Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paine Euroopan maitotankissa kasvaa – taas

Kotimaa
 

Maito oli 32 vuotta sitten Euroopassa melkein ongelmajätettä. Eurooppa oli hukkua voivuoriin ja maitojärviin.

Maitotuotteita valmistettiin maataloustukien vauhdittamina niin paljon, ettei läheskään kaikille ollut kysyntää. Tämä kävi kalliiksi valtioille, jotka ostivat ylijäämän takuuhintaan, kirnusivat siitä voita pakkaseen ja möivät sitä halpana varastotavarana kolmansiin maihin.

Järjettömäksi käyneen rallin lopettamiseksi otettiin käyttöön maitokiintiöt. Ne tulivat voimaan Euroopan talousyhteisön maissa vuonna 1984 ja Suomessa seuraavana vuonna.

Rakennevika saatiin muutamassa vuodessa kuriin. Ylijäämät vähenivät ja hinnat vakautuivat.

Kun kiintiöt ylihuomenna eli 1. huhtikuuta poistuvat, kyse ei ole aprillipilasta vaan paluusta 30 vuoden takaiseen maailmaan. Tilat saavat taas tuottaa maitoa niin paljon kuin sielu sietää.

Orastavaan keski-ikään ehtineet kiintiöt lopetetaan, koska EU-maat haluavat lisätä vientiä. Komission tilastojen mukaan EU:n maidonviennin määrä on jo viiden viime vuoden aikana lisääntynyt 45 prosenttia.

Paine EU-maitotankissa on kasvanut, kun kasvavan elintason maat ovat alkaneet janota trendikkäitä maitotuotteita.

Kiintiökaudella 2013–2014 peräti kahdeksan maata ylitti omat kiintiönsä, ja niille langetettiin yhteensä 400 miljoonan euron sakot. Suurimmat mätkyt tulivat Saksalle ja Hollannille.

Suomi kannatti EU:ssa kiintiöiden jatkamista. Suomen maitotilallisille kiintiömaailma on ollut suhteellisen turvallinen, eikä kiintiöistä ole syntynyt kilpailua.

Viime vuoden 2,5 miljardin maitokilon kiintiöstään Suomi täytti vain 2,2 miljardia kiloa. Koska tuottajien määrä vähenee jatkuvasti, tilalliset ovat pystyneet melko helposti ostamaan lisäkiintiöitä, kun ovat halunneet laajentaa tuotantoaan.

Keskiviikkona kaikki ostetut kiintiöt muuttuvat arvottomiksi.

Kiintiöjärjestelmä esti EU:n kilpailukykyisimpiä maitomaita (joihin Suomi ei kuulu) lisäämästä tuotantoaan. Nyt pelikenttä on jälleen vapaa.

Tilojen on varauduttava markkinariskin kasvuun. Maidon maailmanmarkkinahinta ja kysyntä ovat olleet tuuliset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat