Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suudelmat katosivat pääsiäiskorteista

Suosituimpia aiheita ovat yhä tiput, puput, munat ja noidat

Kotimaa
 
Uskontoaiheisilla pääsiäiskortilla on jo pitkät perinteet. Kuvassa näkyvä Jeesus-aiheinen kortti on valmistettu 1950-luvulla.
Uskontoaiheisilla pääsiäiskortilla on jo pitkät perinteet. Kuvassa näkyvä Jeesus-aiheinen kortti on valmistettu 1950-luvulla.

Munakorit kaatuvat, kun mies ja nainen keskittyvät suutelemaan 1950-luvun pääsiäiskortissa. Suudelmakortilla toivotettiin hyvää pääsiäistä rakastetulle tai ihastukselle.

"Suutelun perinne tulee pääsiäiseen ortodokseilta. Heillä on ollut tapana lahjoittaa munia tai kortteja, joihin on kuvattu munia. Munassa on slaavilaisin kirjaimin XB, joka tarkoittaa 'Kristus on noussut kuolleista'. Kun muna annetaan, suudellaan molemmille poskille", kertoo pääsiäiskortteihin perehtynyt Postimuseon viestintäsuunnittelija Helena Pärssinen.

Ortodoksien pääsiäiskorteissa ei kuitenkaan Pärssisen mukaan suudeltu, vaan suudelmakortit liittyvät enemmänkin nuorten väliseen kiusoitteluun. Jo 1820-luvulla oli tapana, että nuoret lähettelivät pääsiäislauantaina toisilleen pilailevia pääsiäiskirjeitä.

Nykyään pääsiäispostikortti on Postille kolmanneksi tärkein sesonki joulukortin ja ystävänpäiväkortin jälkeen. Innostus pääsiäiskortin lähettämiseen kasvoi viime vuonna.

"Viime vuosina määrä on ollut aika säännöllisesti 1,5 miljoonaa, mutta viime vuonna päästiin 1,8 miljoonaan", Pärssinen toteaa.

Pääsiäiskortteja lähetetään vähän verrattuna joulukorttien massaan: viime jouluna suomalaiset postittivat noin 40 miljoonaa korttia.

Suomen postikorttiyhdistyksen Apollon puheenjohtaja Olli Saarinen myöntää, että pääsiäiskortit ovat jääneet enimmäkseen mummoikäisten puuhaksi.

"Tosin viime aikoina jotkut nuoret ovat innostuneet asiaan. Se voi liittyä hidastamiseen ja nostalgian kaipuuseen. Sosiaalisen median viestejä ei arvosteta, eikä niistä jää pysyvää jälkeä."

Pääsiäiskorttien yleisimmät aiheet ovat pysyneet samoina vuosikymmenestä toiseen: tiput, puput, munat ja noidat. Suudelmia ei niinkään löydy.

"Kevään herääminen näkyy korteissa vahvasti. Mitään talvisia aiheita niissä ei ole vaan voimakasta viherrystä – kukkia ja pajunkissoja", Pärssinen kuvaa.

Pitkä historia on myös uskonnollisilla pääsiäiskorteilla, joissa kuvattiin ristiaiheita ja ikoneja.

"Nykyään vanhat uskonnolliset pääsiäiskuvat ovat korteista väistyneet. Eniten asemaansa on säilyttänyt muna", Saarinen toteaa.

Pääsiäiskorttiperinne eli voimakkaana 1960-luvulle saakka. Monet nimekkäät taiteilijat, kuten Martta Wendelin, Rudolf Koivu ja ruotsalainen Jenny Nyström, piirsivät korttikuvituksia.

Pääsiäiskortteja eri vuosikymmeniltä on parhaillaan esillä Tampereella museokeskus Vapriikin näyttelyssä Pääsiäinen – kevään airut. Sen järjestävät Postikorttiyhdistys Apollo ja Postimuseo.

Posti julkaisee pääsiäispostimerkin joka kevät. Tämänvuotisen Kevätviserrys-postimerkin on suunnitellut Salli Parikka-Wahlberg. Ykkösluokan priority-merkkikin on kääntynyt muotoon Priori-titi-ty.

 

Pääsiäiskorttien viimeinen postituspäivä on tiistaina
31. maaliskuuta.

Suudelma oli pääsiäiskorttien keskeinen aihe menneinä vuosikymmeninä. Kuvan kortti on 1940-50-luvuilta ja sen on piirtänyt Adele Söderberg.
Suudelma oli pääsiäiskorttien keskeinen aihe menneinä vuosikymmeninä. Kuvan kortti on 1940-50-luvuilta ja sen on piirtänyt Adele Söderberg.
Lapsi kurkistaa munasta 1930-luvulta peräisin olevassa Jenny Nyströmin pääsiäiskortissa.
Lapsi kurkistaa munasta 1930-luvulta peräisin olevassa Jenny Nyströmin pääsiäiskortissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat