Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotka hamuaa jättimäistä outlet-paratiisia

Kansainväliset liikemiehet lupailevat Kotkan satamaan yli 200 muotimyymälän outlet-keskusta

Kotimaa
 
AHR
Kotkan kantasatamaan suunnitellaan yhteensä lähes 400 miljoonaa euroa maksavaa rakennushanketta, joka sisältää outlet-muotimyymälöiden keskuksen lisäksi hotelleja, ravintoloita ja asuntoja.
Kotkan kantasatamaan suunnitellaan yhteensä lähes 400 miljoonaa euroa maksavaa rakennushanketta, joka sisältää outlet-muotimyymälöiden keskuksen lisäksi hotelleja, ravintoloita ja asuntoja. Kuva: AHR

Värikkäät kansainväliset liikemiehet ovat tekemässä Kotkan kantasatamasta suurta Itämeren-risteilijöiden ostosparatiisia.

55 000 asukkaan kaupungin oloissa jättimäisessä Kotka Old Port -keskuksessa olisi ostoskeskus, hotelleja, ravintoloita, asuntoja ja elokuvateattereita.

Jos vaiheittain rakennettava hanke toteutuu koko laajuudessaan, se maksaa lähes 400 miljoonaa euroa. Suomen oloissa uudenlaiseen outlet-keskukseen pitäisi tulla yli 200 edellissesongin muotia edullisesti kauppaavaa myymälää.

Kaavoitusta kiirehditään, sillä ensimmäisen vaiheen eli outlet-keskuksen rakentamisen pitäisi alkaa syksyllä.

Kaupunginjohtaja Henry Lindelöf on vaikuttunut hankkeesta. Kaupunkia houkuttavat suuren brittiläis-amerikkalaisen liikemiesjoukon lupaukset, joiden mukaan keskus tuo työttömyyskurimuksessa olevaan kaupunkiin yli seitsemänsataa pysyvää työpaikkaa ja miljoonien eurojen verotulot.

Keskuksen luvataan keräävän joka vuosi miljoonittain asiakkaita – ei vain paikallisia vaan myös venäläisiä ja helsinkiläisiä.

Lindelöf ja muut kaupungin edustajat ovat käyneet muun muassa Lontoossa ja Miamissa markkinoimassa Kotkaa suurille kansainvälisille risteilyjärjestäjille, joiden matkustajien toivotaan shoppailevan tulevaisuudessa Kotkassa.

Lindelöf löysi SRV-rakennusyhtiön avulla hankkeen vetäjäksi yhdysvaltalaissyntyisen, Moskovassa yli 20 vuotta kiinteistöalan GVA Sawyer -yhtiötä vetäneen Cameron Sawyerin.

"GVA Sawyer on Venäjän johtava kiinteistökehityksen konsulttiyhtiö", Sawyer kehaisee HS:lle. Tälle näkemykselle HS ei saanut vahvistusta suomalaisilta kiinteistöalan asiantuntijoilta.

GVA:lla on ollut runsaasti kiinteistökehityshankkeita Venäjällä, mutta sen ainoa outlet-kokemus rajoittuu Moskovan liepeille vuonna 2013 rakennettuun Fashion Outlet -keskukseen. Vastaavia on rakennettu myös Romaniaan ja Puolaan.

Lukuisien kansainvälisesti nimekkäiksi kehuttujen avainhahmojen joukossa on myös Gerald Parkes.

Hän omistaa yhtiökumppaninsa kanssa lontoolaisen kahden miehen pyörittämän Property Capital Partners Europe -yhtiön (PCPE), joka vastaa Kotkan hankkeen rahoituksesta.

PCPE:n kotisivujen mukaan yhtiöllä ei ole tuoretta näyttöä kiinteistösijoituksista.

"Parkes on 4–5 tunnetuimman ja näkyvimmän kiinteistöinvestoijan joukossa Euroopassa", Sawyer kehuu. Tällekään näkemykselle HS ei saanut varmistusta.

"Sawyerilla on hyvin lavea tapa puhua", selittää Sawyerin vuosia tuntenut SRV:n hankekehitysjohtaja Jouko Pöyhönen.

Parkes oli muutaman vuoden Lontoossa töissä yhdysvaltalaisessa Lehman Brothers -rahoitusyhtiössä kiinteistöpääomarahastojen johtajana, kunnes Lehman romahti vuonna 2008.

Parkes korostaa HS:lle, että hänellä on takavuosikymmeniltä runsaasti kokemusta kiinteistöalalta ja hän on hallinnoinut kymmenien miljardien eurojen kiinteistösijoitussalkkuja.

Lindelöfin mukaan yhteistyökumppanit vaikuttavat tarpeeksi luotettavilta. "Pääasia on, että hanke ei aiheuta kaupungille taloudellisia riskejä", hän sanoo.

Liikemiesten mukaan alkupääoma outlet-keskuksen rakentamisen aloittamiseksi on koossa mutta rahaa tarvitaan lisää.

"Rahoittajat eivät ole Venäjältä. Kaikki rahoittajaehdokkaat ovat länsieurooppalaisia", Sawyer paljastaa tässä vaiheessa.

Outlet-keskuksen vuokralaistenkin kerrotaan jo olevan pitkälti tiedossa, mutta nimiä ei vielä julkisteta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat