Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keski-Suomea perinteisesti hallinneet sdp ja keskusta ajavat perussuomalaisia ahtaalle

Teuvo Hakkarainen on vaalien musta hevonen – "Kukaan ei kiinnitä huomiota siihen, mitä minä puhun eduskunnassa"

Kotimaa
 
Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen: kummitteleeko työministeri Ihalainen unissasi?
Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen: kummitteleeko työministeri Ihalainen unissasi?
Eduskuntavaaleihin on enää kolme viikkoa aikaa. Helsingin Sanomat tutustui perussuomalaisten kampanjointiin Jyväskylän Kauppakadulla. Toimittaja: Paavo Teittinen, kuvaus: Petteri Kivimäki, editointi: Janne Järvinen
Helsingin Sanomat käy ennen eduskuntavaaleja kaikissa Suomen vaalipiireissä. Vaalit ovat 19. huhtikuuta. Osa 11/13

Perussuomalaisten sininen logo erottuu jo kaukaa Jyväskylän Kauppakadulla.

Pieni ryhmä pääasiassa eläkeläisiä on kerääntynyt kevätauringossa kylpevälle vaaliteltalle. Muuten katu ammottaa aamutuimaan tyhjyyttään.

Sdp:stä perussuomalaisiin loikannut puhallusvillaurakoitsija ja kaupunginvaltuutettu Kauko Isomäki jakaa karkkia satunnaisille ohikulkijoille. Isomäen ystävä Antti Viljanen soittaa vieressä harmonikkaa.

Olavi Virran "Valssi menneiltä ajoilta" solisee.

Viime vaaleissa Keski-Suomen vaalipiiristä yllättäen kaksi paikkaa saaneet perussuomalaiset ovat vaikeassa tilanteessa. Ääniharava ja laajalti pidetty Kauko Tuupainen ei asetu enää ehdolle. Tuupainen sai vuoden 2011 vaaleissa lähes 5 000 ääntä.

Toinen istuva kansanedustaja, sahuri Teuvo Hakkarainen Viitasaarelta, pyrkii jälleen eduskuntaan. Hakkaraista pidetään eräänlaisena mustana hevosena. Äänimäärä voi romahtaa täysin tai jopa yltää edustajapaikkaan.

Mies itse luottaa omaan menestykseensä, vaikka takana onkin värikäs ja ajoittain paheksuntaa herättänyt edustajakausi.

"Siitä on hyötyä, että nyt minut tunnetaan joka paikassa. Mutta se julkisuuskuva, joka minusta on annettu, on täysin väärä", sahalta vaaliteltalle pistäytynyt Hakkarainen kertoo.

"Se keskittyy sellaiseen pintaliitoon. Kukaan ei kiinnitä huomiota siihen, mitä minä puhun eduskunnassa."

Petteri Kivimäki
Perussuomalaisten Toimi Kankaanniemellä (oik.) riitti puhuttavaa Jyväskylän Kauppakadulla. Kankaanniemi sai vastata Helmi Lehtosen kysymykseen, miksi vanhuksilta aina leikataan. Aviomies Teuvo Lehtonen säesti vieressä.
Perussuomalaisten Toimi Kankaanniemellä (oik.) riitti puhuttavaa Jyväskylän Kauppakadulla. Kankaanniemi sai vastata Helmi Lehtosen kysymykseen, miksi vanhuksilta aina leikataan. Aviomies Teuvo Lehtonen säesti vieressä.

Perussuomalaisten vaalimenestys on pitkälti kuusi kautta kristillisten kansanedustajana toimineen Toimi Kankaanniemen harteilla.

Kankaanniemi oli viime vaalien eniten ääniä saanut putoaja Keski-Suomen vaalipiiristä. Pienen tauon jälkeen hän palasi politiikkaan perussuomalaisten riveissä.

"Tuupainen kunnostautui eläkeläisten puolestapuhujana, ja minä olen luvannut hänelle pitäväni voimakkaasti heidän asiaansa esillä. Sitä kautta Tuupainen on luvannut tukensa minulle", Kankaanniemi sanoo.

"Eläkeläiset voivat luottaa täysin perussuomalaisiin, mutta eivät mihinkään muuhun puolueeseen. Kaikki muut ovat olleet leikkaamassa heidän etuuksiaan."

Kankaanniemeen luottaa ainakin 90-vuotias Toivo Pylväinen. Vaaliteltan railakasta menoa sivusta seuraava sotaveteraani tosin lisää, että ei ole vielä päättänyt ketä äänestää.

Ääni on aiemmin mennyt useaan otteeseen perussuomalaisia edeltäneen Suomen maaseudun puolueen (Smp) perustajalle Veikko Vennamolle. Sympatiat ovat muutenkin perussuomalaisten puolella.

"En ymmärrä, miksi kaikki niin haukkuvat Timo Soinia. Hän on hyvä mies."

Kankaanniemen ja Hakkaraisen lisäksi puolueen muita kärkinimiä on yleislääketieteen professori Mauno Vanhala Jyväskylästä. Vanhala sai eurovaaleissa lähes 5 000 ääntä.

Perussuomalaiset saavat tehdä hartiavoimin töitä pitääkseen kaksi edustajanpaikkaansa.

Viime vaaleissa protestiääniä tuli nimenomaan Keski-Suomea perinteisesti hallinneiden keskustan ja Sdp:n kannattajilta. Nyt keskusta on kovassa huudossa ja myös demarit näyttävät vahvoilta.

Keski-Suomesta ehdolle asettuvan työministeri Lauri Ihalaisen arvioidaan vievän ääniä etenkin perussuomalaisilta. Ihalaista voi tosin haitata, että hänen ministerikaudellaan maakunnan työllisyystilanne on kärjistynyt koko maan pahimmaksi. Se nousi helmikuun lopussa lähes 18 prosenttiin.

Ihalaisen, peruspalveluministeri Susanna Huovisen sekä kansanedustaja Tuula Peltosen lisäksi demareilta on eduskuntaan tyrkyllä erityisesti Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riitta Mäkinen.

Keskusta tavoittelee tosissaan neljää paikkaa. Kansanedustajien Mauri Pekkarisen, Aila Paloniemen ja Anne Kalmarin lisäksi puolueella on tarjota useita varteenotettavia vaihtoehtoja.

Heistä ehkä vahvin on vuosina 1999–2007 kansanedustajana toiminut yrittäjä Petri Neittaanmäki. Puolueen kunniapuheenjohtajan, europarlamentaarikko Paavo Väyrysen avustaja Joonas Könttä taas saattaa vedota nuorempaan yliopistoväkeen.

Viime vaaleissa kokoomus onnistui vihdoin nostamaan edustajamääränsä Keski-Suomessa kahteen.

Nyt puolueen sanotaan olevan pulassa.

Brysseliin lähtenyt Henna Virkkunen jättää etenkin naisäänissä valtavan aukon, jota istuvien kansanedustajien Sinuhe Wallinheimon ja Mikael Palolan on vaikea paikata. Virkkunen keräsi viime vaaleissa yli 7 000 ääntä.

Kokoomus on pyrkinyt tekemään viestintätoimistoa pyörittävästä Annamaija Mannisesta Virkkusen korvaajaa. Mannisen naama näkyy Jyväskylässä ehkä enemmän kuin kenenkään muun. Opettaja Marjo Pakkaa pidetään myös vahvana ehdokkaana.

Kristillisten mahdollisuudet näyttävät hyvin heikoilta.

Vihreät tavoittelee veren maku suussa ensimmäistä paikkaansa, mutta puolueen kampanjaa kuvaillaan vaisuksi. Vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto on vahva yleispoliitikko, joka asemoituu selkeästi puolueen vasemmalle laidalle. Toinen potentiaalinen läpimenijä on vuoden keskisuomalaiseksikin valittu yrittäjä Margo Saxberg. Hänen uskotaan vievän joitain ääniä kokoomukselta.

Vasemmistoliiton Eila Tiaisen mahdollisuudet puolustaa paikkaansa ovat hyvät. Edustajanpaikka irtosi viime vaaleissa vahvalla äänimäärällä. Vasemmistoliiton kampanjaa kehutaan tarmokkaaksi.

Näin kansanedustajat valitaan
Näin kansanedustajat valitaan
Suomen vaalipiireihin perustuva vaalijärjestelmä on hyvä mutta ei täysin tasapuolinen. Katso alle kahdessa minuutissa, miten kansanedustajat pääsevät eduskuntaan tai jäävät rannalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat