Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puutiaisaivotulehduksia ilmaantui ennätysmäärä

Suojaavat rokotukset Simossa ja Paraisilla putosivat valtion budjetista

Kotimaa
 
Pekka Sakki Lehtikuva
Nuori urospuutiainen
Nuori urospuutiainen Kuva: Pekka Sakki Lehtikuva

Punkkien eli puutiaisten välittämiä aivotulehduksia todettiin viime vuonna ennätysmäärä. Sairastuneita oli peräti 47, lähes 10 enemmän kuin edellisenä vuonna.

Tämä Kumlingen taudiksikin Suomessa kutsuttu sairaus on löytynyt aiemmin yli 40 ihmiseltä vuodessa vain pari kertaa, vuosina 2011 ja 2000.

Fakta

Rokotukset mökkiläisille ja vakiasukkaille

 Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä antaisi puutiaisaivotulehdusrokotteet Simossa ja Paraisilla kuntien vakituisille asiakkaille, jotka liikkuvat luonnossa. Rokotus estää 9 tartuntaa 10:stä, ryhmä arvioi.

 Rokotuksen saisivat myös ne, jotka oleskelevat kunnissa mökeillään punkkien liikkumisen aikaan eli huhti–lokakuussa.

 Rokotuksia on saatavissa myös omalla rahalla ostettuina.

Valtaosa viime vuonna todetuista sairastumisista löytyi Helsingin ja Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiireissä. Punkin purema on voinut sattua missä tahansa.

Aivotulehdusta todetaan etenkin länsirannikolla Kemistä ja Simosta Kokkolaan, Turussa, Ahvenanmaalla ja Paraisilla sekä Kotkassa ja Lappeenrannassa.

Eniten sairastumisia on Ahvenanmaalla. Siellä kaikki saavat rokotuksen tautia vastaan valtion rahoilla.

Rokotusten laajentamista muille ison esiintyvyyden alueelle on pohdittu vuosia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) toimiva Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä suositteli runsas vuosi sitten rokotuksia myös Simoon ja Paraisille.

Ehdotus oli sosiaali- ja terveysministeriön tämän vuoden budjettiesityksessä. Se kuitenkin putosi pois, kun rokotuksista säästettiin miljoonia euroja.

Myös lasten vesirokkorokotus jäi budjetista. Molemmista tulisi laskemien mukaan säästöä sekä terveydenhoidon menoihin että koko yhteiskunnalle.

"Aivotulehdusrokotusten laajentaminen Simoon ja Paraisille maksaisi 120 000 euroa vuodessa", sanoo THL:n rokotusohjelmayksikön päällikkö, ylilääkäri Taneli Puumalainen.

"Ensimmäisenä vuonna menisi noin 800 000 euroa, kun pitäisi rokottaa isompi joukko ihmisiä."

Jopa joka kolmas sairastunut saa puutiaisaivotulehduksen jälkeen jonkin neurologisen haitan. Pahin seuraus on hengityshalvaus, joita tulee Suomessa yksi noin kolmessa vuodessa. Hoitaminen maksaa 100 000 euroa vuodessa.

"Rokote säästäisi terveydenhuollon kuluja ja yhteiskunnan muita menoja", Puumalainen sanoo.

Vielä selvempää säästöä tulisi vesirokkorokotuksesta. Sen arvioidaan maksavan korkeintaan 4 miljoonaa euroa vuodessa, mutta säästävän terveydenhuollon menoja 2–3 miljoonalla vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat