Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aallon luottamusmies saa isot korvaukset potkuistaan

Työtuomioistuin arvostelee tiukasti Aalto-yliopistoa tuomiossaan

Kotimaa
 

Työtuomioistuin on määrännyt Aalto-yliopiston maksamaan perusteettomasti irtisanotulle luottamusmiehelle harvinaisen suuret korvaukset. Tuomion mukaan Aalto-korkeakoulusäätiön on maksettava luottamusmiehelle 24 kuukauden palkka eli yli 100 000 euroa ja korvattava kaikki oikeudenkäyntikulut.

Lisäksi työtuomioistuin tuomitsi Aaltoa edustaneen Sivistystyönantajat ry:n maksamaan valvontavelvollisuuden laiminlyönnistä 2 500 euroa Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestölle Juko ry:lle.

Työtuomioistuimen päätös on yksimielinen ja lopullinen, eikä siitä voi valittaa.

Irtisanottu Aallon luottamusmies oli kielikeskuksen lehtori, joka ehti työskennellä yliopiston palveluksessa yli kaksikymmentä vuotta.

Erotettu luottamusmies ei antanut työtuomioistuimen mielestä "osaksikaan aihetta työsuhteen päättämiselle". Irtisanominen perustui työtuomioistuimen mukaan pitkälti kiusaamisväitteisiin, joiden tekijöistä pääluottamusmies ei saanut tietoa. Siksi hän ei myöskään kyennyt puolustautumaan niitä vastaan, työtuomioistuin katsoo.

Lain mukaan luottamusmiehen voi erottaa vain, jos hänen edustamiensa työntekijöiden enemmistö antaa suostumuksensa. Lehtorin tapauksessa tällaista kartoitusta ei tehty eikä Aalto ryhtynyt "minkäänlaisiin aktiivisiin toimiin" tällaisen suostumuksen hankkimiseksi.

Työtuomioistuimen mukaan tämä lisää Aallon toiminnan moitittavuutta.

Kielikeskuksen lehtori katsoo, että häntä oli jo ennen irtisanomistaan kiusattu ja siirretty huonompiin tehtäviin. Lehtorin irtisanonut Aalto katsoi puolestaan, että lehtori oli luottamusmiesasemassaan syyllistynyt raskauttavaan työpaikkakiusaamiseen.

Näyttöä irtisanomisen perusteeksi ei työtuomioistuimen mukaan kuitenkaan ollut.

Luottamusmiehen potkuihin ottaa kantaa myös syyttäjä ja mahdollisesti käräjäoikeus. Työsuojeluviranomainen eli aluehallintovirasto (avi) katsoi, että Aallon edustajat ovat todennäköisesti loukanneet luottamusmiehen oikeuksia.

Siksi avi teki asiasta rikosilmoituksen poliisille, jonka tutkinta epäillystä työrikoksesta on valmistunut.

Seuraavaksi asiaan ottaa kantaa syyttäjä. Rikoslain mukaan työnantaja voidaan tuomita sakkoihin, jos hän irtisanoo luottamusmiehen ilman laissa säädettyä perustetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat