Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoitajat toivovat vanhoina yksilöllistä hoitoa

Raportin mukaan omia valintoja pitäisi kunnioittaa: ei maitoa teehen eikä piimää

Kotimaa
 

Hoitajat haluaisivat tulla vanhoina hoidetuiksi kodinomaisesti, omia valintoja kunnioittaen ja rauhallisesti.

Tämä selvisi Hoitotyön tutkimussäätiön (Hotus) raportista. Hotus pyysi runsasta tuhatta sairaanhoitajaa kertomaan, miten he itse haluaisivat tulla hoidetuksi vanhoina, mikä on nyt hyvää vanhusten hoidossa ja mitä hoitajat muuttaisivat.

Valtaosa haluaa elää kotona ja sitten, kun se ei enää onnistu, mahdollisimman kodinomaisesti. Ja niin, että yksilölliset tarpeet otetaan huomioon ja iäkästä kunnioitetaan.

Iäkkäältä on kysyttävä, mitä hän haluaa, ja noudatettava toivetta. Eli ei piimää, jos se on vastenmielistä, tai maitoa teehen, jos se on tärkeää.

Yksilöllisyys tarkoittaa hoitajien mielestä myös mahdollisuutta käyttää omia vaatteita, säilyttää omat tavat ja elämänrytmi esimerkiksi niin, että halutessaan voi elää epäterveellisesti. Hoidon pitää sallia se, ettei pitkiä hiuksia leikata lyhyiksi, aamulla saa nukkua pitkään, ja aamukahvinsa voi juoda oikeasta kupista eikä muovimukista.

Tehokkuuden sijaan hoidon pitää olla lempeää ja viipyilevää. Eikä kylmää suihkua klo 7 tai lääkkeitä rutiininomaisesti, vaan tukea juuri sen verran, että vanhus pystyy suoriutumaan itse. Apua silloin, kun sitä tarvitsee.

Hyvää nykyisessä hoidossa ovat muun muassa vanhusten neuvolat, palvelubussit, hoitajien vastaanotot ja ruoka- ja siivouspalvelut. Mutta jos auttajia on paljon, katsooko kukaan kokonaisuutta?

Tulevaisuuden hoitajilta sairaanhoitajat toivovat korkeaa etiikkaa. Heidän toivotaan olevan pysyviä ja Suomessa koulutettuja ihmisiä.

Eikä robotteja, vaikka niitä kehitetään muun muassa vanhusten hoitoon.

Vanhainkodit takaisin, yksi toivoo. Laitoshoitoon on panostettava, toinen säestää.

Mutta ei enää liukuhihnatyötä vaan vanhuksen omaa tahtia kunnioittavaa otetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat