Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääsiäislampaan kotitila jää piiloon – internetiin olisi helppoa avata tietopalvelu lihan alkuperän selvittämiseksi

Kaikesta Suomessa myydystä lampaanlihasta neljäsosa on kotimaista. Kuluttajan ei ole mahdollista netissä jäljittää oman lihapakettinsa alkuperää kotitilalle asti.

Kotimaa
 
Leif Rosas
Irene Korolkoffin ostoskärryihin päätyi kotimainen lampaanviulu. Etiketissä lukee vain alkuperämaa, mutta kotitila selvisi tässä tapauksessa muutamalla puhelinsoitolla. HS:n soitto pakkauksesta löytyvään numeroon Veijo Votkin Oy:lle johti kyselijän pohjanmaalaiselle teurastamolle. Teurastamolta taas osattiin kertoa tämän lihan tuotantotila Kokkolassa.
Irene Korolkoffin ostoskärryihin päätyi kotimainen lampaanviulu. Etiketissä lukee vain alkuperämaa, mutta kotitila selvisi tässä tapauksessa muutamalla puhelinsoitolla. HS:n soitto pakkauksesta löytyvään numeroon Veijo Votkin Oy:lle johti kyselijän pohjanmaalaiselle teurastamolle. Teurastamolta taas osattiin kertoa tämän lihan tuotantotila Kokkolassa. Kuva: Leif Rosas

Isot pääsiäispidot ovat tulossa ja Irene ja Yrjö Korolkoff odottavat paikalle jopa kahtakymmentä ihmistä. Pöytään pitäisi saada lampaanlihaa, ehdottomasti kotimaista.

"Meille on tärkeää, että etiketistä selviää lihan alkuperä", sanoo Itäkeskuksen Prismassa ostoksia tekevä Irene Korolkoff ja punnitsee käsissään suomalaista lampaanviulua. Etiketissä näkyy alkuperämaa, mutta tarkempaa paikkatietoa ei ole merkitty.

Tällä hetkellä kuluttajan ei ole aina mahdollista selvittää ostamansa lihan alkuperää kotitilalle asti. Tarkka kuluttaja voi puhelimitse soittaa lampaanlihan käsittelijälle ja saada sitä kautta selville tuotantotilankin, mutta etiketistä tämä ei selviä. Viranomaiset seuraavat lampaanlihan tuotantoa alusta loppuun ja keräävät tiedot talteen. Ne eivät vain päädy kuluttajalle asti.

Eviran tietojärjestelmäneuvojan Pia Vilenin mukaan kuluttajalle olisi mahdollista, jopa helppoa, avata internetiin tietopalvelu lihan tarkan alkuperän selvittämiseksi:

"Ei ole mitään asetusta, joka tätä vaatisi, mutta olisi sellainen helppo pistää pystyyn."

Ongelmaksi voi tulla tuottajan tietosuoja, sillä lampaan seurantatiedot ovat hyvin yksilöityjä. Lammasrekisteriin tarvittava tekniikka ja tieto ovat jo olemassa, pitäisi vain päättää, mitä niistä voidaan koko kansalle avata.

Esimerkiksi naudanlihan seurantaan on kuluttajalla jo verkkopalvelu, josta voi eläimen tunnusnumeron avulla selvittää alkuperämaan ja sen, ovatko eläimen rekisteritiedot kunnossa.

Porsaan- ja siipikarjanlihan tuotantoprosessi ei ole niin tarkka, että yksittäisten eläinten lihan kulkemista pystyisi aina selvittämään.

Lampaanlihan pakkauksesta pitää jo nyt löytyä lukuisia jäljitettävyyteen vaikuttavia tietoja, kuten alkuperämaa, toimijan nimi ja osoite, tunnistusmerkki sekä elintarvike-erän tunnus. Kotitilaa ei tarvitse merkitä.

Suomessa syötiin viime vuonna noin 3,6 miljoonaa kiloa lampaanlihaa, josta noin neljännes oli kotimaista alkuperää.

Vaikka kotimaisen lampaanlihan tuotanto on kasvanut, ulkomaisen lihan osuus vähittäistavarakaupoissa on edelleen suuri. Esimerkiksi S-ryhmän kaupoissa suomalaisen lampaan osuus koko vuoden myynnistä on ollut 10 prosenttia.

Tänä vuonna pääsiäisen päätuotteeksi Prismoihin ja suurimpiin S-marketeihin on nostettu ensimmäistä kertaa suomalainen luomukaritsa, ja kotimaisen myynnin osuuden odotetaan kasvavan 20 prosenttiin.

"On kysytty pitkään, saako kauppoihin suomalaista lammasta ja karitsaa, joka olisi luomua", kertoo S-ryhmän marketkaupan valikoimajohtaja Ilkka Alarotu.
Hän uskoo, että tuotetta riittää kaikille.

Ruokakeskon ostojohtajan Jyrki Karlssonin mukaan K-ryhmän kauppojen tarjonta painottuu ulkomaiseen lampaaseen. Kotimaisen lampaanlihan osuus on pieni, mutta kasvussa. Sen ottaminen myyntiin riippuu kauppiaasta.

"Löytyy koko repertuaari", lupaa Jouni Ekholm K-supermarket Mustapekasta Helsingistä.

"Merkittävän kokoinen kuluttajaryhmä arvostaa kotimaista karitsaa, ja sitä myydään jo muutenkin kuin pääsiäisenä."

Suuri osa suomalaisesta lampaanlihasta myydään kuluttajille suoraan tiloilta ja tuottajarenkailta.

Lammasfarmarin, Lammasyhdistyksen entisen varapuheenjohtajan Janne Jokelan mukaan kotimaista lammasta olisi tarjolla enemmänkin kauppoihin, mutta kauppaketjut suosivat edelleen uusiseelantilaista pakastelammasta.

"Kotimaista ottavat pienet, yksittäiset kaupat, joilla on sananvaltaa, eikä asioita päätetä ylhäältä päin", hän sanoo.

Jokela myy 70 prosenttia tuottamastaan luomukaritsanlihasta suoraan Kokkolassa sijaitsevalta tilaltaan. Hänen mukaansa kuluttajat ovat kiinnostuneita näkemään "millaiset kasvot lihalla on". Jokelan mielestä kuluttajalle avoin jäljitystietokanta olisi hyvä idea ja erinomainen markkinointivaltti kotimaisille lihantuottajille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat