Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni koulu tarkistaa oppilaan repun – "On löydetty teräaseita"

Tarkastuksissa takavarikoitiin muun muassa tupakkaa, nuuskaa, tulentekovälineitä ja teräaseita

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Emma Väättäri (vas.), Ronja Pörhö, Emma Salmela, Maija Turunen ja Anna Alaruikka tutustuivat tehtäviin Myllytullin koulussa.
Emma Väättäri (vas.), Ronja Pörhö, Emma Salmela, Maija Turunen ja Anna Alaruikka tutustuivat tehtäviin Myllytullin koulussa. Kuva: Vesa Ranta

Opettajien uusi oikeus koululaukun tai taskujen tarkastamiseen on otettu useissa kouluissa aktiiviseen käyttöön. Tarkastuksissa takavarikoitiin tupakkaa, nuuskaa, sähkötupakkaa, tulentekovälineitä ja teräaseita.

HS teki yläkoulujen rehtoreille eri puolilla Suomea kyselyn, jonka kuudestatoista vastaajasta seitsemän kertoi, että koulussa on tarkastettu laukkuja silloin tällöin ja takavarikoitu kiellettyjä esineitä tai aineita.

Fakta

Kurikeinot laajenivat

 Perusopetuslakiin tuli muutoksia viime vuoden alusta. Nyt kasvatuskeskustelu on ensisijainen keino puuttua käyttäytymiseen.

 Jälki-istuntojen toteuttamiseen tuli lisää vaihtoehtoja: istunnoissa voi esimerkiksi teettää tehtäviä.

 Lain mukaan opettaja voi määrätä oppilaan puhdistamaan sotkemansa tai rikkomansa koulun tilan.

 Opettajat saivat myös oikeuden tarkastaa tai ottaa haltuun esineitä tai aineita, jotka häiritsevät opetusta tai ovat vaarallisia.

Tarkastuksia oli tehty vuoden aikana 2–7 kertaa. Yhdessä koulussa "ratsattiin" pienluokkia päivittäin.

Loput vastasivat, ettei tarkastuksia ollut tehty. Osa ei nähnyt niille lainkaan tarvetta, kun taas osa oli harkinnut tarkastuksia muttei vielä ryhtynyt niihin.

Perusopetuslaki muuttui viime vuoden alusta niin, että opettajat saivat oikeuden tarkastaa ja ottaa haltuun esineitä ja aineita, jotka häiritsevät opetusta tai ovat vaarallisia.

Eduskunnan sivistysvaliokunta linjasi tuolloin, että tarkastaminen olisi äärimmäinen keino, jota käytettäisiin vain poikkeuksellisissa tilanteissa.

Opetushallituksen hallintojohtaja Matti Lahtinen pitää tiheästi toistuvia tarkastuksia arveluttavina. Kun kynnys on ylitetty, on vaarana, että tavasta tulee toistuva.

"Kun kerran on käyttänyt, varmaan sitten toisenkin kerran. Tärkeää tässä olisi, että keinoja käytetään oikein. Tietoa täytyy levittää."

Lahtinen muistuttaa, että Suomessa on 2 500 peruskoulua ja suurin osa opettajista ei ole tehnyt tarkastuksia.

"Jos tarkastuksia on tehty muutaman kerran vuodessa, ei se vielä yllätä. Päivittäiseen tarkastamiseen pitäisi olla vahvat perusteet. Lain mukaan opettaja saa tarkastaa laukun tai taskut vain jos on ilmeistä, että sieltä löytyy jotain kiellettyä."

Helsinkiläisellä Suutarilan yläasteella on käytetty oikeutta vuoden aikana alle viisi kertaa.

"Oikeutta on käytetty, kun on saatu vinkki, että oppilaalla olisi mahdollisesti jonkin sortin teräase koulussa. Pari kertaa onkin löytynyt reppuun 'unohtunut' teräase. Tarkastukset ovat sujuneet hyvin, ja oppilaat ovat olleet erittäin yhteistyöhenkisiä", kertoo rehtori Pertti Purhonen.

Vantaankosken koulussa Vantaalla oikeutta on käytetty 5–7 kertaa tänä lukuvuonna.

"On löydetty teräaseita pari kolme ja nuuskaa", sanoo rehtori Kaisa Maliniemi.

Joensuun lyseon peruskoulussa toimii useita pienluokkia.

"Muutamat luokat niistä ovat erittäin haasteellisia oppilasaineksensa vuoksi. Näiden luokkien oppilaita 'ratsataan' päivittäin ja poistetaan lähinnä tupakkatuotteet ja tulentekovälineitä sekä tietysti nuuskat. Tarkastukset ovat sujuneet pääsääntöisesti hyvässä hengessä. Poikkeuksiakin tietysti on", kertoo va. rehtori Seppo Myllyoja.

Opettajat saivat viime vuoden alussa myös oikeuden teettää tehtäviä jälki-istunnoissa ja määrätä sotkua tai vahinkoa aiheuttaneen oppilaan siivoamaan tai korjaamaan jälkensä.

HS:n kyselyyn vastanneista puolet oli teettänyt jälki-istunnoissa tehtäviä. Usein ne olivat rästiin jääneiden läksyjen tekoa tai kokeisiin lukua. Jossain määrättiin kertaamaan järjestyssääntöjä tai perehtymään tupakan haittoihin.

Hallintojohtaja Lahtinen korostaa, että tehtävien pitää olla lain mukaan aina kasvatuksellisesti perusteltavissa ja yleensä yhteydessä rikkeeseen.

"Myös yhteisöllisyyttä edistävät tehtävät, kuten koulun juhlien valmistelut, käyvät. Työrangaistukset eivät ole sallittuja, eli siivoamaan ei voi määrätä jälki-istunnon korvikkeena. Mikä sitten on työrangaistus ja mikä pedagogisesti perusteltu rikkeeseen liittyvä rangaistus – selvää rajaa tässä ei ole."

Muutamassa koulussa jälki-istuntoja ei ollut enää käytössä vaan kurinpidossa oli siirrytty kokonaan kasvatuskeskusteluihin.

Suurimmassa osassa HS:n tekemän kyselyn kouluista oli periaatteena, että oppilas siivoaa jäljet, jotka hän on aiheuttanut tahallaan. Isoimmissa sotkuissa oli apuna huoltajiakin.

Rehtorien mukaan eniten kurinpito-ongelmia yläkouluissa aiheuttavat koulualueelta poistuminen, siitä johtuva tunneilta myöhästyminen ja tupakanpoltto. Mainintoja saivat myös oppituntien häirintä, nuuskaaminen ja matkapuhelimen asiaton käyttö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat