Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkel Helsingissä: Suomen osoitettava Venäjää kohtaan samanlaista kovuutta kuin muidenkin EU-maiden

Saksan liittokansleri saapui antamaan kokoomukselle vetoapua vaalikampanjassa

Kotimaa
 
Merkel: Ukrainan kriisin ratkaisemisessa vastuu on kaikilla
Merkel: Ukrainan kriisin ratkaisemisessa vastuu on kaikilla
Saksan liittokansleri Angela Merkel vastaa kysymykseen, mitä hän odottaa Suomen kaltaiselta maalta Ukrainan kriisin ratkaisemisessa. Merkelin vastauksen jälkeen pääministeri Alexander Stubb kertoo oman näkemyksensä. (Kuva: valtioneuvosto)

Ukraina nousi päällimmäiseksi aiheeksi Saksan liittokansleri Angela Merkelin lyhyellä Suomen-vierailulla maanantaina.

”Turvallisuuspolitiikkaa täytyy kehittää Venäjän kanssa, ei sitä vastaan”, Merkel linjasi avatessaan lehdistötilaisuutensa pääministeri Alexander Stubbin (kok) kanssa valtioneuvoston juhlahuoneisto Smolnassa.

Merkel tapasi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja osallistui Helsingin yliopistossa seminaariin Euroopan turvallisuudesta ja Ukrainan konfliktista.

Merkel viittasi iltapäivän lehdistötilaisuudessa omiin kokemuksiinsa siitä, kuinka Saksa ja EU menettelivät Itä-Saksan tapauksessa: periaatteista ei tingitty, vaikka sotatoimiin silloista Neuvostoliittoa vastaan ei ryhdytty Berliinin muurin rakentamisen yhteydessä.

Markus Jokela / HS
Liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Sauli Niinistö tapasivat Mäntyniemessä maanantaina iltapäivällä.
Liittokansleri Angela Merkel ja presidentti Sauli Niinistö tapasivat Mäntyniemessä maanantaina iltapäivällä.

Stubb ja Merkel olivat molemmat puheenvuoroissaan yhtä mieltä siitä, että Georgian sota 2008 oli vedenjakaja ”kylmän sodan jälkeisen ajan” loppumisessa.
Nyt Merkel piti linjakkaana sitä, että EU on Ukrainan kriisissä onnistunut esiintymään yhtenäisenä ja kovana.

Saksalaismedian kysymykseen siitä, minkälaista kovuutta Merkel odottaa Suomelta Venäjää kohtaan, Merkel vastasi: "Samanlaista kuin kaikilta 26 EU:n jäsenmaalta."

Samalla hän alleviivasi sellaisen kommunikaation tärkeyttä, jota hän kertoi itse pitäneensä yllä Ranskan presidentti Francois Hollanden kanssa rauhanneuvotteluissa Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Merkelin mukaan Suomi on EU-politiikassaan hyvin samanlainen kuin Saksa. Se on ollut valmis osoittamaan muille maille solidaarisuutta talouskriisien aikana, mutta samalla vaatinut avun kohteina olevia maita osoittamaan aloitteellisuutta ongelmiensa ratkaisuissa.

"Jos pidämme kiinni arvoistamme ja EU:n yhtenäisyyden periaatteesta, sillä on vaikutusta", Merkel sanoi.

Merkel myös muistutti, että Saksa on Suomen tärkein kauppakumppani.

Hänen mukaansa eurooppalaisten tulee ottaa osansa maailman kasvusta tekemällä "innovatiivisia tuotteita" ja keskittymällä työllisyyteen EU:ssa.

"90 prosenttia kasvusta tulee Euroopan ulkopuolelta", Merkel sanoi.

Stubbin kanssa pidetyn tilaisuuden jälkeen Merkel piipahti Mäntyniemessä.

"Tervetuloa, rouva. Hirveä sää", tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti liittokanslerin vastaan.

"Kävimme liittokanslerin kanssa hyvin mielenkiintoisen keskustelun Venäjän tilanteesta, Ukrainasta ja myös eurooppalaisesta turvarakenteesta", Niinistö kertoi tiedotusvälineille tapaamisen jälkeen.

Keskusteluissa oli esillä EU:n yhteinen puolustus. Aiheen nosti pinnalle äskettäin komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. Puolustusyhteistyön tiivistämistä, joskus hamassa tulevaisuudessa jopa yhteistä armeijaa, ovat kannattaneet sekä Niinistö että Merkel.

Niinistö sanoi olevansa tyytyväinen siihen, miten eurooppalaisten kansalaisten turvallisuus on noussut selvästi Brysselin agendalle. "Yhteisestä turvallisuus- ja puolustuspolitiikastakin on lähtenyt aivan uudenlainen keskustelu liikkeelle. Se, mihin se johtaa – eli armeijaan – on sitten kovin kaukana."

Niinistön ja Merkelin mukaan tilanne Ukrainassa on edelleen hyvin epävakaa. Uusista toimista ei Mäntyniemessä keskusteltu. Molemmat painottavat, että Minskin rauhansopimuksessa pysyminen on äärimmäisen tärkeää. Rauhansopimus ja aselepo ovat Niinistön mukaan osapuilleen toimineet, mutta suuria kysymyksiä on yhä paljon.

Suomi ja Saksa tietävät tarkoin toistensa tekemiset Ukrainan kriisin suhteen, Niinistö sanoi. Yhteydenpito Merkelin kabinettiin on tiivistä.

Rauhanrakentajan kruunua Niinistö ei halua Suomen päähän asettaa. "En usko, että meiltä nyt odotetaan mitään rauhanvälittäjän roolia, ja sellainen tehtävä ei varmastikaan ole vapaana."

"Olen alun perinkin todennut, että Ukrainan kriisin lisäksi meillä on kasvavassa määrin myös toinen kriisi, eli suunta kohti kylmän sodan luonnetta. Jos meillä tässä jälkimmäisessä kriisissä on jokin mahdollisuus vaikuttaa, niin totta kai teemme kaiken mahdollisen."

Niinistö ei kertonut, onko suunnitelmissa diplomaattisia tapaamisia. Merkelin kanssa keskusteltiin yhteydenpidosta Venäjän suuntaan.

Niinistön mukaan Merkel antoi "hyvän vastauksen" hänen peruskysymykseensä siitä, voiko rauhan unioni jäädä vain sivustakatsojaksi jos sen aluetta loukattaisiin, esimerkiksi maasssa joka ei ole Nato-jäsen.

"Hän noteerasi asian, ja keskustelimme pitkään siitä, minkälaisia näkymiä eurooppalaisen turvallisuuden lisäämiseksi on olemassa."

Näissä näkymissä on Niinistön mukaan kyse myös EU:hun kohdistuvasta eteläisestä uhasta, josta muun muassa Italian ulkoministeri on varoittanut. Aihe nousi esille johtajien tapaamisessa.

"Pohjois-Afrikka, Lähi-itä  kaikissa suunta on huomattavasti huonompi kuin mitä joskus kymmenen vuotta sitten vielä ajateltiin. Vähän tuulee kaikilla rajoilla."

Niinistö sanoo, että pelkästään Pohjois-Afrikan tapahtumat ovat "paljon paljon pahempia" kuin vielä se, mitä Ukrainassa on nähty. Tasavallan presidentin mielestä EU:n on ryhdyttävä vakavasti arvioimaan omaa turvallisuuttaan ja sitä, miten suojautua eri uhkakuvilta.

"Totesimme sen seikan, jota Yhdysvallat on moneen kertaan sanonut, että Euroopan tulisi ottaa enemmän vastuuta itsestään."

Liittokanslerin matka jatkui Mäntyniemestä EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevaan keskustelutilaisuuteen Helsingin yliopistolle. HS:n uutinen aiheesta löytyy täältä.

Merkelin johtama kristillisdemokraattinen CDU on kokoomuksen veljespuolue. Vierailun ajoittaminen lähelle Suomen eduskuntavaaleja on laskettavissa vetoavuksi kokoomukselle.

Stubbin mukaan aloite Merkelin Helsingin-vierailusta tuli liittokanslerilta itseltään.

Noin viikko aikaisemmin Sdp:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne sai vastaavanlaista apua, kun Ruotsin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, pääministeri Stefan Löfven tuli Suomeen kirittämään Sdp:n vaalikampanjaa. Parivaljakko kiersi viime viikon tiistaina Porvoossa Gammelbackan kaupunginosassa ovelta ovelle parin tunnin ajan.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Angela Merkel ja Alexander Stubb tiedotustilaisuudessa Helsingissä maanantaina.
Angela Merkel ja Alexander Stubb tiedotustilaisuudessa Helsingissä maanantaina.

Merkel on vieraillut Suomessa muutaman kerran ennenkin. Virallisella vierailulla hän kävi joulukuussa 2006 silloisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk) pyynnöstä. Tuolloin vierailun syynä oli EU-puheenjohtajakauden siirtyminen Suomelta Saksalle.

Vuonna 2011 ennen eduskuntavaaleja Merkel vieraili Helsingissä Euroopan kansanpuolueen EPP:n kokouksessa. EPP on Euroopan parlamentin suurin ryhmä. Kokouksissa EPP:n kansallisten puolueiden johtajat valmistelevat EU:n huippukokouksessa käsiteltäviä asioita.

Edellisen kerran Suomen pääministeri on saanut vaalitukea Saksan liittokanslerilta helmikuussa 2003.

Tuolloinen liittokansleri Gerhard Schröder piipahti Vantaalla Tikkurilan viestintälukiossa sosiaalidemokraattien vaalitilaisuudessa. Isäntänä oli pääministeri Paavo Lipponen (sd).

"Vaalitukijana Schröderissä on tiettyjä pahan ilman linnun piirteitä", HS arveli tuolloin. Schröderillä oli takanaan murskatappioita Saksan osavaltiovaaleissa, ja hänen henkilökohtaiset suosiolukunsa olivat alamaissa.

Maaliskuun 2003 eduskuntavaaleissa Suomen sosiaalidemokraatit lisäsivät ääniosuuttaan, mutta pääministerin salkku siirtyi vaalit voittaneelle keskustalle.

Markus Jokela / HS
Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb otti vastaan Saksan liittokansleri Angela Merkelin lumisateisessa Helsingissä maanantaina.
Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb otti vastaan Saksan liittokansleri Angela Merkelin lumisateisessa Helsingissä maanantaina.

Angela Merkeliä ei enää tytötellä
Angela Merkeliä ei enää tytötellä
Liittokansleri Helmut Kohl tytötteli Angela Merkeliä hänen uransa alkukaudella. Sittemmin ovat vähättelyt jääneet. Angela Merkel on Rouva Eurooppa.

Saksan ylivoima selitettynä minuutissa
Saksan ylivoima selitettynä minuutissa
Videografiikka näyttää, mistä Saksan johtajuus Euroopassa on tehty. toimitus: Tiina Rajamäki/HS , Petja Pelli/HS , grafiikka: Boris Stefanov/HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat