemalla egalitaristisia ja autonomisia. Esimerkiksi näin:

"Egalitaristisia käyttäjiä voisi auttaa siirtämällä terveyskeskuksen bussiin ja ajamalla kylille", Vuori kuvailee.

"Ihmiset kutsutaan paikalle ja heille järjestetään hyvinvointia tukevaa ohjelmaa, kuten liikuntaa tai taidetta", Kylänen lisää.

Autonomisia käyttäjiä taas tukisi verkossa oleva portaali, jonka kautta voisi konsultoida asiantuntijaa lähtemättä kotoaan. Tarvittaessa kodista olisi suora nettiyhteys lääkäreihin, ettei heidän luokseen tarvitse lähteä, tutkijat siteeraavat yhtä brittivastaajaa.

Oman vastuun lisääminen myös terveydestä ei ole mahdotonta, tutkijat sanovat.

Sellainen on jo edennyt muualla:

"Verohallinto on jo tehnyt tämän", Vuori muistuttaa.

"Moni diabeetikkokin hoitaa pitkälle itse itsensä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat