Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n maitokiintiöt poistuvat – kuluttajahinta voi laskea

Maidontuotantoa 30 vuotta rajoittaneet kiintiöt poistuvat keskiviikkona. Tämän odotetaan lisäävän EU-kilpailua ja painavan maidon hintaa alas.

Kotimaa
 
Lypsyrobotti imee lehmästä maidot muutamassa minuutissa
Lypsyrobotti imee lehmästä maidot muutamassa minuutissa
Käsinlypsy on historiaa. Näin toimii lypsyrobotti myrskyläläisen Jesse Mårtensonin uudessa 130 lehmän navetassa Myrskylässä. Toimittaja: Janne Toivonen. Kuvaus ja editointi: Leif Rosas

Lehmä 1609, nimeltään Jullan, astuu houkutusrehun ääreen ja metalliportti sen takana loksahtaa kiinni. Punaiset lasersäteet risteilevät Jullanin utareilla. Robottilypsimet hakevat oikeaa kohtaa ja surisevat vaimeasti.

Yhdeksän minuuttia myöhemmin Jullan on luovuttanut kymmenen litraa itäuusimaalaista maitoa. Robotti suihkauttaa utareille hoitavaa spraytä ja portti Jullanin edessä aukeaa.

Se lähtee kuljeskelemaan vapaasti pihatossa ja syömään lisää rehua. Lypsyllä se käy itse keskimäärin 2,7 kertaa päivässä, robottijärjestelmä tietää.

Ulkona Jullan ei käy ikinä, kuten eivät muutkaan myrskyläläisen Jesse Mårtensonin, 27, tilan 125 lehmästä. Kun katsoo Mårtensonin vuonna 2011 käyttöön ottamaa robottipihattoa, katsoo maitotilan nykypäivää. Pihatto on täynnä tekniikkaa. Lantaakin lanaa robotti, "paskarobotti Rane", kuten isäntä sitä kutsuu.

"Monella ei olisi lehmiä ollenkaan ilman tekniikkaa. Olosuhteet ovat tasaiset ja eläimet terveitä. Enimmäkseen lehmät nukkuvat ja syövät, ja silloinhan ne ovat tuottoisimmillaan", Mårtenson sanoo.

Tällä viikolla Suomen 9 000 maitotilaa, joukossa Mårtensonin tila, ovat uuden edessä.

Maidontuotantoa 1980-luvun puolivälistä rajoittaneet kiintiöt poistuvat keskiviikkona käytöstä koko EU-alueella. Maitomarkkinat vapautetaan yhdessä yössä.

Miten tämä vaikuttaa maidon hintaan, ulkomaisen maidon osuuteen kaikesta maidosta ja tilojen tulevaisuudennäkymiin?

HS kysyi tätä Mårtensonin lisäksi Luonnonvarakeskuksen professorilta Jyrki Niemeltä, maa- ja metsätalousministeriön ylijohtajalta Risto Artjoelta ja Valion edunvalvontajohtajalta Riitta Brandtilta.

 

Hinta

 

Mitä enemmän maitoa on tarjolla, sitä halvempaa se on. EU-maat ovat jo kiihdyttäneet tuotantoaan, koska Kiinan ja Venäjän markkinat ovat vetäneet.

Vuosi sitten Kiinan kasvu kuitenkin hidastui ja Venäjä asetti tuontikiellon. Ylijäämämaitoa jäi EU-alueelle, mikä laski hintoja myös Suomessa.

Niemi: "Harvoin on Suomessa nähty sellaista ruoanhinnan alennusta kuin maidon halpeneminen seitsemän prosenttia helmikuusta 2014 helmikuuhun 2015."

"En usko, että pääsemme saksalaiseen hintatasoon [saksalaisessa Aldissa litra kevytmaitoa maksaa 55 senttiä, Suomessa Prismassa 72 senttiä]. Korkeammasta hinnasta osan selittää korkeampi arvonlisävero, lopun korkeammat kustannukset."

Artjoki: "Maitomarkkinat ovat jo kilpaillut. Ruoan arvonlisävero on Suomessa kymmenkunta prosenttia korkeampi kuin vanhoissa EU-maissa."

Brandt: "Hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan."

Mårtenson: "Maidosta tulee ylitarjontaa ja hinta laskee. Suurin juttu on tuottajahinta. Nyt se on noin 35 senttiä litralta, kun Ruotsissa se on alle 30 senttiä. Siellä maitotiloja on lopetettu enemmän kuin meillä. Ellei maidosta saa tarpeeksi hintaa, investointeja on vaikea tehdä."

 

Tuontimaito

 

Kotimaista maitoa juodaan Suomessa poikkeuksellisen paljon moniin muihin EU-maihin verrattuna. Maidontuotannon lisääntyminen EU:ssa tarkoittaa kilpailun tiukkenemista.

Niemi: "Markkinoille tulee lisää kilpailua, se on selvä. Mutta kiintiöiden loppuminen ei aiheuta yhtäkkistä muutosta. Taannoin Suomeen yritettiin tuoda maitoa Virosta, mutta se ei käynyt kaupaksi. Ruotsalaismaitoa meni hieman paremmin, mutta senkin myynti jäi pieneksi."

Artjoki: "Ei se ihan nopeasti tapahdu. Tuontimaito ei ole ottanut sijaa. Kiintiöiden poistuminen lisää tuontikilpailua, mutta tuontia on nykyisinkin paljon. Lähes puolet jogurteista ja juustoista on tuontitavaraa."

Brandt: "Tätä pitäisi kysyä Valion kilpailijoilta. Euroopassa tullaan kyllä tuottamaan maitoa paljon nykyistä enemmän, joten kilpailu kiristyy."

Mårtenson: "Irlanti, Saksa, Hollanti ja Tanska alkavat tuottaa enemmän. Jos ulkomailla on paljon halpaa maitoa saatavilla, kauppa voi alkaa ostaa sitä tännekin sisään. Mutta uskon, että kuluttajat kysyvät edelleen kotimaista maitoa."

 

Maitotilat

 

Uudet maitotilat ovat pitkälle automatisoituja. Investoinnit ovat hintavia: yksi lypsyrobotti maksaa runsaat 100 000 euroa.

Niemi: "Tuottajat joutuvat sopeutumaan aiempaa rajumpiin hintaheilahteluihin ja varautumaan markkinariskiin. Hyvinä aikoina pitää pystyä säästämään pahojen päivien varalle. Investointien on oltava kannattavia rajussakin hintojenlaskussa."

Artjoki: "Pientuottajien tilanne ei välttämättä ole huono. Isot tilat ovat haavoittuvaisempia, koska ne ovat tehneet suuria investointeja. Maitoketju on Suomessa kilpailukykyinen ja innovatiivinen, joten se sopeutunee uuteen tilanteeseen."

Brandt: "Uskon, että tuotanto Suomessa säilyy. Jo ennen EU-jäsenyyttä alkoi kehitys, jossa 6–7 prosenttia tuottajista on lopettanut vuosittain."

Mårtenson: "Kehitys on kohti suurempia tiloja. Meilläkin riittävän suuri liikevaihto on tietynlainen turva, vaikka vähemmän työtä ja paremmat tulot saisin jossain ihan muualla. Tilojen määrä vähenee. Nuoret eivät halua alalle, eivätkä monet pysty investoimaan laajennuksiin."

Leif Rosas
"Kehitys on edelleen kohti suurempaa tilakokoa", sanoo myrskyläläinen Jesse Mårtenson.
"Kehitys on edelleen kohti suurempaa tilakokoa", sanoo myrskyläläinen Jesse Mårtenson.

Katarina Baer HS
Janne Toivonen HS
Myrskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat