Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paatero toivoo, ettei hallitus puutu jäänmurtajalakkoon

Omistajaohjausministeri: En voi puuttua valtionyhtiön toimiin työehtoriidasta

Kotimaa
 
Johannes Wiehn
Sirpa Paatero
Sirpa Paatero Kuva: Johannes Wiehn

Omistajaohjauksesta vastaava kehitysministeri Sirpa Paatero (sd) ei halua, että hallitus puuttuu jäänmurtajalakon tukilakkoon, joka uhkaa pysäyttää keskeisen osan ulkomaankaupasta. Kiistan työnantajaosapuoli on valtion omistama jäänmurtajayhtiö Arctia Shipping, jonka omistajaohjaus kuuluu Paaterolle.

"Vastuu ratkaisun löytymisestä kuuluu työmarkkinaosapuolille, eikä sitä tule sälyttää valtiovallalle. Pidän vaarallisena kehityksenä, jos hallitus ryhtyy toimimaan kiistakysymyksissä erotuomarina", Paatero sanoo. Ministeri vastasi kysymyksiin sähköpostitse kiireisiin vedoten.

Tästä on kyse

Riitaa käydään sopimuksen yleissitovuudesta

 Merimies-Unioni ja Konepäällystöliitto vaativat jäänmurtajalakon ja sen tukilakon voimin, että Arctia Shippingin sopimuksesta tehdään yleissitova. Työnantaja vastustaa sitä.

 Neuvotteluja on jatkettu seitsemän viikkoa.

 Yleissitova sopimus antaa samat vähimmäisehdot kaikille alalla työskenteleville, myös niille, jotka eivät ole järjestäytyneet.

Paateron mukaan hän ei edes voisi yksin määrätä Arctia Shippingiä riidassa.

"Oikeuskansleri totesi, että yhtiöön vaikuttaminen laajemman lakon torjumiseksi ei kuulu omistajaohjausministerin toimivaltaan", Paatero sanoo. "Omistajaohjauksesta vastaava ministeri ei ole työehtosopimuskiistoissa osapuoli."

Hän sanoo, että omistajaohjausministeri voi puuttua yhtiön toimintaan vain omistajaohjausintressin, eli siis yhtiön omaan etuun tai sen strategiseen intressiin liittyvän syyn perusteella.

"Sen sijaan laajemman yhteiskunnallisen syyn perusteella yhtiön toimiin puuttumiseksi tarvitaan leveämmät hartiat. Käytännössä hallituksen talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätös", Paatero sanoo.

Talouspoliittisen ministerivaliokunnan esityslistasta päättää pääministeri. Paatero olisi kuitenkin esittelevä ministeri, mikäli pääministeri Alexander Stubb (kok) haluaa, että valtio omistajana puuttuu kiistaan.

"Laaja lakko tulee välttää, jotta suomalaiset työpaikat eivät vaarannu. Kaikilta osapuolilta tarvitaan nyt kykyä kohtuullisuuteen ja vastuunkantoon", Paatero sanoo.

Merimies-Unioni ja Konepäällystöliitto aikovat aloittaa jäänmurtajalakon tukilakon 2. huhtikuuta.

Lakko pysäyttäisi ison osan viennistä, koska Suomen lipun alla olevat rahtia kuljettavat alukset jäisivät satamiin. Matkustaja-aluksia lakko ei koskisi. Liitot ovat valmiita pyytämään lakkoapua esimerkiksi ahtaajilta, jolloin ulkomaankauppa meritse pysähtyisi jokseenkin kokonaan. Kuljetusliitot keskustelevat tällä viikolla tukilakoista. Neuvotteluissa ei edistytty maanantaina, ja niitä jatketaan tänään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat