Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Räty aikoo käynnistää uuden selvityksen

Lääketurvallisuusvirasto siirtyy tahmeasti Kuopioon – "Perheellisten muutto ei ole aina yksinkertaista"

Lääketurvallisuusviraston siirto Kuopioon on myöhässä. Ministeri Laura Räty (kok) selvityttää, mitä asialle voi tehdä.

Kotimaa
 
Martti kainulainen Lehtikuva
Fimea muutti vuonna 2009 Kuopion Savilahteen. Valtaosa työntekijöistä on silti yhä Helsingissä.
Fimea muutti vuonna 2009 Kuopion Savilahteen. Valtaosa työntekijöistä on silti yhä Helsingissä. Kuva: Martti kainulainen Lehtikuva

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean siirtyminen Helsingistä Kuopioon ei etene sovitussa aikataulussa. Eduskuntavaalien lähestyessä Fimea on noussut keskustelun aiheeksi Pohjois-Savossa, ja epävarmuus viraston työntekijöiden keskuudessa on kasvanut.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) kertoi HS:lle tiistaina, että hän asettaa pääsiäisen jälkeen kaksi selvitysmiestä ratkomaan tilannetta.

"Haluan selvityttää, mitä keinoja on olemassa siirron loppuun viemiseksi", Räty sanoo. "Epävarmuus aiheuttaa huolta työntekijöiden ja koko lääketurvallisuusalan keskuudessa."

Rädyn mielestä työntekijöiden pakkosiirrot Helsingistä Kuopioon olisivat raju toimi, jota olisi ainakin harkittava tarkasti.

Tästä on kyse

 Fimean siirtymisestä Kuopioon päätettiin 2009. 70 työntekijää irtisanoutui, koska he eivät halunneet muuttaa Kuopioon. 2011 noin 80 työntekijää uhkasi irtisanominen samasta syystä.

 Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) neuvotteli uuden sopimuksen, jonka mukaan Fimean virat siirtyvät Kuopioon 2018 mennessä, mutta työtilat säilyvät myös Helsingissä.

Kuusi vuotta alueellistamispäätöksen jälkeen Fimean hieman yli 220 työntekijästä noin 160 työskentelee edelleen Helsingissä. Kuopiossa on 59 työntekijää. Lisäksi Fimealla on joitakin työntekijöitä Turussa ja Oulussa.

Muun muassa Pohjois-Savon maakuntajohtaja Jussi Huttunen on moittinut hitautta. Hän kieltäytyi kommentoimasta asiaa Helsingin Sanomille tiistaina.

Myös moni pohjoissavolainen kansanedustaja on nostanut aiheen esiin.

"Alkuperäinen aikataulu on venynyt. Vaalien jälkeen on katsottava, voisiko sitä nopeuttaa", kansanedustaja Elsi Katainen (kesk) sanoo.

Ylijohtaja Sinikka Rajaniemen mukaan Fimea toteuttaa alueellistamispäätöstä niin hyvin kuin pystyy. Muutos on hidas, koska Kuopioon siirtyminen etenee uusien rekrytointien kautta. Voimassaolevan päätöksen mukaan ketään ei pakoteta siirtymään Helsingistä Kuopioon.

Vakituisen henkilöstön vaihtuvuus on tällä hetkellä alle kaksi prosenttia vuodessa.

"On selvää, että tällä vauhdilla Kuopio ei ole Fimean toimipaikoista suurin 2018 lopussa toisin kuin aiemmin arvioimme."

Päätös Fimean siirtymisestä Kuopioon tehtiin tammikuussa 2009, kun sosiaali- ja terveysministerinä oli keskustan Liisa Hyssälä. Helsingissä tuohon asti toimineen viraston työntekijöiltä edellytettiin muuttoa Kuopioon. 70 työntekijää irtisanoutui.

Ylijohtaja Rajaniemen mukaan Fimean uskottavuus kansainvälisenä toimijana koki vakavan kolauksen, mutta tilanne on sen jälkeen korjautunut.

Kolme vuotta sitten noin 80 työntekijää uhkasi irtisanoutua, koska he eivät halunneet muuttaa Kuopioon.

Tuolloin sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) neuvotteli uuden sopimuksen. Sen mukaan kaikki Fimean virat siirtyvät Kuopioon 2018 mennessä, mutta työtilat jäävät myös Helsinkiin. "Tärkeintä oli saada asiantuntijat pysymään talossa", Paula Risikko sanoo.

Myös ylijohtaja Rajaniemi korostaa, että Fimealle on tärkeintä saada parhaat asiantuntijat töihin. Viraston työ on kansainvälistä, ja se kilpailee asiakkaista muiden EU-maiden vastaavien virastojen kanssa.

Työntekijöiden yhteistyö sujuu Kuopion ja Helsingin välillä erinomaisesti, vakuuttaa Helsingissä toimiva luottamusmies Jaana Vesterinen.

"Kuopiossa voi olla jonkin verran tyytymättömyyttä hitaaseen siirtymiseen ja siihen, että johto ei ole siellä riittävästi läsnä."

Fimean työntekijät ovat pääosin farmasian asiantuntijoita tai lääkäreitä. Asiantuntemus vaatii yliopistokoulutuksen lisäksi lääkealan työkokemusta. Fimean työntekijöistä 70 prosenttia on naisia.

"Merkittävä osa ammattitaidosta opitaan työssä. Siksi on tärkeää, ettei kokeneita työntekijöitä irtisanota turhaan", luottamusmies Vesterinen sanoo.

Ylijohtaja Rajaniemi toivoo, että uudelta irtisanomisuhalta vältyttäisiin. Vain viisi entisen Lääkelaitoksen työntekijää on muuttanut alueellistamisen jälkeen Helsingistä Kuopioon.

"Perheellisten ihmisten muutto ei ole aina yksinkertaista, koska puolisollekin pitää löytyä työpaikka", Rajaniemi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat